Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Startupy sú v Nemecku  veľmi populárne. Nedávno predstavilo desať tímov svoj nápad pred porotou. Ochutnávka víťazného tímu bola presvedčivá -  syr vyrobený z kešu.

Zatiaľ čo všetky ostatné začínajúce podniky vysvetľovali svoje nápady pre agtech a potravinársky priemysel pomocou powerpointových prezentácií, zakladateľ spoločnosti Vanozza Nico Hansen z Hamburgu jednoducho stál na pódiu Startup Days počas Zeleného týždňa a hovoril o túžbe vyvinúť vegánsku mozzarellu, ktorá chutí lahodne, topí sa vústach a má ťahajúce sa vlákna, ako od svojej tety zo severného Talianska. Tá mu pomohla pri zdokonalení chuti a pri hľadaní správnych ingrediencií bez príchutí, farbiva a konzervačných látok. Od roku 2015 vykonali približne 1000 pokusov.

Dnes startup so sídlom v Hamburgu vyrába vegánske alternatívy syrov na báze kešu, ktoré neobsahujú arómy, farbivá ani konzervačné látky. Všetky produkty neobsahujú sóju, laktózu a lepok. Od októbra 2021 zakladajúci tím zásobuje svojimi výrobkami pizzerie, kaviarne, donáškové služby, food trucky, hotely a lahôdky. Imitácia syra je k dispozícii aj v spoločnosti REWE a vo veľkoobchodoch.

Nakoniec sedemčlenná porota skutočne vybrala Vanozzu za víťaza Startup Days, ktoré usporiadala Akadémia Andreasa Hermesa s podporou Rentenbank. Pravdepodobne bolo obzvlášť výhodné, že vzorky, ktoré priniesol porote, chutili dobre. "Bol som presvedčený, že je to veľmi chutné," povedal profesor Dr. Engel Arkenau, úradník pre digitalizáciu na spolkovom ministerstve výživy a poľnohospodárstva, ktorý udelil Vanozzovi 62 z možných 70 bodov.

Vanozza vyhral šiesty Startup Days

Už po šiestykrát bola na Zelenom týždni odovzdaná cena pre mladé startupy z oblasti poľnohospodárskej technológie a potravinárskeho priemyslu. V priebehu dvoch dní sa predstavilo desať spoločností. Svoj nápad museli odprezentovať  za dve minúty a potom osem minút odpovedať na otázky sedemčlennej poroty. Hodnotenie prebiehalo v siedmich kategóriách, vrátane podnikateľského nápadu, sociálnej pridanej hodnoty, škálovateľnosti a samotnej prezentácie. Každý startup je v inej fáze. Ktorý z nich potrebuje ocenenie najviac, ktoré by sa malo osobitne spomenúť, napríklad v súvislosti s inováciami, udržateľnosťou alebo dobrými životnými podmienkami zvierat? Porota si položila veľa otázok. Nakoniec experti jednomyseľne vybrali štyri spoločnosti, ktoré chceli vyzdvihnúť najmä vertikálne poľnohospodárstvo, cícer a dobré životné podmienky včiel.

Druhé miesto získala kolekcia rastlín od spoločnosti Lorsch, ktorá si dala za úlohu  bezpečné a vertikálne pestovanie ovocia a zeleniny pomocou pestovateľských systémov a kultivačných techník odolných voči zmene klímy. Tretie miesto získala Emilie Wegnerová z Hülsenreichu, ktorá chce svojimi certifikovanými bio praženými cícerovými snackmi urobiť  známejšími strukoviny  ako potravinu.

Okrem toho porota udelila cenu pre mladé talenty. Išlo o spoločnosť Hive Sound z Hamburgu, ktorá vyvinula monitorovací systém pre úle riadený umelou inteligenciou. Bzučanie včiel slúži ako cenný indikátor zamorenia parazitmi alebo ako informácia, či je kráľovná stále tam.

Víťazný tím Vanozza získal finančnú odmenu vo výške 1 000 eur a účasť na akceleračnom programe od Rentenbank, ako aj príležitosť prezentovať produkty Vanozza na Zelenom týždni 2025. Gerald Dohme, predseda poroty, na záver pochválil vysokú kvalitu desiatich spoločností: "V profesionalite startupov dochádza k silnému rozvoju," hovorí.

Predstavilo sa týchto 10 startupov

  1. CinSoil pomáha spoločnostiam zlepšiť ich emisie C02 na úrovni poľnohospodárskeho podniku
  2. Spoločnosť EntoSus GmbH vyrába hmyzie bielkoviny z cvrčkov určených na výživu domácich zvierat
  3. E-Terry vyvíja autonómneho robota v teréne
  4. Hivesound vyvíja monitorovací systém pre úle založený na umelej inteligencii
  5. Harvest AI sa špecializuje na predpovedné modely pre vnútorné farmy
  6. Hülsenreich z Lipska vyrába občerstvenie zo strukovín
  7. MySpirulina ponúka spotrebiteľom možnosť pestovať riasy spirulina doma
  8. Cieľom spoločnosti Nucao je vyrábať ekologickú a etickú čokoládu
  9. Spoločnosť Lorsch vyvíja vertikálne pestovateľské techniky na pestovanie ovocia a zeleniny
  10. Vanozza vyrába rastlinné alternatívy syrov bez aróm, farbív alebo konzervačných látok

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Messe Berlin GmbH

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov