tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Podľa analýzy AHDB boli ceny írskeho hovädzieho dobytka počas prvých mesiacov roku 2024 relatívne vysoké.

Tento rok sa ceny prvotriedneho dobytka v Írsku zatiaľ pohybovali podobnou cestou ako v roku 2023, aj keď sú stále o niekoľko centov nižšie v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Počet jatočne usmrtených zvierat írskeho dobytka bol počas prvých 20 týždňov roku 2024 vyšší ako pred rokom, ale silný exportný dopyt v Spojenom kráľovstve a EÚ ponúkol cenovú podporu.

Cenový rozdiel bol pravdepodobne jedným z hlavných faktorov nedávneho dovozu írskeho hovädzieho mäsa do Spojeného kráľovstva. Veľké ročné nárasty boli zaznamenané v januári a februári, v čase, keď írske ceny boli obzvlášť konkurencieschopné. Cenová medzera sa naďalej zmenšovala a marcové dovozy medziročne prevažne stagnovali. Napriek tomu celkový dovoz z Írska v prvom štvrťroku (január – marec) vzrástol o 25 % v porovnaní s rokom 2023 (čerstvé a mrazené mäso). Údaje o obchode zaostávajú o niekoľko mesiacov, ale novšie komentáre odvetvia naznačujú, že úrovne írskeho dovozu pretrvávajú a budú pretrvávať, najmä ak ceny zostanú konkurencieschopné a dopyt bude silný.

Vývoz írskeho hovädzieho mäsa do Európy počas prvého štvrťroka medziročne vzrástol o 2 %, čo bolo spôsobené zvýšenými dodávkami najmä do Holandska a Švédska. Vzrástli aj zásielky do krajín mimo EÚ, najmä do Hongkongu a na Filipíny.

Celkovo EÚ čelí prísnejšej situácii v oblasti dodávok v dôsledku štrukturálnych úprav stavov a predpokladá sa, že dovoz v roku 2024 celkovo porastie. Počet jatočne realizovaných kráv sa v roku 2024 znížil vo Francúzsku a Nemecku (dvaja najväčší producenti hovädzieho mäsa v EÚ), čo je trend z posledných rokov.

Kľúčovým faktorom na írskom trhu v roku 2024 bola väčšia ponuka dobytka. Podľa Bord Bia bolo za prvých 20 týždňov roka zabitých 494 500 jedincov hovädzieho dobytka, čo predstavuje nárast o 3 % (11 500 jedincov) v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2023. Medzitým došlo k výraznému nárastu počtu jatočných usmrtení kráv (+10 %; +18 800 jedincov) na 167 800 jedincov.

Najnovšie údaje o stavoch hovädzieho dobytka z 1. apríla poukazujú na medziročnú stabilizáciu ponuky hovädzieho dobytka v krátkodobom horizonte. Bord Bia predpovedá, že jatočná realizácia írskeho dobytka by mohla v roku 2024 klesnúť o 30 – 40 000 jedincov (-2 %) za celý rok, čo naznačuje, že zníženie ponuky príde do hry počas zvyšku roka.

Vysoká miera jatočného usmrcovania kráv tiež prispieva k súčasným inventárom chovných stavov. Údaje o populácii ukazujú približne o 5 % (-45 500 jedincov) menej dojčiacich kráv v Írsku k 1. aprílu. Medzitým sa počet dojníc znížil o 1 % (15 600 jedincov), čo naznačuje, že rast pozorovaný v chovoch v posledných rokoch sa spomalil. Výrazne klesol aj počet dojníc v Írsku.

Vyššie uvedené údaje naznačujú, že nižšia dostupnosť írskeho dobytka môže začať ovplyvňovať trh ku koncu roka 2024. Tento výhľad by mohol pretrvávať až do roku 2026 v závislosti od tohtoročných registrácií teliat a trendov v počte chovných kráv. V kombinácii s prísnejšími výhľadmi ponuky EÚ a Spojeného kráľovstva by to samo osebe naznačovalo priaznivé podtóny pre ceny európskeho dobytka v budúcom kole. Spotrebiteľský dopyt je, samozrejme, druhou stranou rovnice, pričom na trhu sú stále prítomné inflačné tlaky. Prinajmenšom z európskeho hľadiska sa očakáva, že zníženie ponuky dobytka v roku 2024 prevýši výzvy na strane dopytu.

 

Z Euromeatnews preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Eoromeatnews.com

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov