Dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje trendy v ovocinárskej aj škôlkarskej produkcii, je šľachtenie podpníkov.
Šľachtenie nielen podpníkov, ale aj odrôd je stále jedným z hlavných účinných a inovatívnych nástrojov, ktoré udávajú smer v ovocinárstve. V inovácii ovocinárskej i škôlkarskej produkcie je tak šľachtenie prostriedkom aj cieľom súčasne. Šľachtiteľské ciele väčšiny pracovísk možno zhrnúť do niekoľkých hlavných faktorov: na prvom mieste je kontrola intenzity rastu, teda šľachtenie typových podpníkov najlepšie v sériách s rôznou intenzitou rastu (príkladom môžu byť podpníky zo skupiny (OHxF). Veľmi dôležitým šľachtiteľským cieľom je šľachtenie na rezistenciu k rastlinným patogénom. Ďalším cieľom sú mrazuodolnosť a suchodolnosť, prípadne šľachtenie na odolnosť k nepriaznivým pôdnym vlastnostiam (zasolenie, obsah CaCO3, asfyxia, apod.). Niektoré pracoviská sa zameriavajú aj na ovplyvnenie nástupu fenofáz, dĺžky dormancie a kvalitu plodov naštepenej odrody. Zo škôlkarských vlastností sú potom dôležitými šľachtiteľskými cieľmi aj obmedzovanie tvorby bernod (pozn.: z anglického názvu burrknot, ide o tvorbu bradavičnatých zdurenín na podpníkovej časti kmeňa), podrastanie a najmä šľachtenie na dostatočnú afinitu.
Celý príspevok si môžete prečítať v časopise Sady a Vinice, 4/2013 na s.12
Spracovala: Eva Nováková, Sady a Vinice