Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

USDA vo svojom najnovšom reporte ponechali kondíciu porastov jarín v USA na nezmenených úrovniach už tretí týždeň po sebe a keďže americká produkcia sa aktuálne už zbiera, je málo pravdepodobné, že do budúcna dôjde k nejakým zmenám.

Kukurica: V týždni končiacom 19.10.2014 bolo v dobrej až excelentnej kondícii 74 % porastov kukurice, čo rovnako ako pred týždňom. Vo veľmi zlej a zlej kondícii bolo hodnotených 7 % porastov, taktiež rovnako ako pred týždňom.
Sója: V týždni končiacom 19.10.2014 bolo v dobrej až excelentnej kondícii 73 % porastov sóje, rovnako ako pred týždňom. Vo veľmi zlej a zlej kondícii bolo hodnotených 6 % porastov, teda rovnako ako pred týždňom.
Trhy sa tak momentálne sústredia na progres žatvy v USA, ktorá doteraz vykazovala meškanie za svojím dlhodobým priemerom. Minulotýždňové pekné počasie ale dávalo predpokladať, že rýchlosť žatvy sa začne dramaticky zrýchľovať. No napokon sa tak nestalo. Pri kukurici bolo k 19.10.2014 zožatých 31 % pestovateľských výmer plodín (pred týždňom 24 %), pričom päťročný priemer predstavuje 53 %. Vlani v rovnakom čase americkí farmári zožali 38 % pestovateľských výmer kukurice. Pri sóji žatva napreduje rýchlejšie, keď k 19.10.2014 mali farmári zožatých 53 % pestovateľských výmer (pred týždňom 40 %), no tempo stále zaostáva za päťročným priemerom podľa ktorého by poľnohospodári mali už mať zožatých 66 % pestovateľských výmer sóje. Trhy očakávali, že vzhľadom na priazeň počasia bude tempo žatvy vyššie, čo sa nateraz nepotvrdilo. Zdá sa tak, že faktor pomalej žatvy v USA aj tento týždeň ostane oporou cien jarín.
/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov