Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Drvivá väčšina vinohradov je poznačená nadbytkom herbicídov a ich metabolických derivátov

v pôde a v samotnej rastline. Primát možno jednoznačne prisúdiť účinnej látke glyfosát a tesne za ním vedie flazasulfuron. Takýto list neplní svoju základnú funkciu – efektívnu fotosyntézu, ale slúži ako odpadkový kôš pre toxické metabolity rastliny. Niektorí vinohradníci v prípade,

 

že sú v časovej tiesni používajú totálne herbicídy aj na čistenie kmienkov: buď ide o nepochopenie základnej informácie o herbicídoch, ľudskú hlúposť, alebo negatívny vzťah k práci vo vinohrade,... iné vysvetlenie nenachádzam. Po 20. júli už nielen fytopatológovi, ale aj všímavému vinohradníkovi musí byť jasné, že naše vinice majú vážny fytosanitárny problém, ktorý nielenže mení efektivitu práce tých, ktorí sa vinohradníctvom a vinárstvom zaoberajú profesionálne, ale v strednodobom horizonte to zmení už spomínanú panorámu vinohradníckej krajiny. Reč ide o ochorenie viniča, ktoré spôsobujú drevokazné huby.

Výpadok krov v dôsledku ochorenia spôsobeného drevokaznými hubami začína už v siedmom produkčnom veku viniča a v niektorých vinohradníckych regiónoch dosahuje až 30%. Obhliadka vinohradov v modranskom chotári na prelome mesiacov júl-august 2016, ktorú som vykonal spoločne s francúzskym vinohradníckym auditorom a modranskými vinohradníkmi len potvrdila moje konštatovanie z predchádzajúcich rokov o katastrofálnom fytosanitárnom stave našich viníc.

Pripravila E. Nováková, Sady a Vinice

Celý príspevok si môžete prečítať v novom čísle časopisu Sady a Vinice, 5-6/2016.

Časopis Sady a vinice si môžete objednaťsady-a-vinice

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov