Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Plodiny na globálnych burzách minulý týždeň ešte viac prehĺbili svoje straty. Dianie na Ukrajine však v úvode tohto týždňa zavelilo na obrat. Zrejme ale len dočasne.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 9 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 398 EUR/t. Kukurica korigovala nadol o 9 EUR/t na dnešných 342 EUR/t. Repka na MATIFe zlacnela o 10 EUR/t, čo ju poslalo na dnešných 805 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne oslabila o 36 EUR/t na dnešných 835 EUR/t, kým austrálska repka posilnila o 4 EUR/t na 778 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena čiernomorskej pšenice o 4 EUR/t na 394 EUR/t, cena mäkkej pšenice v USA korigovala nadol o 20 EUR/t na 376 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne oslabila o 11 EUR/t na 274 EUR/t a sója zlacnela o 7 EUR/t na 585 EUR/t.

Pšenica

Na burze MATIF sa uplynulý týždeň ešte viac zintenzívnil cenový pokles pšenice po debatách o tom, že Rusko by mohlo vytvoriť koridor pre vývoz obilnín z Ukrajiny. Pšenica sa pomerne rýchlo zosunula k 375 EUR/t a nebyť víkendovej útočnej akcie Ruska, ktorá údajne zasiahla jeden z terminálov na nakládku plodín s ročnou kapacitou 4 až 5 mil. ton, korekcia by mohla ďalej pokračovať.

Správa však zavelila k prudkej obrátke, pričom pšenica na burze CBoT sa podarilo posilniť o limit nahor a rovnako na MATIFe si pšenica v priebehu jedného dňa pripísala k dobru 25 EUR/t. Nahor pomohli pšenice i debaty o tom, že Rusko nebude súhlasiť s vytvorením koridoru bez toho, aby štáty neupustili aspoň od časti sankcií, ktoré naň uvalili v ostatných troch mesiacoch.

Francúzske porasty pšenice pokračujú v zhoršovaní svojej kondície, keď analytici FranceAgriMer najnovšie označili v dobrej až veľmi dobrej kondícii len 64 % porastov, čo je medzitýždenne menej o 3 %. Krajinu však koncom týždňa pokropili zrážky, čo by malo porastom priniesť aspoň čiastočnú úľavu.

Ruské zásoby pšenice v skladoch k úvodu júna sa pohybovali na 7,3 mil. ton, čo je jedno z najvyšších čísel za ostatných niekoľko rokov. Krajina pritom očakáva rekordnú novú úrodu pšenice, ktorá by mohla presiahnuť 88 mil. ton. Analytici SovEconu však najnovšie zdvihli varovný prst pred suchým počasím v regióne, ktoré napokon môže finálny výnos plodiny čiastočne zredukovať.

Rusko by však mohlo v sezóne 2022/23 mať k dispozícii na vývoz 42,3 mil. ton pšenice, čo je o 9 mil. ton viac v porovnaní s aktuálne čoskoro končiacou sezónou 2021/22.

Technická analýza nám naznačuje, že napriek včerajšiemu razantnému vzostupu cien pšenice sa komodite nateraz nepodarilo vymaniť z poklesného trendu a to dáva predpoklady pre jeho obnovenie v najbližších dňoch. Rusko – ukrajinský konflikt sa zrejme bude naďalej starať o zvýšenú volatilitu cien a pohyby obidvomi smermi, no zdá sa, že do hry vstúpil aktuálne sezónny efekt, ktorý dáva zvýšené predpoklady pre pokles ceny pšenice.

Kukurica

Ceny kukurice na burze MATIF do značnej miery kopírujú vývoj cien susedného trhu s pšenicou. Minulý týždeň komodita pomerne razantne korigovala nadol smerom k 325 EUR/t, no počas včerajšieho dňa sa jej podarilo vymazať slušnú porciu predchádzajúcich strát po správe o útoku na terminál obilnín v jednom z ukrajinských prístavov. Dnes však znovu vidíme aj pri kukurici opätovný obrat smerom k cenovej korekcii nadol.

Farmári v USA definitívne dobehli meškajúci progres sejby, keď ku koncu uplynulého týždňa zasiali kukuricu už na 94 % plánovaných výmer, čo je o 2 % viac v porovnaní s päťročným priemerom. USDA navyše prvýkrát zverejnila dáta o kondícii americkej pšenice, ktorá bola lepšia v porovnaní s odhadmi účastníkov trhu.

USDA ohodnotilo v dobrej až excelentnej kondícii 73 % všetkých porastov kukurice, pričom účastníci trhu očakávali 68 %. Vlani v tomto čase bolo takto hodnotených 72 % porastov kukurice. Je tak nepravdepodobné, že USDA bude vo svojom najbližšom júnovom WASDE reporte znižovať svoj odhad hektárového výnosu pre túto plodinu a tým aj odhad svojej produkcie.

Sejba kukurice na Ukrajine pokračuje, pričom farmári už majú zasiatych 4,59 mil. ha tejto plodiny. Výmery tak úspešne dosiahli méty 80 % vlaňajška, čo dáva predpoklady pre dosiahnutie uspokojivej produkcie pre túto sezónu. Samozrejme, bude veľa závisieť, koľko výmer sa podarí Ukrajine reálne zožať, pretože práve tento faktor v kombinácii s hektárovým výnosom bude determinovať celkovú produkciu komodity.

Analytici sa aktuálne s odhadmi pohybujú v okolí 26 až 27 mil. ton, len USDA ponechalo odhad na 19,5 mil. ton (očakávaná zberová plocha 3,5 mil. ha) – ktorý však bude zrejme už čoskoro aktualizovať vo svojom júnovom reporte.

Exporty kukurice z Ukrajiny v máji dosiahli 0,96 mil. ton (vlani v máji 2,32 mil. ton), čo je vzhľadom na uzatvorené prístavy pomerne priaznivé číslo. Čoraz viac komodít Ukrajina vyváža vlakmi do EÚ.

Ceny kukurice môžu ostať najbližšie týždne pod poklesným tlakom aj vďaka tomu, že Čína cez fytosanitárne povolenie schválila dovozy kukurice z Brazílie, čím znížila svoju závislosť na kukurici pôvodom z USA, ktorej dovozy doteraz preferovala. Na CBoT poklesla minulý týždeň kukurica k 7,2 USD za bušel, aktuálne sa však zotavuje, keď dosiahla úroveň 7,5 USD za bušel.

Na MATIFe si je potrebné všímať či sa kukurica nedostane cenovo pod svoje minulotýždňové minimum 325 EUR/t. Ak áno, otvorí sa komodite priestor pre pokles smerom k 300 EUR/t. Je pravdepodobné, že najbližší WASDE report od USDA, ktorý bude zverejnený v piatok večer by mohol ceny zastabilizovať.

Olejniny

Repka na burze MATIF minulý týždeň klesla pod 800 EUR/t, čo komodite otvorilo priestor pre ďalší pokles smerom k 770 EUR/t. Informácie o útoku ruských rakiet na Kyjev ako aj terminál na nakládku plodín v jednom z prístavov v Čiernom mori v úvode tohto týždňa efektívne prerušili poklesný trend, pričom repka vymazala takmer všetky straty a vrátila sa späť nad 800 EUR/t.

Dnes ale komodita znovu stráca, čo len potvrdzuje vplyv sezónneho efektu poklesu cien s blížiacou sa žatvou komodity. Analytici Coceral pritom minulý týždeň navýšili svoj odhad pre produkciu repky v EÚ medzimesačne o 0,7 mil. ton na 18,3 mil. ton. Deficit zrážok vo Francúzsku či Nemecku síce môže napokon finálny výnos mierne zredukovať, no nateraz odhady produkcie tejto komodity v EÚ vyzerajú priaznivo.

Pre ceny repky to však nie je až tak dobrá správa, keďže to vyvíja tlak na ďalší pokles ceny komodity. A to napriek tomu, že cena ropy Brent ostáva vysoká. Pokles ceny repky pod 775 EUR/t otvorí komodite priestor pre ďalšiu korekciu smerom k 750 EUR/t.

Ukrajina by mala podľa odhadov Ukrajinskej asociácie pre obilniny zožať 1,5 mil. ton repky, čo je o 1,4 mil. ton menej ako vlani. Asociácia súčasne odhaduje produkciu slnečnice krajiny na 9 mil. ton. Ukrajinskí farmári pritom do 6.6.2022 stihli zasiať slnečnicu na 4,66 mil. ha (vlani finálna výmera 6,51 mil. ha)

Pomerne slušnú odolnosť voči poklesu cien vykazuje sója, ktorá sa v USA teší zo silného dopytu zo strany producentov biopalív. Drahá ropa a k tomu nedostatok nafty v niektorých lokalitách USA razantne zvyšujú dopyt po primiešavaní bionafty do konvenčnej nafty. V máji sa na výrobu bionafty v USA spotrebovalo 411 tis. ton sójového oleja, čo je druhé najväčšie mesačné množstvo v histórii.

Aj preto ceny sóje sa na CBoT naďalej držia v okolí 17 USD za bušel a to napriek tomu, že tento rok sa očakáva razantné navýšenie pestovateľských plôch v USA a tým sa črtajú aj sľubné šance pre zaknihovanie rekordnej produkcie. Apropos, americkí farmári ku koncu minulého týždňa mali zasiatu sóju už na 78 % plánovaných výmer, čím takmer dorovnali tempo sejby na úroveň päťročného priemeru (ten aktuálne leží na 79 % výmer).

Cena sóje na burze CBoT ostáva pevne ohraničená v intervale 15,8 až 17,6 USD za bušel (aktuálna cena 16,98 USD za bušel). Ani pri sóji však nemožno najbližšie týždne vylúčiť cenovú korekciu na nižšie úrovne, aj keď zrejme dominantnejšie cenové pohyby budú na programe dňa koncom júna, keď USDA sa chystá zverejniť report o pestovateľských plochách plodín v sezóne 2022/23, v ktorých spresní aktuálne siate výmery jarín v USA.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 23. týždňa 2022: pšenica 365 – 390 EUR/t, kukurica 320 – 335 EUR/t, repka 760 – 790 EUR/t.

 

/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov