tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Ako vyjadrenie vďaky poľnohospodárom za ich ťažkú prácu navštívil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč s premiérom Robertom Ficom a zástupcami Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory žatvu na poli v Slovenskej Novej Vsi.

Každoročne obdivujem poľnohospodárov, ktorí nepoznajú letné prázdniny, piatok - sviatok a aj v extrémnych teplotách nasadajú do kombajnov, aby sme mali z čoho piecť poctivý slovenský chlieb. Keď vás budú na letných cestách brzdiť kombajny, myslite na to, že to robia pre nás. Pre naše kvalitné slovenské potraviny. Dnes sme tu preto, aby sme týmto poľnohospodárom vyjadrili veľký obdiv a vďaku,“ vyjadril sa minister Richard Takáč na žatve v Slovenskej Novej Vsi. Slovenské potraviny a potravinová sebestačnosť sú jasnými prioritami nielen rezortu, ale aj celej vlády Roberta Fica.

Rekordné čísla tento rok neočakávame, ale poľnohospodári nevyplakávajú. Berú to ako realitu, s ktorou vedia žiť. Pri zostavovaní štvrtej vlády som hovoril s ministrami, aby komunikovali so svojimi partnermi. Miera a kvalita sociálneho dialógu agroministra
s predstaviteľmi poľnohospodárov je vysoká. Slovenským poľnohospodárom chcem odkázať, že neprepadneme módnym trendom a neustúpime pokiaľ ide o dovozy agrokomodít z Ukrajiny,“
potvrdil predseda vlády SR Robert Fico s tým, že slovenským poľnohospodárom
a potravinárom vláda pomohla aj odpustením odvodov. „Je mi ľúto, že do toho vstúpila Európska komisia a pozastavila úľavy pre potravinárov,“ doplnil premiér.

Tohtoročná žatva sa začala o dva až tri týždne skôr ako po minulé roky. Už 17.  júna sa rozbehli kombajny v okrese Komárno či Michalovce. Prvé sa už tradične zbierali ozimné jačmene, repka a skoré odrody pšenice. Poľnohospodárom však robí starosti počasie, ktoré je od jesene minulého roka mimoriadne nestabilné a nevyspytateľné. Slnečné jarné dni striedali intenzívne dažde a krupobitie. V miestach, kde bolo v zime a na jar výrazný nadbytok vody, hrozí nerovnomerné zretie, ktoré skomplikuje žatvu. Podmočené obilniny sú ešte nezrelé, suché už vhodné na žatvu. Navyše, v podmočených porastoch sa vyskytujú škodcovia a choroby, napríklad múčnatka. Vo viacerých regiónoch významne poškodili, alebo úplne zničili úrodu hraboše. 

K zberu obilnín pristupujeme s veľkou pokorou a nemáme veľké očakávania. Nasledujúce dni môžu priniesť optimálne počasie, ale aj katastrofu v podobe zahorenia obilia, ale napr. aj úplné zničenie porastov vplyvom poľahnutia, ľadovca či prívalových dažďov,“ vyjadril sa predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš, podľa ktorého vieme v „dobrom“ roku štandardne  vypestovať cca 4 mil. ton obilnín (vrátane kukurice). Zväz pestovateľov obilnín síce v úvode žatvy predikoval, že aj napriek počasiu, škodcom a chorobám by sme mohli dosiahnuť 5-ročný priemer, mimoriadne rekordné úhrny zrážok na mnohých miestach však budú mať vplyv nielen na kvantitu, ale najmä na kvalitu obilnín.

Žatva je v plnom prúde, každá hodina zostávajúca do zberu ovplyvňuje výsledok žatvy a hlavne, až v skladoch bude možné konštatovať výšku úrody a to nehovoríme ešte o cene, ktorú značne ovplyvňuje dostupnosť lacného obilia z Ukrajiny na európsky trh, hoci k nám sú dovozy zakázané,“ dodal predseda SPPK. Podľa slov predsedu vlády SR Roberta Fica naďalej platí tzv. sankčný zoznam produktov, ktoré nemienime dovážať z Ukrajiny. „Slovensko musí byť čo najviac sebestačné všade tam, kde je to čo i len trochu možné,“ uzavrel premiér.

 

Tlačová správa MPRV SR

Snímka: facebooková stránka MPRV SR

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov