Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Ostatný týždeň sme videli na európskom trhu rast cien ošípaných a jatočného dobytka a pokles cien mliečnych komodít ako aj ropy.

Jatočné ošípané

Nemecké ceny jatočných ošípaných sa i v tomto týždni ťahajú nahor, keď posilňujú o 8 eurocent/kg jat. hm. na 2,28 EUR/kg jat. hm.. Totožný trend bolo badať i na najnovšej aukcii na burze ISN v Nemecku, kde sa komodita zobchodovala za priemernú cenu 2,39 EUR/kg jat. hm, čo znamená medzitýždenné plus o 4 eurocent/kg jat. hm. Na nemeckom trhu ďalej vládne obmedzená ponuka a to ako pri jatočných ošípaných, tak i pri odstavčatách.

Jatočné spracovanie ošípaných v EÚ za 11 mesiacov roka 2022 bolo medziročne o 9,2 % nižšie, čo je hlavným dôvodom deficitu komodity na trhu.

Ceny sa ťahajú nahor i v ďalších regiónoch. Dánske ceny jatočných ošípaných v tomto týždni posilňujú o 6 eurocent/kg jat. hm. na 1,72 EUR/kg jat. hm., ceny v Španielsku na Mercolleide minulý týždeň vzrástli o 5 eurocent/kg jat. hm. na 1,85 EUR/kg jat. hm.

Predpokladáme, že slovenské ceny jatočných ošípaných v tomto týždni budú reflektovať vývoj v západnej Európe a tým pokračovať v raste smerom k novým rekordom. Očakávame vzostup cien o 5 eurocent/kg jat. hm. do pásma 2,17 – 2,26 EUR/kg jat. hm.

Čínske farmárske ceny jatočných ošípaných v uplynulom týždni posilnili o 13 eurocent/kg ž. hm. na 2,19 EUR/kg ž. hm., keď skokovo stúpli uplynulý pondelok tým, že si pripísali v priebehu dňa prírastok takmer o 5 %. Na burze Dalian ceny futures kontraktov živých ošípaných stúpli medzitýždenne o 125 EUR/t ž. hm. na 2113 EUR/t ž. hm.

Čínska vláda ďalej intervenuje na domácom trhu nákupom bravčoviny do svojich strategických rezerv, čo pomáha k stabilizácii cien na miestnom trhu.

Farmárske ceny jatočných ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v USA medzitýždenne oslabili o 1,3 % na 1,71 USD/kg jat. hm. Na trhu futures ceny jatočných polovičiek v USA korigovali nadol medzitýždenne o 1,2 % na 1,88 USD/kg jat. hm.

Jatočný dobytok

Ceny jatočného dobytka v Nemecku sa medzitýždenne pokračujú v raste, pričom vysoký dopyt zostáva pri obmedzenej ponuke po jatočných kravách. Jatočné kravy (R3) medzitýždenne v tomto týždni posilňujú o 5 eurocent jat. hm. na 4,22 EUR/kg jat. hm. Jatočné býky (R3) medzitýždenne rovnako posilňujú o 5 eurocent/kg jat. hm. na 5,08 EUR/kg jat. hm.

Dopyt po býkoch v Nemecku je priemerný, no ceny ťahá nahor obmedzená ponuka.

Vývoj na nemeckom trhu by tak mohol v aktuálnom týždni viesť k rastu cien komodity aj na slovenskom trhu.

Výrazný pokles stavov dobytka vo výkrme eviduje USA, kde počty kráv klesli medziročne o 3,6 % a sú najnižšie od roku 1962. Dôvodom je zhoršená dostupnosť krmovín a tiež nižšia produkcia teliat.
Sucho zase decimuje aj chovy HD v Argentíne. Zdá sa tak, že i z globálneho hľadiska nemožno najbližšie obdobie očakávať vzostup produkcie hovädziny.

Mlieko

Ceny mliečnych komodít v EÚ ostatný týždeň opäť obrátili trend a skorigovali nižšie. Európske ceny masla klesli o 125 EUR/t na dnešných 4775 EUR/t, kým ceny SOM klesli o 30 EUR/t na 2580 EUR/t. Trhová cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM sa tak znovu dostala pod 40 EUR/100 kg, keď aktuálne skorigovala na 39,63 EUR/100 kg a je medzitýždenne o 2,1 % nižšia.

Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 6. kalendárnom týždni 2022 ostali na medziročnej báze o 2,7 % vyššie. Spotové ceny mlieka na severe Nemecka minulý týždeň oslabili o 0,5 EUR/100 kg na 35,5 EUR/100 kg, kým na juhu krajiny stagnovali na 38,5 EUR/100 kg. Holandské spotové ceny mlieka medzitýždenne oslabili o 1 EUR/100 kg, čo ich posunulo na 35,5 EUR/100 kg.

Ceny mlieka v USA medzitýždenne korigovali nadol o 2,4 % na 38,73 USD/100 kg.

AGROMAGAZÍN nemení svoj výhľad očakávaných cien surového kravského mlieka v SR na najbližšie mesiace.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 4 % tuku a 3,4 % bielkovín): február 2023: 50,79 EUR/100 kg, marec 2023: 48,89 EUR/100 kg, apríl 2023: 46,59 EUR/100 kg.

Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): február 2023: 49,99 EUR/100 kg, marec 2023: 47,79 EUR/100 kg, apríl 2023: 45,29 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ceny ropy Brent ostatný týždeň síce oslabili o 2 USD za barel, keď sa dnes obchodujú za 83 USD za barel, no trh s ropou môžeme ďalej označovať ako za stabilizovaný.

IEA najnovšie zvýšila svoj odhad tohtoročnej svetovej spotreby ropy na 101,9 mil. barelov denne, čo by malo znamenať medziročný nárast spotreby o 1,9 mil. barelov denne. Najväčší medziročný nárast spotreby sa očakáva v Číne, ktorá otvára svoju ekonomiku po zjemnení obmedzení v dôsledku pandémie COVID-19.

Účastníci trhu tak budú pozorne sledovať ako sa zmení bilancia ponuky a dopytu po rope v marci, odkedy Rusko kvôli sankciám plánuje spomaliť svoju produkciu o 0,5 mil. barelov denne. Analytici Goldman Sachs očakávajú ďalšie stesňovanie bilancie komodity a tým aj nárast jej ceny.

Pozitívnym impulzom pre ceny ropy je i skutočnosť, že ostatné týždne podľa prieskumov klesá riziko, že USA v najbližších 12 – mesiacoch vstúpia do ekonomickej recesie. Upozorňujeme však na to, že tieto odhady sa môžu rýchlo zmeniť, keďže veľa indikátorov stále naznačuje na spomaľovanie vyspelých ekonomík. Nehovoriac o tom, že v USA inflácia v januári opäť zrýchlila a to zvyšuje šance na to, že centrálna banka FED bude musieť sprísňovať menovú politiku (dvíhať úroky) dlhšie ako sa doteraz očakávalo.

Predpokladáme, že ceny ropy Brent sa budú tento týždeň ďalej pohybovať bez výraznejších zmien v okolí 85 USD za barel.

Minimálne pohyby ostatný týždeň evidovali aj ceny palív na európskych burzách. I preto očakávame tento týždeň pokračovanie nezmenenej cenotvorby PHM na slovenskom trhu. Ceny nafty by mohli ostať v okolí 1,56 EUR/l a ceny benzínu Natural 95 v okolí 1,57 EUR/l.  

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov