Basf daxur

Basf capalorevy

Basf capalorevy

Pondelok 13.mája 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Európska komisia chce drasticky znížiť dotácie na kontrolu chorôb zvierat. Plány vyvolali medzi členskými štátmi pobúrenie.

Poľnohospodári v Nemecku a Európskej únii môžu čeliť vyšším nákladom na boj proti chorobám zvierat a rastlín. Vyplýva to z dokumentu, ktorý minulý týždeň predložili delegácie Rakúska a Maďarska poľnohospodárskej rade v Luxemburgu.

Dotácie sa majú znížiť o 40 percent

Komisia EÚ podľa toho navrhla členským štátom znížiť dotácie na bezpečnosť potravín, ktoré zahŕňajú aj mimoriadne opatrenia na boj proti chorobám, vyplácané Bruselom v rámci programu vnútorného trhu o 40 %. To by sa malo dotknúť núdzových opatrení, ktoré ešte nie sú definitívne financované, a prostriedkov na národné programy v období rokov 2023 až 2025.

AMO a vtáčia chrípka sú zatiaľ drahšie, ako sa očakávalo

Zdá sa, že prepuknutie afrického moru ošípaných (AMO) a vtáčej chrípky vyvolalo návrh Komisie. Výdavky súvisiace s programom vnútorného trhu pre Brusel by podľa dokumentu mali do konca leta dosiahnuť približne 450 miliónov eur. Na mimoriadne opatrenia sa však rozpočtovalo len 19 miliónov  eur ročne. Zo 4,2 miliardy eur v rámci programu jednotného trhu je v súčasnom viacročnom finančnom rámci (VFR) vyčlenených celkovo 1,68 miliardy eur pre potravinový reťazec.

Komisárka EÚ pre zdravie Stella Kyriakides požiadala členské štáty o pochopenie. Dramatické nárasty neboli zohľadnené pri schvaľovaní rozpočtu. Najmä vtáčia chrípka a AMO mali v EÚ drastické účinky a vyžadovali si rozsiahle protiopatrenia.

Miera spolufinancovania sa má znížiť

Zníženie miery bruselského spolufinancovania je podľa komisára z rozpočtových dôvodov nevyhnutné. Bez spätného zásahu hrozili aj dlhšie a vyššie krátenia. "Za posledné dva roky niekoľko nepredvídaných kríz vyvinulo značný tlak na rozpočet EÚ," poznamenal Kyriakides. Bez dostatočných finančných zdrojov už nebolo možné sľúbiť financovanie.

Hrozí výrazná strata dôvery

Ako sa očakávalo, úsporné plány Komisie nie sú členskými štátmi prijímané dobre. Štátna tajomníčka Silvia Benderová z nemeckého Federálneho ministerstva pôdohospodárstva varovala pred následkami. Okrem negatívnych vplyvov na zdravie zvierat a rastlín existuje riziko zvyšujúcej sa záťaže pre poľnohospodárov a „značná“ strata dôvery. „Spätné škrty opatrení, ktoré už boli zavedené, sú obzvlášť bolestivé. To by vyslalo nesprávne signály všetkým, ktorí sa v tejto oblasti intenzívne angažovali,“ povedal politička Zelených.

O škrtoch sa musí vopred diskutovať

Kritická bola aj rakúska delegácia. „Takéto rozhodnutia nie je možné prijímať na politickej úrovni bez predchádzajúcej diskusie s vysokými predstaviteľmi členských štátov,“ vysvetlil minister pôdohospodárstva Norbert Totschnig. Vyzval Komisiu, aby iniciovala „transparentnú strategickú diskusiu“ s vládami o budúcich opatreniach a obsahu programu vnútorného trhu a aby spoločne definovala priority v oblasti potravinového reťazca. Šéf francúzskeho rezortu Marc Fesneau označil retrospektívne zníženie spolufinancovania za „problémové“. Rozpočtová situácia je všade napätá.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Landkreis

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov