tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Tretia dekáda apríla sa na trhu s olejninami ako aj kukuricou sa nesie v znamení masívneho nárastu cien.

Predovšetkým ceny repky vlaňajšej úrody (májový kontrakt) na burze MATIF sa doslova „odtrhli z reťaze“, keď v priebehu štyroch dní posilnili o 100 EUR/t (!) a po prvýkrát v histórii prekonali značku 600 EUR/t. Cena novej úrody repky bola v tomto rastovom štvordňovom boome (kontrakt august 21) výrazne zdržanlivejšia, no rovnako sa jej podarilo posilniť o viac ako 30 EUR/t a dostať sa k 510 EUR/t. Treba ale povedať, že momentálny cenový vývoj májového kontraktu je doslova neprirodzený, čo potvrdzuje i fakt, že komodita vo svojom ťahu nahor každý obchodný deň otvára s novou cenovou medzerou (gapom) nahor nehovoriac o vertikálnom raste, ktorý je dlhodobo neudržateľný (viď grafiku). Príručka technickej analýzy pritom hovorí, že skôr či neskôr bude väčšina vytvorených cenových medzier vyplnených (a to signalizuje na pokles ceny). Májový kontrakt už čoskoro expiruje (čo je apropos jeden z dôvodov, prečo sú ceny tak volatilné – kontrakt už je relatívne málo likvidný), no cenové medzery aktuálne vidíme aj pri cenách augustového kontraktu 21 (teda pri novej úrode). Aj to je dôvod, prečo sa treba mať na pozore. Na aktuálne veľký dopyt po starej úrode však jednoznačne poukazuje rastúci cenový rozdiel medzi novou (august 21) a vlaňajšou (máj 21) úrodou, ktorý sa koncom apríla rozšíril až na 85 EUR/t v prospech vyšších cien vlaňajšej úrody. Tento faktor jasne dokumentuje aj graf, pričom vidíme, že cenový rozdiel medzi spomínanými kontraktmi (tzv. spread) od novembra 2020 postupne narastal z 8 EUR/t až na 86 EUR/t ku koncu apríla (májový kontrakt expiruje 30.4. 2021). Poľnohospodári sa tak už aktuálne koncentrujú na cenový vývoj augustového kontraktu 21, ktorý už jednoznačne prebral i pozíciu najlikvidnejšieho kontraktu a teda hodnovernejšie monitoruje ceny repky na trhu v EÚ. Májový kontrakt 2021 však nepochybne vstúpi do histórie a pre účastníkov trhov bude veľmi dôležitý aj do budúcnosti, pretože sa zdá, že cena tohto kontraktu zadefinuje cenové maximum pre danú komoditu aj pre nasledujúce obdobie, ktoré môže pokojne trvať aj dekádu (pripomeňme si, že predchádzajúce maximum bolo prekonané až po 9 rokoch). Aj z pohľadu technickej analýzy sa investori budú odteraz odrážať od tejto novej ceny.

Zaujímavý cenový vývoj zaznamenali i ceny obilnín, predovšetkým cena kukurice, ktorá na burze CBoT včera znovu posilnila o limit nahor. Popri redukcii očakávanej úrody v Brazílii kvôli neskoršej sejbe druhej úrody safrinha sa o nervozitu na trhu stará príchod mrazivého počasia (mrznúť má ešte dnes v noci) do USA, ktorý zvyšuje obavy o spomalenie tamojšej sejby plodiny.

Otázka ale zostáva, či súčasný cenový vzostup plodín nezašiel už príliš ďaleko. Na novú úrodu ozimín sa ešte len čaká a súčasné výhľady nateraz nevyzerajú zle. Nová úroda jarín sa pritom len aktuálne seje. Treba sa mať preto na pozore a to hlavne i preto, že pri niektorých plodinách je momentálne na trhu silne aktívny špekulatívny kapitál. Napríklad čisté dlhé pozície (stávky na rast cien) pri kukurici na CBoT pri špekulatívnom kapitáli sú na rekorde 397 tis. kontraktov. Rovnako tak pri sóji vidíme čisté dlhé pozície na viac ako 130 tis. kontraktoch. Ak sa špekulanti rozhodnú, že začnú vyberať zisky, môže to odštartovať silnú cenovú korekciu plodín nadol. A to sa môže stať relatívne skoro, stačí aby vyhliadky tohtoročnej produkcie ozimín na severnej pologuli ostali priaznivé do konca mája, resp. aby sejba jarín v USA prebehla do konca mája podľa plánu. Tiež by sme mali očakávať, že farmári v USA pri súčasnom boome cien nahor budú navyšovať pestovateľské výmery kukurice a sóje, čo vytvorí dodatočný potenciál pre vysokú úrodu. To je ďalší potenciálny faktor, ktorý môže prinútiť špekulantov masívne zatvárať dlhé pozície a tým tlačiť ceny nadol. Nehovoríme, že to tak bude, je pravda, že inflačné očakávania v ekonomike tu sú a to pôsobí ďalej priaznivo na ceny komodít, no predsa len, majme v talóne aj scenár možnej korekcie cien plodín a primerane tomu manažujme i svoje predajné plány vrátane kontrahácie cien pre nasledujúcu sezónu.

Napríklad februárový kontrakt repky 2022 na MATIFe aktuálne sa dnes obchoduje za 495 EUR/t – je to ponuka na kontraháciu budúcej úrody, ktorá tu ešte nikdy nebola. Dokonca i prvý kontrakt ďalšej úrody 2022 (august 22) leží na atraktívnych 430 EUR/t.

David Karkulín

repka-spread

Grafika: Vývoj ceny májového kontraktu repky (vlaňajšia úroda, zelenočervená farba) a augustového kontraktu repky (nová úroda, modrá farba) vrátane grafu (spodný graf) vývoja cenového rozdielu medzi obidvomi kontraktmi od novembra 2020 po súčasnosť (cena v EUR/t).

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov