Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Plodiny: Ceny plodín sa počas minulého týždňa dominantne vyvíjali v neutrálne,čo znamená, že minulotýždňová správa o Odhade svetovej ponuky a dopyte po agrokomoditách z dielne USDA nepresvedčila trhy o tom, aby sa ceny plodín pohli výraznejšie jedným či druhým smerom.

V medzitýždennom hodnotení na burze MATIF stagnovali ceny pšenice na 187 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 2 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 153 EUR/t. Ceny repky potvrdili neutralitu, keď sa medzitýždenne nezmenili a ostali na 357 EUR/t. Na burze CBoT v Chicagu ostali ceny pšenice medzitýždenne nezmenené na 172 EUR/t, ceny kukurice oslabili o 2 EUR/t na 134 EUR/t a ceny sóje posilnili o 2 EUR/t na 319 EUR/t. Ako sme už spomínali v minulotýždňovom výhľade, nedávna správa USDA vyznela pre trh a plodinami skôr mierne poklesne, no v súčasnosti zavážila aj skutočnosť, že ceny plodín sa dostávajú v aktuálnom období do sezónneho rastu. Trh tak zrazu nenašiel odvahu pre pohyb cien akýmkoľvek zo spomínaných smerov. Tento týždeň čaká USA veľmi studené počasie, čo by mohlo mať na ceny pšenice pozitívny účinok a podporiť ju aspoň v miernom raste. Taktiež uvidíme, ako sa budú naĎalej vyvíjať exporty pšenice z Ukrajiny a Ruska, keďže v obidvoch krajinách platia exportné obmedzenia, resp. dohody, ktoré majú viesť k poklesu objemov exportov. Napriek tomu Rusko v minulom týždni údajne vyviezlo viac ako 300 tis. ton pšenice, čo naznačuje, že ani vyššia exportná daň (zavedená od 1.2.2015 na ruskú pšenicu) nateraz výraznejšie export neobmedzuje. Podporou cien jarín by mohlo byť pokračovanie silných exportov sóje a rast exportných objednávok na kukuricu z USA, čo potvrdzuje stále silný dopyt po obidvoch komoditách. Budúce čísla exportov z USA si je treba všímať hlavne pri sóji, keďže už čoskoro by sa na trh mala dostať nová úroda z Južnej Ameriky, čo znamená, že exporty z USA by už čoskoro mali začať výrazne klesať. Ak však exporty sóje z krajiny nepoklesnú, bude to znamenať, že dopyt po sóji je naozaj obrovský a od marca na túto skutočnosť môžu začať reflektovať citeľnejším rastom aj ceny sóje na svetových trhoch. To by mohlo byť podporou aj pre európske ceny repky. Rizikom nenaplnenia tohto scenára je stále veľmi dobrý výhľad pre tohtoročnú produkciu jarín v Južnej Amerike. Ak Brazília a Argentína potvrdia silné úrody kukurice a sóje, ceny týchto plodín môžu ostať pod tlakom poklesu. AGROMAGAZÍN predpokladá, že ceny plodín by mohli aj tento týždeň pokračovať vo veľmi jemnom raste. Výraznejší rastový potenciál je ale nateraz v nedohľadne. Uvidíme, či sa o prekvapenie pri pšenici nepostará Rusko, či už v podobe eskalujúceho konfliktu alebo výhľadu slabej budúcej úrody, keďže stále platí, že kondícia pšenice v krajine je nateraz podpriemerná.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 8. týždňa 2015: pšenica 187 – 192 EUR/t, kukurica 153 – 158 EUR/t, repka 355 – 362 EUR/t.

Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v krajinách hlavných exportérov EÚ si naďalej pripisujú zisky. V aktuálnom týždni rastie ceny komodity v Nemecku na 1,40 EUR/kg jat. hm. čo znamená medzitýždennú zmenu o 5 eurocent/kg jat. hm. V Dánsku v aktuálnom týždni vzrástli ceny o 2,5 eurocent/kg jat. hm. na 1,31 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že v SR by tento týždeň mohli ceny jatočných ošípaných zamieriť do intervalu 1,43 až 1,48 EUR/kg jat. hm., čo by značilo medzitýždenný nárast ceny komodity o 3 eurocent/kg jat. hm.

Pekný trend držia aj ceny jatočného dobytka v Nemecku. Minulý týždeň tu prudko vzrástli ceny jatočných kráv, pričom v tomto týždni si komodita dokázala svoju cenu uhájiť, keď sa jatočné kravy triedy R3 obchodujú na medzitýždenne nezmenenej úrovni 2,90 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočných býkov v Nemecku dokázali tento týždeň posilniť o 6 eurocent/kg jat. hm. na cenu 3,92 EUR/kg jat. hm.

Stále sa nemení ani trend pri cenách mlieka. Spotové ceny v Holandsku (4,4 % tuku) dokázali aj v minulom týždni posilniť, tentoraz o 0,5 EUR/100 kg mlieka na 34 EUR/100 kg mlieka. Ceny v USA v minulých dňoch síce mierne poklesli, no stále sa držia približne 10 % nad svojími januárovými minimami. AGROMAGAZÍN v aktuálnom týždni opäť jemne navyšuje očakávanú marcovú a aprílovú cenu mlieka v SR. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): február 30,65 EUR/100 kg, marec 30,30 EUR/100 kg, apríl 30,19 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): február 29,75 EUR/100 kg, marec 29,49 EUR/100 kg, apríl 29,49 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Výber ziskov investorov na rope pokračoval aj minulý týždeň, vďaka čomu cena ropy Brent dokázala naďalej posilňovať. Medzitýždenne vzrástla cena ropy o 4 USD/barel na 62 USD/barel. Zásoby ropy v Cushingu v USA však naďalej pokračujú v raketovom raste a momentálne sú najvyššie za niekoľko desaťročí. Z pohľadu technickej analýzy je ropa stále v poklesnom trende a tak stále nemeníme svoj výhľad a teda ostávame naladení smerom na poklesný trend. V minulom týždni ale znovu vzrástli európske spotové ceny pohonných hmôt v EÚ, čo naznačuje, že tento týždeň sa zdraženiu cien PHM na našich čerpacích staniciach s veľkou pravdepodobnosťou nevyhneme. Predpokladáme, že ceny naturalu 95 posilnia o 2 eurocent/l na 1,24 EUR/l a rovnako tak vzrastú ceny nafty na 1,14 EUR/l. Ako ale naznačujeme vyššie, nepredpokladáme, že očakávaný mierny rast cien by mal byť trvalejšieho charakteru, keďže americká produkcia ropy stále neklesá, čo naznačuje, že komodity je na trhu stále dostatok.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov