tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

D. Karkulín

Repka je prvou plodinou, ktorá prináša podniku cash flow v novej sezóne. Práve táto plodina má za sebou po odznení inflačnej vlny najväčší cenový pád, keď zo svojho maxima stratila takmer dve tretiny svojej hodnoty.

Ešte na konci prvého kvartálu 2024 to nevyzeralo z ekonomického hľadiska s touto plodinou dobre, keď sa jej cena na domácom trhu zosunula k 370 EUR/t. V 2. kvartáli je však trh s plodinami „ako vymenený“, pričom vidíme pekné cenové prírastky nielen pri cenách olejnín, ale začínajú sa ukazovať aj pri cenách obilnín.

Slovenské ponuky za repku sa tak dostali medzi 440 (východ SR) až 465 EUR/t (západ SR), pričom súčasný rastový trend na burze MATIF nabáda ďalej vyčkávať na ďalší cenový vzostup. Komodity sa pritom znovu čiastočne dostali do priazne investorov po tom, čo opätovne ožili inflačné tlaky v USA. Skrátka, viacero signálov hovorí, že sa s predajom oplatí ešte počkať.

No manažment predaja by nemal byť o naháňaní sa za maximálnymi cenami, ale o realizácii produkcie za ceny, ktoré nám prinesú zisk. Súčasný cenový vzostup repky je skvelou príležitosťou predať komoditu so ziskom, teda, ak nesklame hektárový výnos. Vyššie ceny síce môžu prísť, no nemusia. V AGROMAGAZÍNe pravidelne prinášame aktualizácie našich cenových cieľov pre hlavné plodiny založené na fundamentálnej ako aj technickej analýze.

A momentálne pri repke sme náš cenový cieľ na burze MATIF navýšili na základe technickej analýzy na 518 EUR/t. Nie je ale zaručené, či sa repka k nemu dopracuje. USDA nedávno po prvýkrát predstavilo prvý odhad produkcie agrokomodít v sezóne 2024/25, pričom pri olejninách očakáva medziročný nárast svetovej produkcie o 29 mil. ton (+ 5 %). To signalizuje na robustnú ponuku! Ceny plodín aktuálne pokračujú v raste, no tento je spôsobený weather marketom a súčasne likvidáciou krátkych pozícií (stávok na pokles cien) zo strany špekulatívneho kapitálu (manažérov fondov).

Pôsobenie týchto „efektov“ ale postupne opadne, čo zvyšuje šance pre nástup cenovej korekcie. Zo strednodobého hľadiska však nateraz podľa nášho názoru má šancu podržať plodiny v rastovom trende faktor zrýchľujúcej inflácie v USA. Aby to tak ale ostalo, k tomu je potrebný ekonomický rast. Bez neho nebude silného dopytu po komoditách.

A ekonomický rast vo svete nám začína pokrivkávať. V USA spomalil, v Nemecku už máme tri kvartály recesiu. Zatiaľ to nie je nič vážne, no hodné sledovania. Tieto veci sa pomerne rýchlo menia. Napokon, ako aj samotné ceny plodín. A tak neváhajme využiť súčasný cenový vzostup plodín na zakontrahovanie si časti novej úrody za aktuálne ceny.

 

Tento text bol publikovaný v šiestom tohtoročnom vydaní AGROMAGAZÍNu na s.3.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov