tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Z roka na rok sa mladou kukuricou živia holuby, vrany a iné vtáky. Preto sa očakáva schválenie nového odstrašujúceho prostriedku.

Poškodenie vtákmi sa považuje za jednu z hlavných príčin niekedy značných strát na kukurici a iných plodinách. Účinné látky, ktoré sú dlhodobo schválené, ako napríklad Mesurol, sú od roku 2019 zakázané. Odvtedy je problém čoraz hrozivejší.

Doposiaľ zostal len prostriedok Korit proti škodám vtákov v kukurici. Britská spoločnosť Eden Research a skupina Corteva Agriscience však oznámili nový produkt Evelex. Ten by mal prísť na trh na ošetrenie osiva v sezóne 2025 alebo 2026. Okrem kukurice sa testuje aj v iných plodinách, napríklad v slnečnici.

Takto funguje nový prostriedok v kukurici

Nový prípravok ovplyvňuje čuchový aparát vtákov. Pre zvieratá vytvára nepríjemný zápach a chuť. Semená rastlín tak zostávajú nedotknuté a holuby alebo vrany hľadajú iné zdroje potravy. Odstrašujúci prostriedok je možné použiť aj v ekologickom poľnohospodárstve. Môže byť tiež testovaný proti iným živočíšnym škodcom, ako je diviak.

Nový prípravok na odpudzovanie vtákov je založený na rastlinnej chémii. Je to zmes troch prírodných terpénov. Zvyčajne sú veľmi nestále. Preto sú formulované v mikroenkapsulácii, ktorá postupne uvoľňuje produkt. Prostriedok sa aplikuje priamo na osivo priemyselným ošetrením osiva. Má nahradiť konvenčné chemikálie, ktoré sú v EÚ čoraz viac zakázané. To pomáha proti škodám a spĺňa požiadavky spotrebiteľov na udržateľnejšie pestovanie.

Takto funguje schvaľovací proces

Evelex je vyvinutý spoločnosťou Eden Research. Spoločnosť pracuje na biologických riešeniach pre ochranu plodín, zdravie zvierat a spotrebné produkty a formuluje aktívne zložky na báze obranných metabolitov rastlín. Doteraz sa používali najmä v ovocí a zelenine. Napríklad vo Francúzsku je povolená náhrada fungicídu. Corteva má na starosti distribúciu.

Schválenie nového odpudzovača vtákov môže trvať 18 až 24 mesiacov. Žiadosť o schválenie bola podaná v Rakúsku. Prvá registrácia sa tam očakáva koncom roka 2024 alebo začiatkom roku 2025. Krajina je medzivládnym spravodajcom EÚ. Vzájomným uznaním je výrobok predložený na schválenie v iných krajinách EÚ. Každá krajina EÚ musí povolenie ratifikovať a môže požiadať o ďalšie informácie. Až potom sú udelené miestne schválenia.

 

Z agrarheute.com preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: agrafoto.com

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov