Basf daxur

Basf systiva

Basf systiva

Sobota 27.júla 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Holandská Rabobank zostavila zoznam najväčších svetových mliekarní podľa obratu. Všetky spoločnosti v priemere zvýšili svoj obrat. Lactalis zostáva na čele a DMK na 18. mieste. Tento rok si rovnakú pozíciu ako vlani udržalo len päť spoločností. To naznačuje reštrukturalizáciu celého zoznamu subjektov.

Nezmenená na prvom mieste, a teda mliekarenská spoločnosť s najvyšším obratom na svete, je spoločnosť Lactalis z Francúzska. Americká spoločnosť Dairy Farmers of America sa posunula zo 4. na 2. miesto a na nižšie pozície vytlačila spoločnosti Nestlé a Danone. Spoločnosti Arla Foods a FrieslandCampina sa mierne posunuli nahor. Mliekarenská skupina Müller sa posunula na 14. miesto a pozícia spoločnosti Deutsche Milchkontor (DMK) sa nezmenila (18. miesto).

Mliekarne dosahujú o 21 % vyšší obrat

Podľa Rabobank sa celkový obrat 20 najlepších svetových mliekarenských spoločností zvýšil o 7,4 % v amerických dolároch po 9,3 % náraste v predchádzajúcom roku. V eurovom vyjadrení sa celkové tržby zvýšili až o 21 %, čo bolo spôsobené kombináciou silnejšieho amerického dolára, inflácie a napätých trhových podmienok počas väčšiny roka 2022, pričom mnohé spoločnosti zaznamenali rekordne vysoké tržby v domácej mene.

V roku 2022 bola aktivita v oblasti fúzií a akvizícií takmer rovnako vysoká ako v predchádzajúcom roku, keď sa uskutočnilo takmer 25 transakcií. V druhej polovici roka došlo k spomaleniu aktivity, ktoré pokračovalo aj v prvej polovici roka 2023. V prvom polroku 2023 bolo oznámených približne osem akvizícií, zatiaľ čo v prvom polroku 2022 ich bolo približne 12. K posunu prispel vývoj výmenných kurzov v roku 2022, ktorý bol nepriaznivý najmä pre mliekarenské spoločnosti vykazujúce svoj obrat v eurách, novozélandských dolároch, jüanoch a jenoch.

graf mliekrani za rok 2022

 

Z Topagrar preložila a upravila Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: Rabobank, Graf:  Reimink 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov