Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ktorá plodina má z pohľadu aktuálnych fundamentov najväčší potenciál počas roku 2015 pre cenový rast?

Aktuálne trh očakáva, že v porovnaní so súčasnosťou by do decembra 2015 mali vzrásť ceny kukurice a ceny pšenice, a naopak, ceny sóje môžu mierne poklesnúť. Osobne si myslím, že najväčší potenciál pre odraz smerom nahor má momentálne pšenica, ktorá má relatívne priaznivé fundamenty.

Stačí nejaký malý otáznik z hľadiska počasia a bilancia ponuky a dopytu sa môže veľmi rýchlo preklopiť do negatívnejšieho stavu a tým tlak na rast ceny môže byť silnejší. V prípade kukurice je výhľad možného odrazu ceny smerom nahor o niečo nižší. Najnegatívnejšie vyhliadky sú pre ceny sóje, ktoré dlhodobo ťažili z doteraz nízkych zásob v USA, čo ale z globálneho hľadiska neplatí, keďže svetové zásoby tejto olejniny sa dostali na rekordnú úroveň. Keďže sa ale globálna cena sóje dominantne tvorí na burze CBoT v USA, je prirodzené, že sa o niečo citlivejšie prihliada na fundamenty na domácom trhu. No po minuloročnej rekordnej úrode sóje aj v USA sa sklady napĺňajú a keďže sa očakáva túto jar taktiež veľmi dobrá úroda sóje v J. Amerike, ceny sóje môžu naďalej pociťovať silný tlak na pokles ceny. Ďalším faktorom, ktorý môže podporiť pokles cien sóje a, naopak, rast cien kukurice sú očakávania tohtoročného osevu obidvoch plodín v USA. Predpokladá sa, že tento rok pestovateľské výmery sóje dokonca predstihnú pestovateľské výmery kukurice.

Celý rozhovor s komoditným portfólio manažérom Tatra Asset Managementu Michalom Májekom nájdete v AGROMAGAZÍNe 03/2015 na s. 20 – 22.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov