Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Na väčšine finančných trhov teraz určuje smer hlavne rastúce riziko, spôsobené zhoršeným výhľadom rastu svetovej ekonomiky.

V centre pozornosti sú pretrvávajúce obavy o schopnosti amerického prezidenta dohodnúť sa s Kongresom na riešení fiškálneho útesu. Ak sa nedohodnú do 1. januára, tak hrozí, že sa ekonomika vráti do recesie. A to nielen tá americká, ale aj ostatné ekonomiky po celom svete. Počas uplynulého týždňa prepadol širší index amerických akcií S & P 500 na svoje trojmesačné minimá a dolár naopak proti ostatným menám posilnil.
Tieto pohyby na trhu sa negatívne prejavili aj na trhu komodít a len hŕstke z nich sa v uplynulom týždni podarilo posilniť. Vo výsledku sa tak komoditný index DJ-UBS ďalej drží v blízkosti svojho štvormesačného minima. Nedarilo sa predovšetkým poľnohospodárskym komoditám, ktorých prepad aj naďalej ťahajú obilniny. Energetika a priemyselné kovy naopak predviedli menšie zisky, za ktorými stál hlavne zemný plyn, respektíve hliník.

Grafika: Výkonnosť jednotlivých komodít v rámci najobchodovanejšieho komoditného indexu DJ- UBS CI (medzitýždenná zmena ceny v %):

Medzitýždenná zmena cien plodín (%):

Pšenica (MATIF Paris): -2,3 %

Kukurica (CBoT): -3,2 %

Pšenica (CBoT): -4,7 %

Sója (CBoT): -4,9 %

O. S. Hansen, komoditný stratég SaxoBank


Viac informácií nájdete na:
http://sk.saxobank.com/futures-komodity

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov