Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Na tohtoročných diskusných okrúhlych stoloch na výstave Agrokomplex sa debatovalo aj o súčasnom nastavení Strategického plánu.

V ďalšom z diskusných blokov si moderátor Juraj Huba pozval za okrúhly stôl ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša, predsedu SPPK Emila Macha a vedúceho zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu. Trio pozvaných hostí diskutovalo na tému „Strategický plán. Zelenšie a výkonnejšie poľnohospodárstvo?“ Diskusia sa venovala hlavne otázke komplikácií, ktoré aktuálne poľnohospodári zažívajú kvôli ekoschémam. „V biopásoch máme namiesto včiel karanténne buriny, s ktorých likvidáciou sa budeme boriť 2–3 roky“, poukázal na jeden z hlavných problémov E. Macho. Dôvodom je fakt, že poľnohospodári kvôli legislatíve stanoveným problémom nesmú kosiť ako biopásy, tak i úhorované plochy do konkrétneho dátumu, čo vedie ku komplikáciám s kontrolou burín.

Minister J. Bíreš priznal, že Strategický plán už v Bruseli prešiel v minulosti modifikáciou (cieľom modifikácie je zmeniť podmienky pre čerpanie podpôr), no táto modifikácia nebola v dostatočnej miere zosúladená so špecifikami Slovenska a i preto tí, ktorí sa zapojili do ekoschém, čelia problémom. „Trápi ma, že na jednej strane sme tlačení do znižovania pesticídov a chemikálií a na druhej strane pestujeme burinu, ktorá sa prenáša na ďalšie polia“, skonštatoval minister. I preto MPRV SR už finalizuje ďalšiu modifikáciu Strategického plánu, ktorá by mala viesť k napraveniu súčasných nedostatkov. „Nová modifikácia z dielne ministerstva bude pripravená do konca augusta, následne predložená Monitorovaciemu výboru a znovu budeme s Komisiou komunikovať o zmenách, pretože pri súčasnom nastavení ekoschém idú niektoré veci proti poľnohospodárom“, načrtol riešenie minister. Cieľom je, aby modifikácia Strategického plánu bola schválená v Bruseli a následne implementovaná do národnej legislatívy do 1.1.2024 a farmári sa tak v ďalšom roku vyhli komplikáciám pri manažmente biopásov či úhorov. Minister pritom v reakcii na otázku AGROMAGAZÍNu potvrdil, že modifikácia má byť širšia, pričom sa bude týkať aj GAECu, konkrétne podmienok GAEC č. 7 a 8, ktorých plnenie slovenským poľnohospodárom rovnako komplikuje ich prácu.

Vladimír Šucha zo Zastúpenia EK na Slovensku ubezpečil, že Komisia je otvorená komunikácii. „Je potrebné spísať veci, ktoré nefungujú a osloviť EK. Netreba sa však veľmi pozerať na iné krajiny ako to funguje u nich, pretože Komisia veľmi neakceptuje, keď budeme argumentovať tým, že napríklad v ČR majú niečo, čo chceme aj my a my to nemáme“, upozornil V. Šucha.

E. Macho upozornil na to, že v úvode rokovaní o aktuálnej SPP pred 5 rokmi sa sľubovalo, že táto politika prinesie menej byrokracie a celkové zjednodušenie postupov, no aktuálna prax ukazuje, že k zjednodušeniam ani odbyrokratizovaniu nedošlo. Farmári majú stále množstvo nejasností nielen v otázkach plnenia ekoschém, no napríklad neexistuje ani jednoznačná metodika sledovania osobných nákladov pri uplatňovaní stropovania priamych platieb. Ďalším problémom je, že poľnohospodári pri ekoschémach robia oveľa viac práce a majú viac povinností a za menej peňazí (podpôr) v porovnaní s minulým programovacím obdobím, čo je demotivačné.

 

Viac informácií k podujatiu si môžete už čoskoro prečítať v AGROMAGAZÍne 09/2023.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

D. Karkulín

Zľava na snímke moderátor Juraj Huba, J. Bíreš, E. Macho, V. Šucha.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov