tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Pri klimatickej kríze a výžive odborníci opakovane spomínajú humus. Ale fixácia na dôležitú alebo dokonca najdôležitejšiu zložku pôdy je zavádzajúca.

Ak chcete dnes zachrániť svet, použite humus. Mohli by sme si to myslieť. Zázračná látka nahradila svetlo na konci tunela. Ak máme dostatok humusu, všetky problémy vyrieši táto čierna, drobivá, príjemne voňajúca hmota. Dokážeme dostať klimatickú krízu pod kontrolu, zachrániť biodiverzitu a nakŕmiť všetkých. Najlepšie na tom je: Aj my na tom zarábame, pretože CO2 certifikáty chce každý! Hurá - máme humus!

Úprimne povedané: Podobne sľubné je hľadať Avengers hrdinov v telefónnom zozname a požiadať Iron Mana o pomoc. Pretože len s humusom alebo aj s umelým, priemyselným humusom nerozlúskneme problémy, ktoré musíme riešiť. Ale je to príliš lákavé. Ľudstvo trpí vlastnou prokrastináciou (Označenie pre chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr (na zajtra). Treba však podotknúť, že ide o psychickú záležitosť, na rozdiel od lenivosti, ktorá je fyzická.) A ten humus je prakticky symbol toho, že máme ešte tromf v rukáve.

Čo je príčinou klimatickej krízy?

Faktom je, že vyfukujeme príliš veľa CO2 do vzduchu. Obsah CO2 sa tento rok pohybuje okolo 420 ppm. V deväťdesiatych rokoch to bolo dobrých 330 ppm. Takmer nekontrolovaný rast narúša klímu, ktorú milujeme. Sucho a nepretržité dažde pribúdajú aj v Nemecku. Takže CO2 sa musí dostať preč z atmosféry. Ústrednú úlohu tu zohrávajú ekosystémy. Pretože pôda a rastliny ukladajú CO2. Ak teda vysadíte viac stromov, odstránite z atmosféry viac CO2. Každý, kto obrába pôdu tak, aby sa vytvorilo viac humusu, odstraňuje CO2 z atmosféry. A tam, kde sú pôdy natoľko preplnené, že už sami neabsorbujú CO2, pomáhame umelým humusom. Alebo môžeme vysadiť niekoľko miliárd stromov.

Umelý humus nerieši problém klímy

To znie ako plán. Ak budete každý rok zvyšovať obsah CO2 v pôde o menej ako pol percentuálneho bodu, zachránime sa pred klimatickou krízou. Určite!

Ale bohužiaľ - to nefunguje. Problém má viacero podôb. Ak napríklad myšlienku umelého humusu posuniete o krok ďalej. Výroba cenných humínových látok zo záhradného odpadu si vyžaduje veľa know-how, veľa energie, organizácie a veľa práce. Najprv ich musíte pozbierať, pripraviť s veľkými nákladmi a potom ich distribuovať. Najjednoduchšie to ide v blízkom okolí. Umelá výroba humusu je dôležitým úspechom, no na riešenie klimatickej krízy nepostačuje.

Musia farmári splácať CO2 certifikáty, ak prídu o humus?

Podobne je to aj s CO2 certifikátmi. Pekný nápad, no v skutočnosti sa rúca. Pretože orná pôda alebo pasienky môžu ukladať CO2, ale nie neobmedzene. Projekcia do budúcnosti vrátane rastúcich príjmov je nečestná. Pretože mnohé výpočty sú založené na ideálnych podmienkach. Celé je to navyše reverzibilné. To znamená, že ak sa zmenia vonkajšie podmienky, CO2 sa opäť dostane zo zeme rýchlejšie, než dozrie jablko. Už dnes to možno pozorovať v mnohých nemeckých lesných oblastiach, ktoré boli zbavené stromov. Vaše pôdy rozkladajú humus a CO2 uniká do atmosféry. Momentálne nie je úplne jasné, aké množstvá CO2 sa uvoľnia kolapsmi po suchách v posledných rokoch. Ale je jasné, že ani lesy nie sú večnou klimatickou bankou. Ako to dokážu polia a lúky? A prečo je za to zodpovedný výlučne farmár? Potom vyvstáva otázka, čo sa stane s klimatickými certifikátmi, ktoré boli zaplatené. Musia poľnohospodári vrátiť peniaze, keď sa ich pôda opäť stane zdrojom CO2?

Koľko CO2 dokáže humus viazať?

A na záver, aby som totálne pokazil náladu: Aj keby všetko fungovalo, v Nemecku nedokážeme naviazať ani vlastný CO2. Pointa je, že v celoštátnej atmosfére by mohlo byť o tri milióny ton CO2 menej, ak bude fungovať hromadenie humusu. Okrem toho lesy absorbujú 52 miliónov ton CO2. Ak k tomu pridáte neporušené rašeliniská, znížia emisie najmenej o 50 miliónov ton. Skvelé, planéta je zachránená. Ale na druhej strane bilancie sú naše emisie CO2. V roku 2020 to bolo 739 miliónov ton CO2. A to len preto, že Corona v tom roku pribrzdila ekonomiku v tejto krajine. Takže ani v najlepšom prípade nás humus nezachráni.

Politika bola 40 rokov zbabelá – teraz by sa o to mali postarať farmári a lesníci

Namiesto toho, aby ľudstvo siahalo po tejto slamke, musí šetriť CO2. To, čo poľnohospodári získajú z atmosféry, je potom dôležitým dodatočným príspevkom k ochrane klímy. A to treba odmeniť. Ale ukazovať na farmárov či lesníkov alebo dúfať len v nich nestačí. Za biedu môžu len čiastočne. Posledných 40 rokov bola politika príliš zbabelá na to, aby presadzovala serióznu klimatickú politiku. Nedokázali ste ľuďom vysvetliť dôsledky neviazanej spotreby a neviazanej mobility. Snáď sa novej vláde podarí presadiť ľuďom potrebné zmeny.

Zdroj: agrarheute, komentár redaktora agrarheute Petra Laufmanna, odborníka na životné prostredie

Preložila a upravila Martina Gondeková NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov