tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Škótski chovatelia oviec vyviezli inseminačné dávky plemena North Country Cheviot do USA prvýkrát po viac ako 30 rokoch.

USA zrušili svoj zákaz dovozu hovädzieho a jahňacieho mäsa do Spojeného kráľovstva v septembri 2021. Platil od roku 1989 kvôli obavám z prepuknutia bovinnej spongiformnej encefalopatie (BSE) a rozšíril sa nielen na mäso, ale aj na spermu a embryá.

Dvaja špičkoví škótski chovatelia – Roderick Runciman zo slávnej farmy Allanshaws a Andrew Polson z farmy Smerlie – boli vybraní na vývoz spermy. Andrewa priamo kontaktovali farmári zo „štátov“. „Kontaktoval ma priamo chovateľ v štátoch, ktorého starý otec pochádzal z Caithness (Škótsko)," povedal.

Tiež študoval poľnohospodárstvo na univerzite v Škótsku a navštívil predajňu v Caithness, takže vedel, čo hľadá. Videli niektoré z mojich a Roderickových oviec v predajni, a preto nás požiadali, aby sme dodali spermu."

Obaja chovatelia vybrali štyri barany, ktoré boli dôkladne testované predtým, ako im bolo dovolené poskytnúť spermu. Tento proces, ktorý trval takmer rok, bol riadený spoločnosťou AB Europe. Zahŕňalo to umiestnenie každého barana do izolácie a podrobenie sa rade testov.

Roderick povedal, že jeho barany – Sebay Excitable, Pengreos Xcalibre, Allanshaws XR3 a Allanshaw ACDC – boli osvedčenými plemenníkmi a v testoch prešli na výbornú. Jeho 750 oviec plemena North Country Cheviot sú schopné odchovať dve jahňatá – dokonca aj vo výškach až 3 400 stôp (okolo 1 036 m) na jeho farme na škótskych hraniciach.

Roderick o svojom ideálnom type povedal: „Páči sa mi, keď sú na prvý pohľad pútavé a snažím sa starať aj o ich telá. To je základ. Veľa ľudí si kupuje barana, aby choval barana. Ale ja kupujem barana na chov bahníc. Vždy udržujte samice správne, pretože sú základom každého stáda."

Andrew chová 200 čistokrvných oviec a predáva barany. Barany, ktoré navrhol na odber semena, sú Smerlie Ambassador, Smerlie Admiral, Smerlie Whisky a Cairnside Brightspark.

 

Z agriland.ie preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: agriland 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov