Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ázijská lienka (Harmonia axyridis) sa do Európy dostala ako prostriedok biologického boja, pričom najskôr sa využívala proti voškám v skleníkoch aj ovocných sadoch.

O jej neskoršom masívnom rozšírení, životnom cykle, aj spôsoboch boja proti nej sa dozvedeli poslucháči na Ovocinárskom seminári v Papradne v podaní doc. RNDr. Oldřicha Nedvěda CSc. z Přirodovědeckej fakulty Jihočeskej univerzity v Českých Budějovicích, ktorý sa problematike ázijskej lienky venuje aj vo svojej výskumnej činnosti.

 

Ázijská lienka sa vyskytuje predovšetkým na listnatých stromoch a kroch, zriedkavo na ihličnatých. Obvyklý nie je jej výskyt na poľných bylinách a obilninách, naopak, pomerne často ju vidieť na žihľave a  na trsti obyčajnej. Pokiaľ ide o potravu, vyhľadáva predovšetkým vošky, výskumy v tejto oblasti ale ukázali, že niektoré druhy preferuje viac. Dospelec ázijskej lienky dokáže denne skonzumovať 60-80 jedincov vošiek, čím vysoko prevyšuje apetít našej domácej lienky sedembodkovej. Obdivuhodná je aj jej rozmnožovacia schopnosť. Kým lienka sedembodková má jednu generáciu do roka, ázijská lienka má až 3 generácie do roka a je aktívna od obdobia jari až do hlbokej jesene. Vývoj ázijskej lienky úspešne prebieha v teplotnom rozpätí od 17 do 30 °C. Pri teplote menšej ako 15°C sa prakticky nevyvíja a pri teplote 33° hynie, kým lienka sedembodková vydrží aj vyššie teploty a začína hynúť pri 36°C. Na jeseň migrujú tieto lienky na zimoviská, pričom v ČR zaznamenali veľký problém s ich zhlukovaním vo veľkých počtoch na budovách.

Na jednej strane je ázijská lienka účinným likvidátorom škodcov, ako sú vošky, méry a vlnačka krvavá. Okrem toho má jej jed aj antimikrobiálne účinky, čo by mohlo byť v budúcnosti využité k liečbe. Na druhej strane sa však správa ako invázny organizmus a v prípade nedostatku potravy požiera napríklad aj iné lienky. V Európe tak došlo postupne k výraznej redukcii lienky dvojbodkovej; lienka sedembodková sa naďalej vyskytuje v pomerne hojnom počte vo vhodnejších prírodných podmienkach.

Eva Nováková, Sady a Vinice

Celý príspevok si môžete prečítať v časopise Sady a Vinice 3/2015.

Časopis Sady a vinice si môžete objednaťsady-a-vinice

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov