tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

V roku 2017 by si slovenská ekonomika mala udržať pomerne silné tempo rastu, podobné ostatným dvom rokom.

Pracovný trh by si mal pripísať ďalšie zlepšenie a podporiť domácu spotrebu a sektory na ňu naviazané. Úrokové prostredie by malo ostať aj naďalej veľmi nízke a tým držať pri zemi úrokové náklady dlžníkov. Riziká pre slovenskú ekonomiku plynú predovšetkým z externého prostredia, vrátane vplyvu referenda o vystúpení Veľkej Británie z EÚ.

 

Čo nás čaká v roku 2017?

Aj v nadchádzajúcom roku by si slovenská ekonomika mala udržať pomerne slušné tempo rastu, okolo 3,5%. Očakávame, že k rastu prispeje tak domáci ako aj zahraničný dopyt. V rámci zahraničného dopytu, neistota samozrejme zostáva veľká, zvlášť po referende o vystúpení Veľkej Británie z EÚ a zmene v administratíve USA po prezidentských voľbách. V súčasnosti však nie je možné kvantifikovať ako tieto zmeny ovplyvnia rast našich hlavných obchodných partnerov v eurozóne a ich dopyt po slovenskom exporte. Nateraz je podstatné, že slovenské firmy získavajú podiely na zahraničných trhoch a predpokladáme, že tento trend sa udrží aj v budúcom roku.

V rámci domáceho dopytu by ťahúňom rastu mal byť predovšetkým súkromný sektor. Vzrásť by mali investície podnikov, najmä v automobilovom priemysle a energetike. Kľúčovým je nabehnutie investície Jaguar Land Rover, ktorá má potenciál zvýšiť výkonnosť ekonomiky Slovenska do roku 2020 celkovo o viac ako dve percentá. Očakávame však aj pokračovanie svižnej výstavby nehnuteľností, bytov a domov s tým ako rastie dopyt obyvateľstva po bývaní – vďaka poklesu úrokových sadzieb na historické minimá a širokej dostupnosti úverov na bývanie. Zároveň očakávame, že bude pokračovať aj oživenie spotreby domácností, ktorá bude podporená ďalším rastom pracovných miest a poklesom nezamestnanosti.

Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB

Celý článok makroekonomického výhľadu SR pre rok 2017 od hlavného ekonóma VÚB Z. Štefanidesa nájdete v ročenke AGROBIZNIS 2017.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov