Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Kombinácia drevitej a nedrevnatej vegetácie na tej istej ploche prináša lepšie využívanie radiácie vzhľadom k väčšej listovej ploche v takejto vertikálnej štruktúre.

Podobne ako v nadzemnej časti, sú aj koreňové systémy schopné lepšie využívať živiny v pôde, vzhľadom k rozličným typom koreňov (hlbšie, silnejšie a trvalejšie korene drevín v kombinácii s prevažne plytkými koreňmi nedrevnatých rastlín).

 

Takáto vysoko efektívna integrácia rastlinných zložiek v nadzemnom i podzemnom priestore je spojená s vyššou efektivitou využívania radiácie, CO2 a pôdnych živín (makro i mikroelementov) z viacerých hľadísk. V prvom rade je to vyššia úroveň absorpcie svetla a živín, ale významná je aj komplementarita zložiek agrolesníckeho systému a odlišný spôsob využívania týchto zdrojov, čo redukuje riziko strát živín, umožňuje aj ich čiastočnú recykláciu na miestnej úrovni a redukuje negatívne vplyvy vymývania živín na krajinu. Okrem toho integrácia drevín a nedrevnatej vegetácie s hospodárskymi zvieratami, v prípade že sú súčasťou agrolesníckeho systému, prináša ďalšiu heterogenitu na plošnej úrovni a zvyšuje rastlinnú aj mikrobiálnu biodiverzitu územia.

Základným ekologicko-produkčným východiskom pre agrolesnícke systémy je medzidruhová interakcia drevín a plodín, resp. zvierat. Obecne platí, že monokultúry sú vysoko produktívne a efektívne v prípade, že majú všetky podmienky v optime, čo však aj v dôsledku klimatických zmien už dnes nebýva pravidlom, resp. optimálne podmienky sú udržiavané vysokými vkladmi energie. Úspešnosť agrolesníckych systémov preto vychádza ako z pozitívneho vzájomného pôsobenia jednotlivých zložiek na celkovú produkciu, tak aj z celkove lepšieho využívania zdrojov (svetlo, živiny, voda). Dôležitá je tu správna voľba jednotlivých zložiek vzhľadom k miestnym podmienkam, ale aj voľba dizajnu a manažmentu agrolesníckeho systému.

Pri hodnotení agrolesníckych systémov v porovnaní s tradičným poľnohospodárstvom alebo lesníctvom je v súčasnosti ako nevýhoda považované nižšie uplatnenie mechanizácie a vyššia náročnosť ľudskej práce. Táto nevýhoda však môže byť vyvážená vyššou a kvalitnejšou produkciou, vyššou mierou eliminácie rizík vzhľadom k diverzifikácii produkcie fariem a celým radom ďalších environmentálnych výhod. Pásy drevín v poľnohospodárskej krajine pôsobia ako biokoridory, ale aj ako bariéra proti šíreniu škodcov, prípadne burín. Významný vplyv majú pri znižovaní vodnej a veternej erózie. Multifunkčný prístup prináša aj diverzitu produktov, ktorá zvyšuje atraktívnosť fariem a prináša aj vyššiu možnosť zamestnanosti v regióne. S agrolesníckymi systémami je spájaná aj väčšia možnosť agroturistiky a rekreačného využívania krajiny.

Jaroslav Jankovič

Národné lesnícke centrum

Matúš Hrebík

NPPC – VÚŽV Nitra

Celý článok si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 10/2016 na s. 36 – 37.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov