Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

S touto veľmi sympatickou mladou manželskou dvojicou ma zoznámil uznávaný odborník na chov oviec a kôz, môj dlhoročný kolega a dobrý priateľ profesor Milan Margetín.

Bolo to na tohtoročných Ovenáliách – ovčiarskych slávnostiach vo Východnej. Hodnú chvíľu sme sa spolu rozprávali. Potom nastal čas odovzdávania ocenení za prezentované produkty z kozieho mlieka. Bol to ich čas – preberanie zaslúžených cien za najchutnejšie výrobky.

Bolo mi jasné, že Matúškovci nemôžu chýbať v našom novom projekte #dotkni_sa_života, ktorý mal ambíciu predstaviť na Národnej výstave HZ v Nitre chovateľov, ktorí úspešne finalizujú svoju lokálnu produkciu. A progresívnym spôsobom komunikujú aj cez sociálne siete.

Matúškovci hospodária v Dolnom Hričove pri Žiline na 40 hektároch pôdy (väčšinu tvoria TTP, 16 ha pôdy orú a pestujú na nej krmoviny, ale aj cesnak). Ten im pomáha vybilancovať hospodárenie tak, aby ich uživilo.

Pochopili, že výrobky z kozieho mlieka musia ponúkať po celý rok. Polovicu stáda doja v letnom, druhú polovicu v zimnom období.

Každé zvieratko v ich stáde má meno (videli sme to aj pri trojici kozičiek, ktoré vystavovali v rámci Gazdovského dvora U výskumníkov). Keď ich po mene zavolajú, hneď prídu k nim. Návštevníci farmy majú možnosť maznať sa s mladými jedincami. Dospelé musia mať pre dosiahnutie požadovanej produkcie pokoj.

„Neviem si predstaviť, že by som chodila pracovať niekde do fabriky,“ hovorí mladá gazdiná. Na otázku, ako stíha popri gazdovaní aj dennodenné napĺňanie ich webovej a facebookovej stránky, odpovedá: „ Večer medzi deviatou a desiatou.“ A to majú 3 malé deti. Obdivuhodné.

Vo videu pod textom sa dozviete ďalšie informácie o tejto milej rodinke a tiež to, ako a kde sa dostanete k ich kvalitným lokálnym produktom.

 

Ján Huba, NPPC – VÚŽV Nitra

Marián Dukes, Slovenský CHOV

 

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov