Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Produkcia bravčového mäsa v Európe pokračuje v neustálom poklese. Za prvých 7 mesiacov roku 2023 dosiahla produkcia bravčového mäsa v krajinách EÚ-27 celkovo 11,9 milióna ton. To je o 8 % menej ako v rovnakom období minulého roka. Ide o druhý rok v rade poklesu produkcie, keďže produkcia za rok 2023 je o viac ako 10 % nižšia ako 5-ročný priemer. Najnovšia prognóza komisie EÚ pre produkciu bravčového mäsa v roku 2023 je, že tento rok skončí o 6,6 percenta menej.

Čísla sú nižšie vo všetkých hlavných európskych krajinách produkujúcich bravčové mäso

Španielsko

V Španielsku, jednoznačne najväčšej krajine ošípaných v Európe, bolo vlani jatočne spracovaných 56,3 milióna ošípaných, uvádza ministerstvo poľnohospodárstva. To je o 2,1 milióna alebo 3,5 % menej ako v roku 2021 a návrat na úroveň predchádzajúceho roka. V tonáži Španielsko vlani vyprodukovalo 5 027 miliónov ton bravčového mäsa. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o pokles len o 3 %. Zdá sa, že aj v tejto krajine bude pokles pokračovať s 30,6 miliónmi spracovaných ošípaných za prvých 7 mesiacov tohto roka. Na ročnom základe by to za celý rok 2023 predstavovalo niečo vyše 52 miliónov.

Spojené kráľovstvo

V Spojenom kráľovstve bolo v septembri 2023 spracovaných 780 000 ošípaných. To je o 11 % menej ako v rovnakom období minulého roka, uviedla Defra. Produkcia bravčového mäsa bola 73 000 ton, čo je o 10,2 % menej ako v septembri 2022. Ročný poľnohospodársky senzus ukázal pokles o približne 10 % v počte chovných prasníc v Spojenom kráľovstve. V poslednom čase vyššie ceny ošípaných vedú k miernemu zlepšeniu ziskovosti chovateľov ošípaných, uvádza organizácia AHDB.

Dovoz do Spojeného kráľovstva

Dovoz bravčového mäsa z EÚ do Spojeného kráľovstva do konca júla predstavoval 84 000 ton. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ide o pokles o 16 200 ton (-16 %). „Je to napriek poklesu domácej produkcie, ktorý si mohol vyžiadať vyšší dovoz, aby sa uspokojil dopyt. To naznačuje, že celkový dopyt po bravčovom mäse klesol, keďže spotrebitelia čelia kríze životných nákladov,“ uviedol AHDB.

Francúzsko

Francúzsky poľnohospodársky štatistický úrad Agreste uvádza 1,716 milióna spracovaných ošípaných v auguste, čo je o 4,3 % menej a tiež 7,9 % pod 5-ročným priemerom za daný mesiac. Agreste tiež uvádza pokles o niečo viac ako 3% vo francúzskej spotrebe bravčového mäsa. V dôsledku toho Francúzsko v júli 2023 doviezlo o 7,1 % menej bravčového mäsa a výrobkov z neho, čo predstavuje celkovo 49 miliónov ton. Vývoz sa znížil o 9,1 % na 42 miliónov libier. Obchodná bilancia s bravčovým mäsom a výrobkami z bravčového mäsa je stále výrazne negatívna, čo dráždi tak organizácie chovu hospodárskych zvierat, ako aj vládu.

Vážne dôsledky pre priemysel spracovania ošípaných

Počty sa znížili aj v iných krajinách s hlavnými produkciami bravčového mäsa, ako je Nemecko (-9 %), Holandsko (-15 %) a Dánsko (-21 %). Trvalý pokles má vážne dôsledky pre priemysel spracovania ošípaných. Holandský výrobca mäsa Vion Food Group prispôsobil svoje výrobné kapacity v Nemecku trhu realizáciou reorganizácií v závodoch Emstek, Holdorf a Landshut. Nedávno Vion tiež oznámil zatvorenie svojho závodu Großostheim v Bavorsku v Nemecku s ďalšou stratou 220 pracovných miest. Tonniës, najväčší spracovateľ ošípaných v Nemecku, tiež zatvoril závody alebo inak upravil svoju výrobnú kapacitu.

V Spojenom kráľovstve spoločnosť Pilgrim UK, súčasť brazílskeho mäsového gigantu JBS, zatvorila niekoľko podnikov, ktoré predtým získala od britskej značky Danish Crown Tulip UK. V júli spoločnosť Pilgrim UK oznámila ukončenie výroby v Ashton-under-line so stratou 542 pracovných miest po skoršom zatvorení závodov v Coalville a Bury St Edmunds.

V Dánsku ohlásil najväčší producent Danish Crown tento rok v lete veľkú reštrukturalizáciu a operáciu na znižovanie nákladov. „Od jari 2022 čelí Danish Crown vážnym výzvam, pokiaľ ide o jej konkurenčnú silu. Aj keď sa súčasné ceny ošípaných blížia k rekordu, zúčtovacie ceny ošípaných v Dánsku sú v súčasnosti výrazne nižšie ako vo zvyšku Európy. V dôsledku toho nebolo pre dánskych farmárov dostatočne atraktívne vykrmovať jatočné ošípané v Dánsku, takže v priebehu letného obdobia vedenie venovalo svoje úsilie vypracovaniu plánu na zjednodušenie a prehodnotenie hlavnej činnosti Danish Crown,“ uviedla spoločnosť.

 

Z Pigprogres preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Canva

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov