Švajčiarsky start-up Planted uvádza na trh novú náhradu mäsa - kačicu na rastlinnej báze. Pozostáva z hrachu, ovsa, slnečnicových semien a východoázijského korenia.
Švajčiarsky foodtech startup Planted pridal do svojho sortimentu náhrad mäsa nový výrobok - kačicu na rastlinnej báze. Takzvaná planted.duck je ochutená východoázijskými príchuťami a je už k dispozícii v dvoch najväčších švajčiarskych maloobchodných predajniach Coop a Migros. Údajne je výrazne šetrnejšia k životnému prostrediu a klíme ako jej živočíšny ekvivalent.
Zložky čisto rastlinného pôvodu
Podľa tlačovej správy spoločnosti, ktorá bola založená v roku 2019, sa "Planted.duck" skladá výlučne z hrachu, ovsa a slnečnicových semien a je obohatená o vitamín B12 prostredníctvom fermentácie. Je ochutená omáčkou hoisin a zmesou piatich korenín, ktoré jej dodávajú ázijskú príchuť.
Začínajúci podnik v hodnote miliónov
Mladá spoločnosť Planted sa považuje za biotechnologický start-up. Na webovej stránke spoločnosti sa uvádza: "Spoločnosť Planted pomocou vlastných technológií navrhuje a štruktúruje alternatívne bielkoviny v akejkoľvek veľkosti, tvare a vláknine a je presvedčená, že bioštruktúrované bielkoviny v budúcnosti predstihnú živočíšne mäso z hľadiska chuti, udržateľnosti, zdravia, produktivity a ceny."
Investori to zrejme vidia tiež tak. V septembri 2022 spoločnosť oznámila úspešné ukončenie kola financovania vo výške 70 miliónov švajčiarskych frankov, ktoré viedla jedna z najväčších súkromných kapitálových spoločností so sídlom v USA v sektore spotrebného tovaru, L Catterton (L Catterton od roku 1989 uskutočnila viac ako 250 investícií do značiek vo všetkých segmentoch spotrebného priemyslu).
Náhrady mäsa: Nedostatok chuti, neatraktívna cena, pochybné zložky
Podľa tlačovej správy si zakladatelia spoločnosti Planted uvedomujú, že "súčasné technológie na báze rastlinného mäsa nie sú schopné nahradiť viac ako jedno až tri percentá spotreby mäsa". Preto by nemali potrebný vplyv na potravinový systém, o ktorý sa spoločnosť Planted usiluje, pričom spotrebitelia poukazujú "na nedostatok chuti, neatraktívnu cenu a pochybné zložky".
Spoluzakladateľ Christoph Jenny hovorí: „Aby sme si získali konzumentov mäsa, je nevyhnutné, aby sme vyrábali "lepšie mäso ako mäso zvierat" - inými slovami, aby sme ponúkali lepší chuťový zážitok a prijateľnejšiu cenu s nižším vplyvom na životné prostredie a kvalitnými zložkami.“
Zakladatelia sú presvedčení, že ich postup to dokáže.
Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: Planted Foods AG