Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Arne Traupe z Niedecku pri Göttingene našiel v poslednej nemeckej epizóde Bauer sucht Frau – Farmár hľadá ženu, lásku svojho života: Antje. Chovateľ dojníc nám porozprával o svojich 200 dojniciach, hľadaní partnerky v televízii a o svojom bývaní s Antje.

Slovensku je tento formát „reality šou“ skôr pre zábavu. V Nemecku je to seriózna, jedna z najsledovanejších a úspešných relácií na RTL. Mnoho farmárov aj farmárok si tam už našlo svojich životných partnerov. Relácia sa v Nemecku vysiela od roku 2005 a stále ju moderuje sympatická moderátorka Inka Bause (Poznámka autora prekladu).

Náš farmár z príbehu, Arne Traupe, chová dojnice. Vystupovanie v televízii mu nielen prinieslo novú lásku, ale zvýšilo aj dopyt po jeho mliečnych výrobkoch určených priamo spotrebiteľom. Arne Traupe sa narodil a vyrastal v Niedecku, v malej dedinke neďaleko Göttingenu v Dolnom Sasku. So svojimi rodičmi a bratom Timom prevádzkuje mliekovú farmu. „Farmu vedieme štyria ako GbR," hovorí 31-ročný Arne.  Arne Traupe sa stará o 200 dojníc a priamy marketing.

Okrem farmy a kráv má Arne Traupe ďalšiu lásku: Antje. Obaja sa stretli v nedávno spomínanej televíznej relácii. Nebolo to dohodnuté. Bola to skôr náhoda a trochu paniky s vekom. „U nás je zvykom, že keď máte 30 rokov a nie ste ženatý, musíte pozametať schody,“ hovorí Arne Traupe. „Minulý rok, na moje 30. narodeniny, moji priatelia zahádzali schody pred mojím bytom, popíjali tam a pozerali sa, ako ja zametám schody."

Farmár Arne: „Nechcel som byť viac sám"

Nepovažoval som práve toto za skvelé. „Prišiel som na to, že už nechcem byť sám a že by som sa mal postarať o to, aby som si našiel ženu.“ Televízna relácia „Bauer sucht Frau“ sa mu zdala ako dobrý nápad. „Dúfal som, že sa prihlási žena, ktorá mi bude vyhovovať."

V nedeľu ráno v januári 2022 Arne Traupe napísal e-mail do televíznej relácie „Bauer sucht Frau“. „Nasledujúci pondelok mi zavolali z RTL a povedali, že by radi prišli na moju farmu.“ "O niekoľko dní prišiel redaktor RTL, aby si pozrel našu farmu."

Tip 1 v relácii: Pozvite len jednu dámu na farmársky týždeň v „Bauer sucht Frau“.

A potom sa všetko zbehlo veľmi rýchlo. RTL nakrútila vo februári u Arneho farmársky portrét - úvodné video k "Bauer sucht Frau". „Pri videu som stál na lúke s kravami a povedal niečo ako: Volám sa Arne. Som z Dolného Saska a hľadám ženu, ktorá má rada kravy a syr.“ Portrét sa vysielal na Veľkú noc. V júni priniesla Inka Bauseová, moderátorka „Bauer sucht Frau“, Arnemu Traupemu desať listov. „Prečítal som si listy a vybral som si dve ženy." Farmár pozval Antje a Katharinu na júlový festival v stodole. Tam sa po prvýkrát stretli všetci kandidáti „Bauer sucht Frau“ a ich potenciálne partnerky. Každý farmár si mohol pozvať vybrané dámy spoločne na svoju farmu. Náš farmár Arne sa rozhodol inak. „Dve ženy na farme by boli pre mňa príliš komplikované, tak som sa rozhodol pozvať na farmársky týždeň len jednu ženu – Antje,“ hovorí Arne Traupe.

„Keď ste dvaja, môžete sa oveľa lepšie spoznať. Je väčšia šanca, že sa to podarí.“ A tak to aj bolo. „Farmársky týždeň prebehol skvele a Antje a ja sme sa do seba zamilovali,“ hovorí.

Tip 2: Nepodceňujte prácu spojenú s natáčaním relácie "Bauer sucht Frau".

Boli to veľmi príjemné dni, ale bolo za tým aj veľa práce. „Predovšetkým netreba podceňovať čas potrebný na nakrúcanie,“ hovorí Arne Traupe. Takmer dva týždne bol zaneprázdnený len nakrúcaním epizód. Televízia poskytla farmárovi prevádzkového asistenta, ktorý tam bol na farme tri dni a pomáhal.

„Moje povinnosti na farme sú však také rôznorodé, že pomocník nemohol na seba vziať všetko.“ Preto Arne Traupe urobil veľa bokom. „To bolo vyčerpávajúce.“ Napriek tomu je farmár rád, že sa televíznej šou zúčastnil. Antje by zrejme nikdy nestretol, keby nebolo „Bauer sucht Frau“. „Samozrejme, som sa najprv obával, ako budeme ja, moja farma a zvieratá prezentovaní v televízii,“ hovorí. „Myslím si však, že RTL dobre ukázala našu farmu, Antje a mňa a výsledné snímky sú peknou pripomienkou nášho času spoznávania."

Farmár Arne: „Farmár hľadá ženu“ zvýšil dopyt po našich mliečnych výrobkoch“

O pár mesiacov neskôr to stále vyzerá na šťastný koniec. „Antje teraz žije so mnou na farme," hovorí Arne Traupe. Obaja sú momentálne v procese rekonštrukcie bytu, no momentálne na to nemajú veľa času. „V internetovom obchode a v syrárni máme veľa práce,“ hovorí. Antje pracuje vo farmárskej syrárni a stará sa o balenie balíkov pre internetový obchod.

„Od televízneho vysielania máme v našom internetovom obchode výrazne väčší dopyt po našich produktoch,“ hovorí mladý farmár. A to je dobre. „Od začiatku ukrajinskej vojny klesol náš predaj v priamom marketingu o 10 až 20 percent,“ hovorí Arne Traupe. „Kvôli inflácii a rastúcim cenám sú ľudia veľmi opatrní v míňaní peňazí."

Po "Bauer sucht Frau": Arne a Antje sa tešia na pokojný čas

Preto Arne Traupe hľadá nových obchodných partnerov. „Sme v kontakte s väčšími jedálňami tu v Göttingene. Možno budú odoberať od nás mlieko alebo jogurty,“ hovorí. Farmár si je istý budúcnosťou aj v súkromnom živote. „Hneď ako bude byt kompletne zrekonštruovaný, všetko bude trochu uvoľnenejšie.“ Kvôli televíznej relácii „Bauer sucht Frau“ je u Arneho  v poslednom čase príliš rušno. „Veľa ľudí chcelo prísť na našu farmu, rozprávať sa s nami a fotografovať,“ hovorí. "Bolo to pekné, ale sme radi, že budúci rok bude situácia pokojnejšia."

Prevádzková úroveň Traube's Milchhof

Poľnohospodárska výmera (ha): 167, z toho 60 trávnatých porastov

Počet dojníc: 200

Počet jalovíc: 180

Býky: 1 plemenný býk

Plemená na farme: holštajn (obe farebné variety), braunvieh, krížence

Ročná dojivosť (kg/krava): 9 600

Počet somatických buniek (bunky/ml): 260 000

Vek pri prvom otelení (mesiace): 25

Dojáreň: 2 x 10 miest

Marketing mlieka: 40 % priamy marketing, 60 % mlieka ide do mliekarne

Cena mlieka (centy/kg): 58,5

Pracovná sila: syráreň - 4 na plný úväzok, 5 na polovičný úväzok, poľnohospodárstvo - 3 na polovičný úväzok

Webstránka https://traupes.de/

 

Z agrarheute preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov