Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Reforma Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) EÚ na roky 2014-2020 bola v utorok 11. decembra 2012 na programe rokovania predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) s vedúcim Zastúpenia Európskej komisie (EK) v SR Dušanom Chrenekom.

Najvyšší predstaviteľ SPPK tlmočil nespokojnosť členskej základne s pokračovaním diskriminačne nastavených pravidiel pre roľníkov vo väčšine nových členských krajín EÚ, s ktorým počítajú návrhy EK na reformu SPP. „To je niečo, čo považujeme za neakceptovateľné“, zdôraznil M. Semančík.
Podľa neho SPPK sformulovala svoje výhrady do siedmich základných požiadaviek, ktoré písomne odovzdala D Chrenekovi s požiadavkou, aby o nich informoval bruselskú centrálu EK. „Na prvé miesto kladieme silný rozpočet SPP, ktorý umožní agrosektoru plniť všetko to, čo sa od neho očakáva“, uviedol predseda SPPK. „Zasadzujeme sa tiež za úplné vyrovnanie priamych platieb vo všetkých členských krajinách EÚ v rokoch 2014-2020 a za uplatnenie zásady, aby poľnohospodári, ktorí hospodária v rovnakých klimatických a pôdnych podmienkach, poberali rovnaké podpory. Túto požiadavku požadujeme za legitímnu, pretože v konečnom dôsledku nechceme nič iné, len rovnocenné podnikateľské prostredie v celom trhovom priestore EÚ. A to predsa nie je nič nenormálne“.
Okrem toho SPPK odmieta zavedenie stropov priamych platieb pre veľké poľnohospodárske podniky, resp. sa prihovára aspoň za dobrovoľnosť ich uplatnenia v jednotlivých členských krajinách EÚ. Stavia sa tiež proti tzv. ozeleňovaniu prvého piliera SPP, prípadne je za jeho dobrovoľnú aplikáciu alebo aspoň výraznú redukciu. Zásadne nesúhlasí predovšetkým s podmienkou, aby sa aspoň 7 % produkčnej poľnohospodárskej pôdy, s výnimkou trvalých trávnych porastov, stalo oblasťou ekologického záujmu každého poľnohospodárskeho podniku.
Medzi požiadavkami SPPK nechýba ani vyčlenenie 15 % národnej obálky priamych platieb na podporu citlivých sektorov a zaradenie sektorov ošípaných a hydiny medzi citlivé komodity, posilnenie nástrojov riadenia rizík poľnohospodárskej výroby, zavedenie efektívnejších a pružnejších stabilizačných nástrojov na elimináciu rizík súvisiacich s výkyvmi počasia i agrárnych trhov. Za dôležitý považuje SPPK tiež jednotný prístup pri stanovení alokácie zdrojov a prostriedkov pomoci na rozvoj vidieka, založený na objektívnych kritériách.
Dušan Chrenek označil snahu SPPK za legitímnu a ubezpečil M. Semančíka, že jej požiadavky predloží EK v Bruseli. Zároveň však konštatoval, že reforma SPP sa bude rodiť kompromis želaní a predstáv všetkých 27 členských krajín EÚ.

Ing. Stanislav NEMEC, tlačový hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov