tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Je potešiteľné, že po predchádzajúcich rokoch spojených s obmedzeniami súvisiacimi s pandémiou možno konštatovať, že všetky akcie sa uskutočnili podľa plánu.

Plemenitba

Všetko nasvedčuje tomu, že pokračuje stagnácia v registrácii žriebät narodených na Slovensku na úkor importov. V roku 2022 bolo dovezených na Slovensko 644 koní, čo je až o 20 % viac ako v roku 2021.

K 31.12. 2022 pôsobilo v prirodzenej plemenitbe alebo v inseminácii 154 plemenných žrebcov plemien v kompetencii ZCHKS, ktorým bolo vydané osvedčenie na použitie v plemenitbe na rok 2022 (v roku 2021 to bolo 132).

Furmani

Uskutočnilo sa 6 kvalifikačných kôl furmanských súťaží a ťažký ťah jednotky Agrokomplex Nitra podľa kalendára na rok 2022 (Morovno, Nová Bystrica, Lapáš, Hruboňovo, Chocholná-Velčice, Pečeňany). Jednotlivé kolá súťaží sú odprezentované na stránkach ZCHKS alebo v publikáciách Svet koní.

Finále furmanských súťaží sa uskutočnilo 22.10. 2022 v Nozdrkovciach. Samotné finále sa uskutočnilo za nepriaznivého počasia. Celkovým víťazom pohára ZCHKS pre rok 2022 sa stal Pavol Blaško HS-21 Rostand a Š 1-108 Orfeus, ktorý celý rok potvrdzoval svoju výkonnosť a obhájil svoju pozíciu po dlhodobej súťaži. Druhé miesto obsadil Ľubo Dobrotka s NN III Oidipus a Steinberg Vulkan-7. Spokojný s tretím miestom bol určite Patrik Játy s Agónom a Mačekom.

Orba dvojzáprahmi

Čoraz viac sa teší záujmu verejnosti orba dvojzáprahmi. Počas roka sa uskutočnili tri súťaže v orbe v SR a podnikol sa jeden výjazd do ČR. (Dni Poľa - Dolná Krupá, MSR a ČR v Podolí, M SR v Zemianskom Vrbovom a medzinárodný výjazd do ČR – Nabočany). Dúfame, že táto pekná tradícia prezentácie praktického využitia koní v poľnohospodárstve bude pretrvávať aj naďalej.

KMK mladých koní

Zväz chovateľov koní po obnovení KMK pokračovala aj v roku 2022 v testácii 4-, 5- a 6-ročných koní. V rámci 4-ročných koní sa kvalifikačných kôl zúčastnilo 26 koní, z ktorých 13 absolvovalo aspoň dve kvalifikačné kolá a kvalifikovalo sa do finále, ktoré sa uskutočnilo v rámci šampionátu mladých koní 1.-2.10. 2022. Víťazom KMK štvorročných koní sa stal holštýnsky plemenný žrebec 3920 Cosmopolitan po Catch z Etikette po Casall ASK z chovu Magens Heiko, Nemecko, v majetku Marka Hala z Nitry. Tento plemenník pôsobiaci na inseminačnej stanici v SPU Nitra absolvoval so svojím majiteľom obe kolá aj rozoskakovanie bez trestných bodov a svojím prejavom príjemne prekvapil chovateľskú verejnosť.

V kategórii päťročných sa kvalifikačných kôl zúčastnilo 21 koní. Z uvedeného počtu kvalifikačné podmienky splnilo 17 koní. Víťazkou KMK 5-ročných koní sa stala kobyla Alita s Jurajom Krivianskym. Táto holštýnska kobyla po Cascadello I z Leonie III po Calido I absolvovala obe kolá i rozoskakovanie bez trestných bodov.

V kategórii šesťročných sa predstavilo 29 koní a kvalifikačné podmienky splnilo 15 koní. Víťazkou 6-ročných koní sa stala predstaviteľka slovenského teplokrvníka kobyla Penelope po Color of Love z Pia Z/Patrizia Z po DK Patriot Z s jazdcom Aliksandrom Serakovom.

Celý článok bol publikovaný v májovom vydaní Slovenského CHOVu na s.12-15.

Ing. Zuzana Hargašová, PhD.

Zväz chovateľov koní na Slovensku – družstvo, Topoľčianky

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Snímky: archív ZCHKS

Na hlavnej snímke je záber Majstrovstiev SR a ČR v orbe dvojzárahmi Podolie 2022 (Jozef Halás s kobylami Kiara a Adela).

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov