Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Šľachtenie  otcovských plemien ošípaných je zamerané predovšetkým na zvyšovanie mäsovej úžitkovosti. Jednostranné šľachtenie na tento ukazovateľ prináša zvýšený podiel chýb bravčového mäsa a problémov v morfologicko-fyziologickej oblasti (zhoršená konštitúcia, slabosť končatín), chovateľskej práci (nižšia intenzita rastu, znížená reprodukčná schopnosť, horšia mliekovosť prasníc a ich materské správanie), ako aj spracovateľskom segmente (zvýšený výskyt tzv. PSE mäsa, vyšší podiel jedincov so zhoršenou kvalitou mäsa).

Spomenuté špecifiká šľachtenia otcovských plemien sa snažíme zohľadniť aj v súťaže NAJ slovenský chov. Už po osemnásty krát  sa mali možnosť čitatelia našich printových mesačníkov oboznámiť s poradím najlepších chovateľov ošípaných v tejto pozícii šľachtenia. Do hodnotenia otcovských plemien sme zaradili chovy s minimálnym počtom prasníc 10 ks. Index hodnotenia, na základe ktorého boli vytvorené rebríčky najúspešnejších, bol vypočítaný na základe jedného reprodukčného parametra (počet odstavených prasiatok na prasnicu a rok) a dvoch produkčných (podiel svaloviny in vivo a denný prírastok v teste vlastnej úžitkovosti).výsledky

Na prvom mieste rebríčka sa po prvý raz v histórii našej súťaže umiestnil chov plemena durok zo spoločnosti CHOVMAT F.U., keď prasnice tohto plemena dosiahli úctyhodný odstav 23,1 prasiatka, podiel svaloviny 64,7 % a výsledný index hodnotenia 30,67. Na druhej priečke sa umiestnila Rodinná farma Bagin a bronzová priečka patrí SHR Petrovi Gulánovi. Chovatelia otcovských plemien dosiahli v našej súťaži opäť skvelé výsledky. Parametre jatočných ošípaných, produkovaných na Slovensku sú aj vďaka ich znalostiam a fortieľu na úrovni, ktorá je porovnateľná s chovateľsky vyspelými krajinami Európy. Navyše kvalita mäsa v prevádzkových podmienkach je jednou z najlepších. Chovateľom ošípaných do budúceho neľahkého obdobia prajeme mnoho chovateľských úspechov, správne manažérske rozhodnutia a zlepšenie ekonomiky ich chovov.

 

Peter Demo,

NPPC – VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov