Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Cenový obrat na trhu s plodinami pokračoval aj v uplynulom týždni. Darilo sa hlavne cenám olejnín, naopak, ceny pšenice mierne korigovali nadol.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 3 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 256 EUR/t. Kukurica posilnila o 2 EUR/t na dnešných 256 EUR/t. Repka na MATIFe vzrástla o 33 EUR/t, čo ju poslalo na cenu 490 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne stúpla o 26 EUR/t na dnešných 533 EUR/t, kým austrálska repka zdražela o 43 EUR/t na 435 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena čiernomorskej pšenice o 7 EUR/t na 262 EUR/t, kým cena mäkkej pšenice v USA oslabila o 1 EUR/t na 234 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 3 EUR/t na 238 EUR/t a sója zdražela o 27 EUR/t na 514 EUR/t.

Pšenica

Účastníci trhov sa uplynulý týždeň sústredili na pripravované reporty o kvartálnych zásobách plodín v USA ako aj projekcii pestovateľských výmer plodín v krajine v novej sezóne.

Tie napokon ukázali, že celkové pestovateľské výmery pšenice v USA v novej sezóne majú vzrásť medziročne o 8 % na 20,2 mil. ha, čo predstavuje 8 – ročné maximum. Výmery už zasiatej ozimnej pšenice pritom vzrástli medziročne o 13 %. Naproti tomu report o kvartálnych zásobách v USA k 1.3.2023 poukázala na ich medziročný pokles o 8 % na 25,75 mil. ton. Účastníci trhu zareagovali na dáta z reportov neutrálne, pričom ceny na burze CBoT sa príliš nehýbali.

Príliš cenami nepohli ani včerajšie nočné prvé dáta o kondícii porastov ozimnej pšenice v USA, ktoré sú v dôsledku suchého počasia v regióne najhoršie od roku 1996. V dobrej až excelentnej kondícii je len 28 % porastov pšenice. Trhy tieto úvodné hodnotenia v sezóne však nateraz neberú až tak vážne, keďže aj vlani kondícia porastov začala na 30 % pre túto kategóriu a napokon finálny výnos pšenice bol síce pod dlhodobým priemerom, no až tak dramaticky sa zase od neho neodchýlil.

Na druhej strane na burze MATIF sa pšenica ako aj ceny kukurice dostávajú už niekoľko dní pod poklesný tlak po tom ako sa na európsky trh dostávajú správy o masívnych dovozoch pšenice a kukurice z Ukrajiny smerom do východnej a strednej Európy suchozemskou cestou. Ukrajina okrem toho vyváža ďalej veľmi aktívne aj po mori v rámci pokračujúcej platnosti čiernomorského exportného koridoru. Cez tento odbytový kanál náš východný sused exportoval od augusta už 26,8 mil. ton obilnín, z čoho pripadá na pšenicu 7,4 mil. ton, kukuricu 13,3 mil. ton. a repku 1,1 mil. ton.

Analytická jednotka EK MARS zverejnila svoje prognózy nadchádzajúcej produkcie pšenice a repky na Ukrajine, pričom kalkuluje s produkciou 25,5 mil. ton pšenice, keď vychádza z toho, že pestovateľské výmery pšenice v krajine medziročne poklesli len o 10 % na necelých 6 mil. ha. To je výrazne viac ako odhadujú analytici, ktorých odhady sa pohybujú pod métou 20 mil. ton.

Traja významní globálni exportéri ohlásili, že od 1.7.2023 prestanú exportovať ruskú pšenicu. V doterajšej aktuálnej sezóne táto trojka známych exportérov (Cargill, Louis Dreyfus a Viterra) vyexportovala z Ruska 4,8 mil. ton z celkových 33,7 mil. ton exportov komodity krajiny.

Technická analýza cien pšenice na burze MATIF poukazuje naďalej na slabé rastové momentum, čo znamená pokračovanie rizika tvorby nových cenových miním. Napriek tomu pšenica by sa mohla pokúsiť tento týždeň otestovať svoj 50 – dňový cenový priemer, ktorý aktuálne leží na 275 EUR/t, čo by znamenalo, že by vymazala straty, ktoré zaknihovala ostatné 4 obchodné dni.

Cenovú podporu môže cenám plodín poskytnúť aj včerajšia intervencia Ruska a  viacerých členov aliancie OPEC, keď sa rozhodli prekvapivo znížiť produkciu ropy o 1,66 mil. barelov denne až do konca roka 2023 v záujme stabilizovať trh. Cena ropy na to reagovala skokovým posilnením o 7 %. Rusko môže pritom použiť podobnú stratégiu obmedzenia ponuky pšenice na trhu skrz zavedenie obmedzení v rámci exportov a tak stabilizovať ceny pšenice. V tomto momente však exporty prúdia z regiónu Čierneho mora bez obmedzení, čo dáva obmedzené šance na výraznejší rast ceny pšenice.

Kukurica

Reporty USDA nevyzneli príliš optimisticky pre ceny kukurice. Kukurica na burze CBoT síce zareagovala na medziročné potvrdenie 5 %- ného poklesu stavu zásob plodiny v USA k 1.3.2023 cenovým rastom, no býčiu náladu postupne utlmila informácia o tom, že farmári v USA plánujú v novej sezóne zasiať kukuricu na výmere 92 mil. akrov (37,3 mil. ha), čo je výrazne viac v porovnaní s konsenzom očakávania trhu (90,9 mil. akrov).

Okrem toho ceny kukurice v pondelok dostala pod tlak i správa analytikov StoneX, ktorí spravili prieskum o výške očakávanej produkcie Brazílie u svojich brazílskych klientov, na základe ktorého zvýšili svoj odhad nadchádzajúcej celkovej produkcie kukurice v Brazílii na rekordných 131,3 mil. ton, čo je viac ako 6 mil. ton nad súčasným odhadom produkcie zo strany USDA. Kukurica na CBoT tak skorigovala nadol zo 6,7 na 6,5 USD za bušel (z 268 na 260 USD/t). Včerajšie exportné objednávky za uplynulý týždeň pre americkú kukuricu sa opäť spomalili, čo taktiež obmedzuje ďalší prorastový potenciál komodity.

Na burze MATIF ceny kukurice ostatné dni rovnako korigovali nižšie. Zdá sa však, že poklesné cenové momentum spomaľuje a i preto stále vidíme potenciál pre krátkodobé posilnenie cien kukurice na najväčšej európskej burze smerom k úrovni svojho 50 – dňového priemeru, ktorý sa dnes pohybuje na hladine 272 EUR/t. Kukurica sa pritom aktuálne obchoduje na MATIFe na cenovke 255 EUR/t.

Zo strednodobého hľadiska však komodity môžu čeliť poklesnému tlaku v dôsledku rastúcich rizík príchodu ekonomickej recesie ako do USA, tak i do EÚ.

Olejniny

Silne technicky prepredaný trh s repkou na burze MATIF vyslal cenám komodity razantný impulz, ktorý viedol k prudkému obratu ceny komodity. Tej sa podarilo v priebehu niekoľkých dní posilniť zo 420 EUR/t až na včerajšiu cenu 490 EUR/t. Tento vzostup ceny posunul trh s repkou z prepredaného pásma smerom do neutrálnej pozície.

Včera pritom cenám olejnín pomohla i správa o spomalení produkcie ropy zo strany členov OPEC+, pričom prorastové signály vyslala cenám olejnín aj piatková dvojica reportov USDA týkajúca sa trhu so sójou.

Americkí farmári plánujú v novej sezóne ponechať pestovateľské výmery sóje na 87,5 mil. akrov (35,7 mil. ha), čo je rovnaká výmera ako vlani. Účastníci trhov pritom očakávali medziročný rast pestovateľských výmer. Okrem toho USDA potvrdilo v skladoch USA k 1.3.2023 medziročný pokles stavov zásob komodity o 13 %. Report tak dodal cenám sóje nový prorastový impulz, ktorý dokázal jej cenu opäť vytiahnuť nad 15 USD za bušel (551 USD/t). Na komoditu však z pohľadu techniky momentálne číha doteraz nepokorená úroveň silnej rezistencie v okolí 15,3 USD za bušel (560 USD/t), s ktorou plodina môže mať problém i tentoraz.

Problémom vyšších cien je totiž brazílska produkcia. Žatva v Brazílii bude čoskoro finišovať, pričom nedávny prieskum analytikov StoneX u ich brazílskych klientov poukazuje na to, že Brazília zožne tento rok rekordných 157,8 mil. ton sóje, čo je dokonca 4 mil. ton nad súčasným odhadom USDA. Medziročne produkcia Brazílie tak môže vzrásť až o 30 mil. ton sóje, čo znamená, že to komfortne vykryje celý výpadok produkcie v Argentíne. Z tohto pohľadu sa nám zdá dosť realistický scenár, v ktorom ceny sóje čoskoro opäť obrátia svoj cenový trend smerom k poklesu. Ak ale ostane ďalšie dni silný aj trh s ropou, olejniny by si ešte mohli pripísať mierne zisky.

Totožné riziko naďalej platí aj pre ceny repky. Repka by sa mohla vďaka zastabilizovaniu cien ropy pokúsiť o vzostup na úroveň svojho 50 – dňového priemeru, ktorý momentálne v čase písania tejto analýzy leží na cene 516 EUR/t. Ďalší cenový vzostup však nateraz vnímame ako málo pravdepodobný.

Ukrajinská produkcia repky v novej sezóne má podľa dát analytickej jednotky MARS od EK dosiahnuť úroveň 3,04 mil. ton, čo signalizuje mierne vyššiu produkciu v porovnaní s vlaňajškom.

Produkcia repky v EÚ pritom môže toto leto prekročiť 20 mil. ton.

V kombinácii s rizikom príchodu ekonomickej recesie tak momentálne fundamenty nateraz stále nahrávajú na scenár obnovenia cenového poklesu repky na burze MATIF.

Na druhej strane razantne rastúca pravdepodobnosť príchodu klimatického fenoménu El Nino naznačuje, že Austrália túto jeseň nezopakuje svoju rekordnú produkciu repky z rokov 2021 a následne i 2022. Tá môže byť citeľne nižšia, keďže El Nino totiž prináša suché počasie do regiónu. V krajine však len teraz začne sejba plodiny a i preto tento faktor nebude najbližšie mesiace absolútne prehovárať do cenotvorby komodity.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 14. týždňa 2023: pšenica 252 – 272 EUR/t, kukurica 250 – 267 EUR/t, repka 475 – 515 EUR/t.

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov