Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Európska ekonomika sa v roku 2017 pravdepodobne začne postupne zotavovať, avšak politické riziká sú vysoké.

 

ECB v tomto roku rozšírila program nákupu vládnych dlhopisov a znížila hlavnú úrokovú mieru na 0.0% z 0.05% na marcovom zasadnutí. Na druhej strane americká centrálna banka (Fed) síce v priebehu roka nezvýšila úrokovú mieru, avšak očakávame že tak spraví na decembrovom zasadnutí. Práve tieto faktory mali vplyv na EURIBOR, ktorý sa pohyboval takmer celý rok v mínusových hodnotách. Monetárna politika mala dopad aj na USDEUR, ktorý reagoval na očakávanie zvýšenie sadzieb v USA rastom na 0.92.

Rok 2016 bol veľmi dynamický na oboch stranách Atlantiku a pravdepodobne sa zapíše aj do historických análov. Odchod Veľkej Británie z EU a výhra Donalda Trumpa v prezidentských voľbách sú veľkými prekvapeniami, ktoré budú mať zásadný vplyv na európsku ekonomiku aj na budúci rok.

Rast USD sa zdá byť na konci roka 2016 nezastaviteľný a to nie len vďaka víťazstvu Donalda Trumpa. Ďalším dôvodom je aj divergencia monetárnej politiky Fedu a ECB, ako aj rastúce politické riziká v Európe.

Neúspešné Talianske referendum môže byť rýchlo prekonané, prezidentskými voľbami vo Francúzsku, alebo holandskými a nemeckými parlamentným voľbami. Tieto udalosti môžu mať zásadný dopad na postoj týchto krajín k eurozóne a európskemu projektu ako takému. Kandidátka na francúzskeho prezidenta Marine Le Pen sa netají tým, že chce aby Francúzsko opustilo eurozónu ako aj Európsku úniu,

Práve zo spomenutých dôvod si myslíme, že USDEUR bude na začiatku budúceho roka rásť k parite a na EURIBORe (3-mesačnom a 12-mesačnom benchmarku) uvidíme ďalší pokles. V druhej polovici 2017 by ale mohlo dôjsť k tomu, že ECB úspešne dokončí program nákupov vládnych dlhopisov a rozhodne sa ho nerozšíriť. To by malo mať dopad nie len v podobe posilnenia EUR, ale aj rast sadzieb EURIBOR. Neočakávame, že by ECB na budúci rok menila hlavnú úrokovú sadzbu. Čo sa týka americkej centrálnej banky, nie sú vylúčené dve zvýšenia sadzieb. Treba ale pripomenúť, že Fed pod súčasnou guvernérkou Yellen je veľmi opatrný pri uťahovaní menovej politiky a chce sa vyhnúť príliš silnému USD.

Rok 2017 by mohol priniesť na finančné trhy značnú volatilitu a dynamika pohybov na USD/EUR môže byť podobná ako v rokoch 2010 a 2011.

Peter Greguš, senior analytik, TRIM Broker

/AGROBIZNIS 2017/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov