Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Plodiny: Ceny agrokomodít na globálnych trhoch počas minulého týždňa v dominantnej miere zastavili svoj doterajší pokles.

Na burze MATIF v Paríži stúpla cena pšenice medzitýždenne o 2 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 178 EUR/t. Cena kukurice, ktorá sa počas júla vyvíjala pomerne stabilne, napokon neustála poklesný tlak a s končiacim sa obdobím obchodovania s augustovým kontraktom poklesla za ostatný týždeň o 5 EUR/t na 160 EUR/t. Ceny repky sa počas minulého týždňa mierne zotavili, keď cena komodity na burze MATIF medzitýždenne vzrástla o 11 EUR/t na 320 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne stúpla cena pšenice o 2 EUR/t na 146 EUR/t, cena kukurice pridala 1 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 107 EUR/t a novembrový kontrakt sóje medzitýždenne posilnil o 12 EUR/t na 303 EUR/t. Ako badať, najväčší medzitýždenný pohyb nahor spravili olejniny. Ich ťahúňom okrem z pohľadu technickej analýzy výrazne prepredaného trhu, bol opätovný nárast dopytu po americkej sóji zo strany importérov, hlavne Číny. Aj keď aktuálne exporty sóje sú už nízke (ročník 2013/2014 končí 31.8.2014), nové objednávky pre ročník 2014/2015 výrazne narástli, keď len v minulom týždni USA zaznamenali objednávky na vývoz sóje (budúcej úrody) v objeme 2,43 mil. ton. Pozitívne čísla sa tak prejavili na raste cien sóje a to pomohlo aj cenám repky. Repke okrem toho pomohli aj správy o tom, že kanadská produkcia repky v tomto roku môže byť o 10 až 20 % nižšia ako sa pôvodne očakávalo a to kvôli masívnym zrážkam a záplavám v krajine. Naopak, najväčšou brzdou rastu cien repky je napĺňajúci sa výhľad vysokej úrody komodity v EÚ. Priaznivý výhľad tohtoročnej produkcie vo svete vykazuje aj pšenica. To je dôvod, prečo aj pšenica stále nenastupuje na rastúci trend. Z pohľadu technickej analýzy však komodita na burze MATIF narazila na silnú cenovú podporu na úrovni 176 EUR/t, ktorú prekonáva len s veľkými problémami. Mierne obavy na trhu momentálne prevládajú kvôli zhoršenej kvalite francúzskej pšenice. Na druhej strane analytici predpokladajú, že tohtoročná produkcia v Rusku dosiahne až 57,5 mil. ton, teda o 4 mil. ton pšenice viac ako sa pôvodne predpokladalo. Obavy z nízkej produkcie sa rozplývajú aj v prípade USA, kde sa nateraz javí priemerný výnos jarných pšeníc ako najvyšší od roku 1992. A pre obrat nahor to nevyzerá stále príliš reálne ani v prípade kukurice. Tu trendu na globálnom trhu vládne situácia v USA. Zdravotný stav porastov napriek miernemu medzitýždennému zhoršeniu je stále na niekoľkoročných maximách a to kukurica už pomaly ukončila kľúčovú fázu tvorby budúcej úrody – tvorbu šúľkov. Ani americké exporty nie sú v súlade s prognózou, keď zaostávajú približne 5 % za odhadom USDA. Treba však podotknúť, že všetky agrokomodity sú silne prepredané, čo znamená, že špekulatívni obchodníci môžu kedykoľvek začať vyberať časť svojich ziskov a tým minimálne dočasne priniesť obrat smerom k rastu cien. V prípade olejnín treba mať na pamäti, že kľúčové obdobie tvorby budúcej úrody sóje ešte len prichádza a trh nepochybne bude citlivo reagovať na každú správu počas augusta.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 31. týždňa 2014: pšenica 170 – 179 EUR/t, kukurica 155 – 165 EUR/t, repka 310 – 325 EUR/t.

Zookomodity: Jatočné ošípané po dvojtýždňovej cenovej korekcii, počas ktorej v Nemecku ceny klesli o 10 eurocentov/kg jat. hm., sa tento týždeň znovu dostávajú do prorastového trendu. Kým v Dánsku ceny medzitýždenne stagnujú na 1,55 EUR/kg jat. hm., v Nemecku ceny v aktuálnom týždni stúpli o 3 eurocenty/kg jat. hm. na 1,63 EUR/kg jat. hm. Predpokladáme, že po korekcii na európskom trhu sa v nasledujúcom období naplno prejaví sezónny trend a ceny po predchádzajúcom zaváhaní budú pokračovať vo svojom raste. Ceny v SR by tento týždeň mohli znovu zamieriť do intervalu 1,67 – 1,71 EUR/kg jat. hm. Ceny jatočného dobytka by mali ostať nezmenené, v Nemecku mierne klesajú ceny jatočných kráv.

Pri globálnych cenách mlieka momentálne vidíme značnú divergenciu vo vývoji. Kým v Oceánii ceny mlieka klesajú, v USA sa ceny zotavili s predchádzajúceho poklesu a znovu rastú. V Nemecku spotové ceny počas minulého týždňa stagnovali, v Holandsku posilnili o 2 eurocenty/kg na 39 eurocentov/kg. Celkový trend je však stále mierne zostupný a preto ani na slovenskom trhu zrejme ešte k stabilizácii cien nedôjde. Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): júl 33,65 EUR/100 kg, august 33,55 EUR/100 kg, september 32,98 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek: júl 33,05 EUR/100 kg, august 32,68 EUR/100 kg, september 32,35 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: Ceny ropy Brent počas minulého týždňa klesli o 1 USD/barel na 107 USD/barel a to napriek tomu, že tenzie na Blízkom východe ani na Ukrajine príliš neutíchajú. Dôvodom poklesu je dostatočná ponuka ropy a to hlavne v Európe a Afrike. Predpokladá sa, že tohtoročná výrobná kapacita pre ropu vo svete sa zvýši o 1,8 mil. barelov denne, pričom dopyt by mal stúpnuť len o 1,1 mil. barelov denne. Svet je teda dostatočne zásobovaný a i preto obavy o dodávky ropy sú menšie. Vzhľadom na vývoj v Líbyi, Izraeli či Ukrajine však stále pretrváva zvýšené riziko, že v nasledujúcom období budú ceny ropy volatilnejšie. Mierny pokles cien ropy počas minulého týždňa až tak veľmi neovplyvnil spotové ceny PHM v Európe, okrem toho momentálne citeľnejšie oslabilo aj euro voči doláru, čo ešte viac znižuje pravdepodobnosť, že sa bude v SR zlacňovať. Technicky má benzín natural priestor pre zlacnenie o 1 eurocent/l na 1,48 EUR/l, pri nafte je súčasná cena 1,35 EUR/l adekvátna vývoju na trhu.

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov