Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Hospodársky a udržateľný úspech výrazne ovplyvňuje aj manažment stáda. Východiskovými bodmi sú zlepšenia efektívnosti prostredníctvom menšieho počtu zlyhaní a zdravotných problémov zvierat, ako aj lepšia výkonnosť, lepšie využívanie zdrojov pri kŕmení a všeobecné riadenie farmy.

Rinderzucht AUSTRIA podporuje spoločnosti rôznymi ďalšími rozvojmi a službami. Test mliekovej úžitkovosti bol a neustále sa rozširuje o mnoho ďalších služieb pre optimalizáciu manažmentu stáda (LKV - manažér stáda, mobilná aplikácia LKV, Klauenprofi, KetoMIR, program kŕmnej dávky, kontrola úžitkovosti ...). Ďalšou pomocou sú možnosti digitalizácie, neustále rozširovanie dátových sietí (napr. automatické dojacie systémy, senzory, laboratóriá ...) a vytváranie pridanej hodnoty zo spájania údajov. Rôzne národné a medzinárodné projekty a iniciatívy ako D4Dairy sú cenným prínosom k tomu, aby bolo možné čo najlepšie využiť výhody nových technológií.

Všetky tieto prebiehajúce zmeny už významne prispeli k zvýšeniu efektívnosti, udržateľnosti a odolnosti odvetvia chovu hovädzieho dobytka. V rámci projektu Efficient Cow Hörtenhuber a Zollitsch (2016) analyzovali potenciálne úspory výberom vyššej efektívnosti v rakúskych mliekových farmách s ohľadom na emisie skleníkových plynov a iné environmentálne vplyvy. Pomocou analýzy životného cyklu sa skúmali rôzne výrobné systémy v Rakúsku z hľadiska ich redukčného potenciálu. Potenciál úspor je 5-10 % v porovnaní s priemernou spoločnosťou.

RINDERZUCHT AUSTRIA zastupuje záujmy viac ako 22 000 rakúskych chovateľov dobytka. Členmi sú chovateľské zväzy, štátne kontrolné zväzy, poľnohospodárske komory, inseminačné organizácie a plemenárske pracovné skupiny. Nezávislá zastrešujúca organizácia bola založená v roku 1954 ako „Ústredný zväz rakúskych chovateľov dobytka“. Najdôležitejšie úlohy sú: zastupovanie záujmov, vedenie účtovníctva stáda, testovanie úžitkovosti, odhad plemennej hodnoty, marketing, výskum, vzdelávanie.

 

Z Rinderzucht preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: SPAR

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov