Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a Austráliou nateraz zlyhala. Austrálčania vraj z rokovaní odstúpili. Dôvod - obchod s poľnohospodárskymi výrobkami.

„Delegácia EÚ odletela do Osaky zbytočne.“ Tieto slová povedal vysokopostavený predstaviteľ Komisie na žiadosť spravodajskej služby Agra-Europe po predbežnom neúspešnom ukončení rokovaní o dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou a Austráliou.

Po pôvodne úspešných predbežných diskusiách minulý týždeň mala byť politická dohoda skutočne oznámená na okraj stretnutia ministrov obchodu G7 v Osake.

Austrálčania nechali dohodu stroskotať

Ako sa Európska komisia dozvedela, austrálsky minister obchodu Don Farrell dočasne zrušil dohodu krátko pred začiatkom posledného kola rokovaní, čo delegáciu EÚ prekvapilo. Členovia delegácie boli frustrovaní najmä z toho, že v skutočnosti takmer dosiahli obchodnú dohodu na technickej úrovni.

Delegácia EÚ bola zodpovedajúcim spôsobom vysoko postavená. Komisár EÚ pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski priletel do Japonska, aby ukončil rokovania. Na stretnutí G7 v Osake bol prítomný aj komisár pre obchod Valdis Dombrovskis.

Nedostatočný prístup na trh pre poľnohospodárstvo

Rokovacie kruhy uviedli, že Farrell odôvodnil prerušenie rozhovorov nedostatočným prístupom austrálskeho poľnohospodárstva na vnútorný trh EÚ. Dohoda zlyhala už v júli v oblastiach, ktoré boli pre EÚ obzvlášť citlivé. Konkrétne sa hovorí, že išlo predovšetkým o prístup na trhy s hovädzím a ovčím mäsom a cukrom.

O cukre je asi zhoda

Komisia uviedla, že dohoda o cukre už bola dosiahnutá. Prístup na trh s červeným mäsom, ktorý vyžaduje Austrália, zostáva kritický. Podľa údajov z leta vláda v Canberre okrem iného požadovala kvótu voľného obchodu 60 000 ton ročne pre hovädzie mäso. Ponuka Komisie je na druhej strane údajne hlboko pod 40 000 t.

Spor o regionalizáciu

Ťažkosti sú aj pri chorobách zvierat. Austrália by mala naďalej odmietať uznať koncept regionalizácie Európskej únie. Úradníci v Bruseli chcú napríklad zabezpečiť, aby v prípade prepuknutia afrického moru ošípaných (AMO) už nebol blokovaný celý trh v každej členskej krajine.

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance / REUTERS | DAVID GRAY

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov