Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Plodiny: Rastlinné agrokomodity s výnimkou kukurice si pripísali počas predchádzajúceho týždňa ďalšie mierne zisky.

Na burze MATIF vzrástli ceny pšenice medzitýždenne o 4 EUR/t na súčasnú cenu 198 EUR/t. Ceny kukurice medzitýždenne oslabili o 3 EUR/t na 172 EUR/t, pričom ceny repky pridali slušných 12 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje na 388 EUR/t. Na burze v Chicagu posilnili ceny pšenice medzitýždenne o 4 EUR/t na 161 EUR/t, ceny kukurice stagnovali na 128 EUR/t a ceny sóje pridali 2 EUR/t, keď dnes sa komodita obchoduje na 359 EUR/t. Pozitívny cenový rast momentálne vykazujú všetky komodity v reakcii na najnovšie dáta o spomaľujúcej americkej ekonomike a tak ceny agrokomodít ťahajú momentálne nahor skôr všeobecné ekonomické fundamenty ako fundamenty týkajúce sa priamo konkrétnych plodín. Nachádzame sa v rastovej fáze, no dominantná časť plodín je stále pevne ohraničená cenami, ktoré zrejme bude ťažké prekonať. Olejniny momentálne profitujú z rekordne nízkych zásob sóje v USA, no ako neustále upozorňujeme v AGROMAGAZÍNe, výhľad bohatej úrody tejto komodity pre J. Ameriku sa nemení, čo dáva predpokladať, že ďalší cenový rast olejnín bude obmedzený. Pri repke sa cenové pásmo hýbe v intervale 356 až 393 EUR/t Ceny pšenice podľa predpokladov boli podporené správami o zhoršenom zdravotnom stave porastov v USA po prezimovaní. Kukuricu stimuluje zvýšený americký dopyt, no súčasne v EÚ rast limituje vysoká ponuka z Ukrajiny, a tiež vysoká cena v Európe v porovnaní s trhmi v USA. Z pohľadu plodinových fundamentov tak momentálne vidíme ceny na vrchole pásma, čo signalizuje na budúci pokles, no na strane druhej investori v obavách o americkú ekonomiku môžu sa rozhodnúť ešte potlačiť komoditný kôš vyššie a tým podporiť aj ceny agrokomodít. Preto je pre aktuálny týždeň prognóza dosť komplikovaná. Ceny môžu totiž ísť obidvomi smermi.
Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 8. týždňa 2014: pšenica: 194 – 201 EUR/t, kukurica 168 – 175 EUR/t, repka 365 – 395 EUR/t.
Zookomodity: Ceny jatočných ošípaných v Nemecku a Dánsku napokon prekonali svoje tohtoročné minimá a pokračujú v miernej korekcii. EÚ si však stále drží slušnú exportnú aktivitu a tak nepredpokladáme, že ceny jatočných ošípaných budú pokračovať v poklese. Očakávané ceny jatočných ošípaných v SR pre 8. týždeň 1,55 – 1,59 EUR/kg jat. hm.
Cenotvorba mlieka ostáva vzhľadom na globálny vývoj nezmenená: Očakávané ceny mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): február 2014: 36,51 EUR/100 kg, marec 36,37 EUR/100 kg, apríl 2014: 36,27 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek) február 36,37 EUR/100 kg, marec 35,21 EUR/100 kg, apríl 2014: 35,07 EUR/100 kg. Pri cenách jatočného dobytka môžeme vidieť miernu korekciu, ceny jatočných býkov by však mali stále oscilovať blízko 3 EUR/kg jat. hm.
Ropa a PHM: Predminulotýždňové zisky ropa obohatila o mierny rast aj počas minulého týždňa. Cena ropy Brent vzrástla o 1 USD/barel na 110 USD/barel, cena ropy WTI taktiež o 1 USD/barel na 101 USD/barel. Rastúce spotové ceny PHM v Európe vyvinú tlak na rast cien PHM. Predpokladáme, že tento týždeň nám vzrastú ceny benzínov aj nafty o 2 centy/l, pričom zdražovanie môže pokračovať aj budúci týždeň. Očakávaná cena naturalu 95 pre aktuálny týždeň je 1,47 EUR/l, cena nafty 1,38 EUR/l. Pri súčasných cenách ropy a kurzu USD/EUR pritom ceny môžu ešte o 1 cent/l vyššie ako predpokladáme na konci aktuálneho týždňa.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov