Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Prostredníctvom Bio Innovation Challenge chce Raiffeisen Ware Austria urýchliť vývoj biologických prípravkov na ochranu plodín. Tieto štyri start-upy sa presadili. Biologické riešenia a nové produkty na ochranu plodín predstavili start-upy na tohtoročnej súťaži „Bio Innovation Challenge“, ktorú iniciovala spoločnosť Raiffeisen Ware Austria (RWA) spolu so svojimi dvoma dcérskymi spoločnosťami biohelp a Agro Innovation Lab.

Celkovo sa tento rok prihlásilo 72 start-upov, spin-off univerzít, firiem a výskumných skupín z viac ako 20 krajín. Štyri mladé spoločnosti boli ocenené a získali finančnú odmenu 2 000 EUR a 3 000 EUR.

Vyhrali tieto startupy

EcoSafe z Rakúska: Spoločnosť sa špecializuje na výrobu insekticídov a akaricídov (účinné látky proti roztočom). Základom je nová hmyzopatogénna huba. Prípravok by mal byť mimoriadne šetrný aj k včelám a iným živočíchom v ekosystéme.

ESCApe z Nemecka: ESCApe je nová nosná technológia, ktorá je určená na liečbu choroby viniča ESCA. Pomocou kapsuly na báze suroviny lignín sa účinné látky dopravia presne k škodcovi. Tie potom môžu podľa start-upu efektívne fungovať.

Ceradis z Holandska: CeraMax sa používa pri pestovaní obilnín, sóje a kukurice na účinné ošetrenie osiva proti chorobám, ako je Fusarium. Použitá účinná látka je vhodná na širokú liečbu plesňových ochorení.

BioAmin z Mexika: Fungicíd na rastlinnej báze spája tradičné použitie púštnej liečivej rastliny Larrea tridentata s inovatívnym postupom. Takto sa izolujú účinné organické zložky. To umožňuje biologické využitie v sektore ovocia a zeleniny.

Záštitu nad podujatím prevzal generálny riaditeľ Generálneho riaditeľstva pre poľnohospodárstvo Európskej komisie Dr. Wolfgang Burtscher. Zdôraznil dôležitosť rýchleho rozvoja biologických alternatív na zabezpečenie udržateľného svetového zásobovania potravinami. Riaditeľ predstavenstva RWA Christoph Metzker uviedol, že očakávania boli viac než prekročené. Víťazné projekty majú „skutočný potenciál pre širšie uplatnenie“.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: https://www.facebook.com/agroinnovationlab

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov