Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Aj keď USA sú významným globálnym producentom energonosičov, súčasné pnutia na trhu jasne ukázali, že ani táto krajina nie je imúnna voči nárastu cien palív. Ceny pohonných hmôt rovnako ako v Európe, tak i v USA v súčasnosti lámu rekordy. Veľmi tesná bilancia medzi ponukou a dopytom sa javí hlavne pri nafte, čo motivuje producentov biopalív zrýchľovať americkú produkciu bionafty. Tá sa zo 70 % vyrába zo sójového oleja, ktorého zdrojom sú sójové bôby.

Kým v sezóne 2020/21 USA vyrobili bionaftu zo 4 mil. ton sójového oleja, na čo potrebovali 21,6 mil. ton sóje, v aktuálnej sezóne by spotreba mala dosiahnuť 5,44 mil. ton, na čo bude potrebných 29,4 mil. ton sóje. Dopyt po sóji z titulu vyššej produkcie nafty v USA tak citeľne narastá. Mimochodom, vyššie spracovanie sóje súčasne prinesie i viac produkcie sójového extrahovaného šrotu, ktorý je dôležitou zložkou výroby kŕmnych zmesí, momentálne sa však v tejto analýze zameriavame na produkciu oleja. Za ostatné obdobie tak spotreba sójového oleja na výrobu bionafty vykazuje tendenciu nárastu o 0,7 mil. ton ročne, čo je ekvivalent približne 4 mil. ton sóje spotrebovanej každoročne navyše.

Tesnejšia bilancia pred nami?

Vráťme sa ešte k tohtoročníkovej odhadovanej bilancii sóje v USA, pri ktorej USDA počíta s produkciou sóje v USA na úrovni rekordných 122,6 mil. ton a napriek tomu s pomerne tesnými koncoročníkovými zásobami 6,3 mil. ton. Je badateľné, že ďalší prípadný mimoriadny nárast produkcie bionafty v USA zo sóje môže naraziť na jej tesnú bilanciu na trhu. Obzvlášť teraz, keď v kľúčovej fáze tvorby novej úrody sóje v USA (fáza nasadzovania strukov) sú z hlavných pestovateľských oblastí reportované nadpriemerné teploty ako aj deficit pôdnej vlahy, ktoré môžu napokon zredukovať finálnu produkciu sóje v krajine. Pripomeňme si, že USDA v júlovej prognóze stále vychádza z toho, že tohtoročníkový priemerný výnos plodiny bude s 51,5 bušelmi na aker (3,46 t/ha) druhým najvyšším v histórii. Suché a teplé počasie počas leta môže túto prognózu ešte citeľne zmeniť.

 

David Karkulín

Celú analýzu nájdete v AGROMAGAZÍNe 08/2022 na s.12-13.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov