tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Síce neskoršia, zato bohatá žatva kukurice v roku 2021 sa európskym farmárom vykryštalizovala do podoby silnej produkcie, ktorá v EÚ v roku 2021 presiahne 70 mil. ton a na Ukrajine môže dosiahnuť rekord 42 mil. ton. Taktiež v USA sa odhaduje, že miestni farmári zožali zo svojich polí viac ako 380 mil. ton komodity. Svetová produkcia kukurice 2021/22 má tak dosiahnuť nový rekord v okolí 1,21 mld. ton.

Naproti tomu svetová spotreba kukurice v ročníku 2021/22 má síce medziročne vzrásť o 5 %, no stále nebude vyššia ako produkcia, keď sa prognózuje na 1,198 mld. ton. Môžeme tak jasne skonštatovať, že súčasná bilancia kukurice vo svete je komfortná a to zrejme sa prejaví aj na obmedzených vyhliadkach cenového rastu plodiny i v úvode roka 2022 a to napriek tomu, že inflácia vo vyspelých ekonomikách ostáva na niekoľko dekádnych maximách.

Obmedzený rastový potenciál, ale...

Ak by sme sa nachádzali vo svete miernej inflácie a svete pohybu tovarov bez logistických obmedzení a svete nízkych cien energií, zrejme ceny kukurice by sa vzhľadom na rekordnú produkciu už dávnejšie porúčali na nižšie úrovne. Ale dnešný svet je iný ako pred rokom. Aj na kukuricu pritom číha množstvo neistôt, ktoré môžu posunúť ceny komodity v roku 2022 obidvomi smermi. Ak sa pozeráme na odhad budúcich cien kukurice len čisto z pohľadu bilancie ponuky a dopytu, potom by bolo namieste očakávať, že kukurica na burze MATIF v prvom kvartáli 2022 môže korigovať na nižšie úrovne. EÚ totiž potrebuje v sezóne 2021/22 doviezť vďaka silnej domácej produkcii už len 14 mil. ton kukurice, čo jej hravo poskytne Ukrajina, ktorá má túto sezónu k dispozícii na export rekordných 33 mil. ton plodiny. Zdá sa pritom, že Ukrajina čiastočne pokryje v roku 2022 i dopyt Číny na úkor nižších exportov z USA.  

Najväčšou neznámou roka 2022 bude podľa AGROMAGAZÍNu výška pestovateľských výmer kukurice v USA. Už teraz je jasné, že farmári v USA medziročne zvýšili výmery pšenice, pričom tieto môžu ísť na vrub nižších výmer kukurice. No to nie je všetko. Ďalšie hektáre môže na jar 2022 kukurici „ukradnúť“ sója. Dôvodom je extrémny vzostup cien priemyselných hnojív na trhoch. A kukurica je náročnejšia na tento vstup v porovnaní so sójou, čo signalizuje na horšiu ekonomiku pestovania kukurice v porovnaní so sójou. Je tak dosť pravdepodobné, že USA v roku 2022 medziročne poklesnú pestovateľské výmery kukurice medzi 1 až 2 mil. hektárov, čo sa prejaví aj na nižšom potenciáli následnej úrody. Tú v AGROMAGAZÍNe odhadujeme v okolí 360 -365 mil. ton, teda zhruba o 15 až 20 mil. ton nižšie v porovnaní s úrodou 2021.

Efektu drahých hnojív pritom budú na jar 2022 čeliť aj ukrajinskí farmári. Menej hnojív sa rovná nižší potenciál úrody. A zrejme sa tento faktor čiastočne odzrkadlí aj na produkcii v EÚ. Čiže aktuálne sa bavíme o komfortnej ponuke kukurice na globálnom trhu, no možnej redukcii ponuky plodiny v druhom polroku 2022. Pritom stále ostáva neznámou dopyt po kukurici zo strany Číny. Prekvapí Čína vysokými importmi vo výške 30 mil. ton aj v roku 2022?

Ďalšou neznámou je klimatický efekt La Nina. Ten počas jari 2021 zredukoval v priebehu troch mesiacov potenciál produkcie Brazílie zo 110 mil. ton na 83 mil. ton! La Nina má pritom s 95 % pravdepodobnosťou pôsobiť na klímu celý 1. Q 22. Brazília v momente písania tejto analýzy očakáva produkciu kukurice na 116 mil. ton, Argentína má pridať ďalších 52 mil. ton. Vydržia tieto odhady produkcie do žatvy v regióne počas jari 2022? Ďalej už viackrát spomínanou neistotou je ďalšia trajektória inflácie. Tá by v USA mohla začať pomaly kulminovať, no v Európe ešte nie. Odhadnúť budúce ceny kukurice v spleti týchto faktorov je tak dosť komplikované.

V rámci nášho najpravdepodobnejšieho scenára vývoja očakávame, že kukurica si na MATIFe hneď skraja roka prejde krátkou korekciou do okolia 210 – 230 EUR/t, následne sa ceny vrátia späť do pásma 225 až 275 EUR/t počas jari (očakávame kulmináciu ceny v okolí 275 EUR/t), kde sa vyformuje prvý názor na výšku novej produkcie USA. V druhom polroku nevylučujeme opätovnú cenovú korekciu a to hlavne v prípade, že produkcia Južnej Ameriky počas jari bude v súlade so súčasnými očakávaniami a rovnako tak sa bude vyvíjať stabilne odhad produkcie pre USA. Tá síce môže byť medziročne nižšia, no trh s agrokomoditami reálne môže v druhom polroku stratiť podporu v podobe postupného poklesu inflácie v ekonomikách.

Doplnenie: V januári sa ukázalo ako nové riziko vplývajúce na ceny kukurice rastúce geopolitické napätie medzi Ukrajinou a Ruskom. Tento faktor tak môže už v 1.Q 2022 citeľnejšie zvýšiť cenovú volatilitu kukurice na burze MATIF. Naďalej však nateraz nepredpokladáme, že by ceny kukurice na burze MATIF v 1.Q 2022 mali mať ambíciu výraznejšie rásť nad značku 275 EUR/t.

/AGROMAGAZÍN/

Odhad priemerných cien kukurice na burze v Chicagu, MATIF Paríž a na slovenskom trhu v roku 2022 /AGROMAGAZÍN/

 

 

 

 

 

 

Vysvetlivky cenového intervalu: priemerná cena – očakávaná priemerná cena pri realistickom (najpravdepodobnejšom) scenári, rozpätie – pravdepodobný interval oscilácie ceny pri realistickom scenári.

 

AGROMAGAZÍN

Celú analýzu očakávaného vývoja cien kukurice ako aj ďalších plodín si môžete prečítať v ročenke AGROBIZNIS 2022, ktorá je súčasťou AGROMAGAZÍNu 01/2022.

Mesačník AGROMAGAZÍN si môžete predplatiť tu.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov