Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

S cieľom podporiť zdravé paznechty v chove boli do plemennej hodnoty zahrnuté údaje o paznechtoch zdravých aj chorých zvierat.

Od decembra existuje pre posúdenie plemennej hodnoty pre plemeno Fleckvieh nová plemenná hodnota pre zdravie paznechtov. Do úvahy sa berie Mortellaro, Limax, defekt bielej čiary, vredy na paznechtoch, hniloba a laminitída. Plemenná hodnota každého býka sa odhaduje a zverejňuje na základe genómu.

Údaje, z ktorých táto hodnota vychádza, pochádzajú od farmárov, ošetrovateľov paznechtov a veterinárnych lekárov. Okrem zistení boli zaznamenané aj zdravé zvieratá, aby sa zlepšila validita. Genomické mladé býky dosahujú bezpečnosť 65 %. Dedičnosť je 6,3 %.

Zdravie paznechtov je nepochybne veľmi dôležitým komplexom vlastností z hľadiska pohody zvierat a ekonomickej efektívnosti, pre ktoré boli plemenné hodnoty doteraz publikované len pre holštajnské plemeno. Choroby paznechtov sú spojené so zníženou tvorbou mlieka, častejšími mastitídami a metabolickými ochoreniami a väčšími problémami s plodnosťou. Liečba a starostlivosť o zvieratá si vyžaduje veľa práce, takže choré, chromé kravy vedú k výrazne zvýšeným nákladom. Choroby paznechtov a končatín sú po neplodnosti a chorobách vemena tretím najčastejším dôvodom straty. Z toho vyplýva význam šľachtenia tohto komplexu vlastností.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC – VÚŽV Nitra

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov