tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Po štyroch rokoch trvajúcej epidémii afrického moru ošípaných (AMO) v Číne je možné získať niekoľko ponaučení o rizikách, cestách infekcie a prevencii.

Čínski vedci publikovali v časopise Viruses výsledky komplexnej analýzy prepuknutia afrického moru ošípaných, s ktorým sa Čína zápasí od roku 2018. Vedci tiež získali jasnú predstavu o tom, ako sa dá nákaze týmto vírusom predchádzať a ako s ním bojovať.

 

Zásadnú rolu hrajú ľudia

Vzhľadom na to, že vírus AMO nie je vysoko nákazlivý, majú chovatelia čas prijať nevyhnutné opatrenia a ak urobia všetko správne, môžu si byť istí, že AMO „vyženú“ zo svojej farmy skôr, než stihne uniknúť na susedné farmy. Prinajmenšom pri ošípaných je AMO chorobou, proti ktorej sa chovatelia môžu účinne chrániť, pretože sú to ľudia, ktorí uľahčujú rozvoj infekcie.

To potvrdili aj čínski výskumníci, ktorí poukázali na ľudí ako na hlavný zdroj šírenia vírusu AMO. Zistili, že pri 46 % vyšetrovaných čínskych ohnísk AMO sa vírus dostal do chovu prostredníctvom personálu alebo dopravy. V 42 % prípadov bolo kontaminované krmivo (v Číne stále používa veľa chovateľov na kŕmenie pomyje).

 

Prenos krmivom

Krmivo je dôležitou cestou infekcie. Na to, aby sa nakazila ošípaná prasa stačí už malé množstvo krmiva alebo vody. Zistilo sa, že infikovaná ošípaná vylučuje vírus slinami už 2. deň po infekcii, čo je skôr než uvádzaná inkubační doba 3 až 19 dní. Vylučovanie slinami je tiež dôvodom, prečo sa infekcia šíriť tak rýchlo modernými maštaľami pre ošípané, t.j. prostredníctvom systémov kŕmenia a napájania.

 

Prenos vzduchom

Prenos vzduchom je menej pravdepodobná cesta vzhľadom na to, že vírus má vo vzduchu polčas rozpadu 20 minút. To znamená, že infekčnosť vírusu vo vzduchu sa každých 20 minút zníži na polovicu, a preto sa môže šíriť iba na krátku vzdialenosť pomocou aerosolov v hale pre ošípané.

 

Prenos liečbou

Ďalší, pravdepodobnejší spôsob prenosu je liečba chorých jedincov. Na mnohých farmách sa niekoľkým ošípaným podávajú lieky rovnakou injekčnou ihlou. Stále nie je dostatok dôkazov pre prenos infikovanou spermou alebo mliekom z prasnice na ciciaka.

 

Nenakazia sa všetky ošípané

Zistilo sa, že nakazené sú iba niektoré jedince. Napríklad, ak je 10 ošípaných kŕmených rovnakým množstvom kontaminovaného krmiva, pravdepodobne iba jedno alebo dve až tri sa nakazia infekciou. Je teda ťažké infikovať zviera, avšak ako náhle sa raz nakazí, pravdepodobnosť, že uhynie, je vyššia než 95 %.

 

Ako dlho vírus prežije

Laboratórny výskum ukázal, že vírus môže prežiť niekoľko mesiacov v kontaminovanom krmive alebo hmyzu, ako sú kliešte. Niektoré druhy kliešťov môžu prenášať vírus počas 4 rokov. V prípade „cesty“ infekcie krmivom je tiež zmienka o šírení diviakmi, keď infikovaný diviak by mohol teoreticky kontaminovať krmivo na poli.

Stále nie je jasné, ako dlho môže prenášať preživšie zviera vírus AMO. Niekoľko štúdií uvádza, že uzdravené jedince vylučujú vírus až 6 mesiacov po infekcii. Preživšie jedince môžu tiež spôsobiť reinfekciu v populáciách nových vnímavých prasiat.

Ďalej tím čínskych vedcov zistil, že vírusmôže prežiť v hnoji až 11 dní. Na infikovanej farme sa po mesiaci stále nachádzal na podlahách a stenách kotercov.

 

Očkovanie stále nemožné

Očkovanie je najúčinnejším spôsobom prevencie, avšak napriek všetkej snahe v rôznych štátoch môže ešte trvať pár rokov, kým sa na trh dostane dobre fungujúca vakcína. V posledných desaťročiach bol testovaný celý rad inhibítorov vírusov. Tie sa ukázali byť účinné v laboratóriu, avšak zatiaľ ich nie je možné použiť v chovoch ošípaných.

 

Ing. Jaroslav Smital, Ph.D.

Referencie u autora

Snímky: archív autora

Celý článok nájdete v aprílovom vydaní AGROMAGAZÍNU na s.20-21.

Časopis Slovenský CHOV si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov