Limagrain repky

Štvrtok 23.mája 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela

Hneď, ako Putin 24. februára napadol Ukrajinu, priniesli sme na tomto portáli komentár Mariána Dukesa, reflektujúci hrôzy vojen. Včera (26.2.) podvečer sme sa dozvedeli o našou vládou pripravenej konkrétnej pomoci vojnovým utečencom.

Zrejme viacerí Ukrajinci tušili už pred rokmi nebezpečenstvo vzniku takejto situácie a prišli žiť a pracovať aj na Slovensko. Asi najviac ich smerovalo do zdravotníctva, ale výnimkou nie sú ani poľnohospodárske podniky.

Mám jednu silnú osobnú skúsenosť. Keď bol na prelome rokov 2019/2020 v rimavskosobotskej nemocnici náš ocino s vážnou diagnózou, jeho ošetrujúci lekár bol Ukrajinec. Prístup k pacientom a ich príbuzným mal príkladný.

Keď sa otec už vo veľmi vážnom stave pýtal domov, všetko okamžite (a to bolo už po pracovnej dobe) zorganizoval. Ochotne nám dal podrobné pokyny na prevoz i ďalšiu opateru. O pár hodín - už doma - ocino dokonal.

So sestrou sme si povedali, že na druhý deň pánovi doktorovi zatelefonujeme, oznámime mu to a hlavne mu poďakujeme za jeho vyše týždňovú príkladnú a úprimnú starostlivosť. Nebolo to potrebné. Hneď zrána telefonoval on. Pýtal sa na ocinov stav, na to, ako zvládol prevoz. Myslel na nás (pýtal sa) skôr, ako sme my s poďakovaním mysleli na neho.

Keďže sa venujem aj charite a v našom cirkevnom zbore pripravujeme stavbu penziónu pre seniorov s denným stacionárom, navštevujeme podobné zariadenia. Ich zásadným problémom je nedostatok ošetrovateliek. Ústi to do situácií, keď manažéri týchto zariadení musia prehliadať i veľké pochybenia pracovníčok, lebo ich jednoducho nemajú kým nahradiť.

Poznáme to presne i z iných odvetví. Platí to i pre pre agrosektor. Hlavne jeho citlivé odvetvia ako chov hospodárskych zvierat, ovocinárstvo a zeleninárstvo. Nedokážu generovať také príjmy, aby sa v nich mohli výrazne zvýšiť platy.

Od piatku k nám prichádzajú zúfalí vojnoví utečenci. Ide hlavne o matky s deťmi. Nenechalo nás to chladnými. Temer každý, kto môže, sa zapája do pomoci. Rýchlo konala i naša vláda. Ak sa na tom, čo bolo v sobotu predstavené, naozaj zhodne a zrealizuje to, pôjde o obrovskú, rýchlu a verím, že i účinnú pomoc vojnou týranému národu.

V agrosektore máme viaceré činnosti, ktoré vykonávajú ženy. Ženský cit je vhodný pre prácu s mláďatami hospodárskych zvierat, precíznosť vyžadujúcu prácu dojičiek, prácu v chove hydiny, či činnosti v špeciálnej rastlinnej výrobe. Mnohé podniky majú aj voľné ubytovne po pracovníkoch, ktorí odišli za lepšie platenou prácou alebo do zahraničia.

Spoločnosť vníma, že do poľnohospodárstva prúdia prostredníctvom eurofondov a domácej štátnej pomoci obrovské financie. S ich vyplácaním sú, žiaľ, spojené i mnohé kauzy a škandály, ktoré v médiách aj v ostatnom čase silne rezonujú.

Ak sa ľudsky postavíme k potrebnej pomoci našim susedom, môže to napraviť našu pošramotenú povesť v očiach slovenskej verejnosti.


Ján Huba

agropoistenie

deň pola

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov