tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Korene rastlín tvoria biogél, ktorý podobne ako špongia viaže vodu v blízkosti koreňa. Vysvetlíme, ako to funguje a ako vhodné medziplodiny, šetrné obrábanie pôdy a užitočné biostimulanty pomáhajú predchádzať stratám humusu a živín.

Tzv. mucilage - látka vylučovaná koreňmi zabraňuje priamemu kontaktu pôdy s koreňmi rastlín alebo vysychaniu koreňov. Pokiaľ pôda okolo koreňa zostáva vlhká, mikroorganizmy majú naďalej základ pre život a môžu uvoľňovať živiny z humusu pre rastliny. To pôsobí proti negatívnym vplyvom možného sucha.

To je dôvod, prečo biostimulanty prinášajú počas sucha viac mykoríz

Mykoríza je symbióza medzi rastlinami a hubami, ktorá ponúka výhody oproti voľnému spojeniu s baktériami. Hubové vlákna prerastajú do koreňov, takže je možná mimoriadne účinná výmena živín. Rastlina vyživuje hýfu húb uvoľňovaním uhlíka z fotosyntézy. Huby na oplátku poskytujú rastline živiny z pôdy.

Ultrajemné hýfy húb pôsobia ako rozšírené korienky. Sú však oveľa jemnejšie a efektívnejšie a tak nachádzajú zdroje živín. Pracujú spolu s baktériami na čerpaní živín. Biostimulanty zvyčajne správne podporujú život v pôde.

V suchej pôde je mikrobiálna aktivita udržiavaná uvoľňovaním uhlíka, kde je voda stále k dispozícii, a preto je možné uvoľňovanie živín. Transport živín do rastliny je potom možný aj vo veľmi suchých pôdach. Podporný účinok má dobré hospodárenie s humusom a minimálne obrábanie pôdy. Cielene možno použiť aj biostimulanty s príslušnými spórami húb.

 

Z agrarheute.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Sophie Riebeling

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov