V dňoch 14.–16. mája 2025 sa v Hoteli Patria na Štrbskom Plese uskutočnil 45. ročník medzinárodnej vedeckej konferencie HYGIENA ALIMENTORUM XLV, organizovanej pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Hlavným organizátorom bola Katedra hygieny, technológie a zdravotnej bezpečnosti potravín UVLF v Košiciach a zúčastnilo sa jej 240 odborníkov z domova i zahraničia. Tohtoročná téma sa sústredila na trendy v produkcii a predaji kvalitných a bezpečných produktov z hydiny, rýb a zveri.
Úvod konferencie patril oceneniam. Pamätné medaily HYGIA za významný prínos v oblasti hygieny potravín a spolupráce s univerzitou získali: MVDr. Miloš Mašlej, PhD., (RVPS Bratislava – mesto), JUDr. MVDr. Ing. Peter Žoldoš, PhD., (RVPS Poprad) a spoločnosť Labaš, s. r. o., ocenenie prevzal Ing. Martin Kozák.
V rámci 11. ročníka súťaže o najlepší potravinársky výrobok konferencie boli hodnotené hydinové šunky. Odborná komisia udelila:
- miesto: Kuracia šunka Pravá slovenská – HYZA, a. s.
- miesto: Detská hydinová šunka – DOMÄSKO, s. r. o.
- miesto: Kuracia šunka Prémium – HYZA, a. s.
Program zahŕňal viac ako 60 odborných a vedeckých príspevkov. Ústredný riaditeľ ŠVPS SR MVDr. Martin Chudý predstavil výsledky kontrol a upozornil na problém falšovania potravín. Ing. Mgr. Daniel Molnár z Únie hydinárov SR rozobral stav a konkurencieschopnosť sektora spracovania hydiny a vajec. Zaujala aj prednáška nórskej odborníčky z Univerzity Bodø o výzvach pri chove lososov.
Domáci aj zahraniční odborníci ďalej prispeli témami o situácii v chove zveri v ČR a SR, o kvalite medu, o biosenzoroch na detekciu patogénov, o dezinfekcii v chove hydiny, o rezistencii mikroorganizmov či o legislatíve EÚ. Konferencia opäť potvrdila, že dialóg medzi vedou, praxou a legislatívou je kľúčový pre kvalitu a bezpečnosť potravín.
Ing. Martina Gondeková, PhD., NPPC-VÚŽV Nitra
Snímka: autorka