Limagrain repky

Štvrtok 06.júna 2024, meniny má Norbert, zajtra Róbert

Jatočné ošípané v korekcii, vyššie ceny mlieka a nové tohtoročné maximá ceny ropy.

Jatočné ošípané

Európske ceny jatočných ošípaných naďalej vykazujú tendencie k poklesom, aj keď je pravdou, že vo viacerých krajinách západnej Európy vidíme tento týždeň stagnáciu ceny. Nemecké ceny jatočných ošípaných v tomto týždni stagnujú na 1,20 EUR/kg jat. hm., pričom rovnako medzitýždenne ostávajú nezmenené aj dánske ceny na 1,26 EUR/kg jat. hm. Naproti tomu najvýznamnejší exportér EÚ – Španielsko minulý piatok odpisovalo zo svojich farmárskych cien ďalšie takmer 3 %, keď tamojšie ceny poklesli na 1,05 EUR/kg jat. hm. Tlak na pokles ceny cítiť naďalej aj v stredoeurópskom priestore, keď niektorí chovatelia v SR najnovšie avizujú pokles ceny k 1,20 EUR/kg jat. hm. Tento týždeň by sme na Slovensku mohli vidieť miernu korekciu cien, resp. ich ustálenie v pásme 1,24 – 1,30 EUR/kg jat. hm. Verme, že pri tejto cenovej hladine by sa mohli ceny zastabilizovať. Pomôcť by nám k tomu mohol opätovný vzostup čínskych importov bravčoviny z EÚ. Čínske farmárske ceny v úvode druhej dekády októbra prepadli medzitýždenne nadol o 19 eurocent/kg ž. hm. na 1,55 EUR/kg ž. hm., na druhej strane ceny futures na burze Dalian ostatné dni vystrelili nahor, keďže medzitýždenne posilnili o 243 EUR/t ž. hm. na 1921 EUR/t ž. hm. Môžeme očakávať, že pri cenách ošípaných v Číne na úrovni 1,55 EUR/kg ž. hm. je väčšina fariem nerentabilných a teda bude mať tendencie spomaľovať domácu produkciu. To by mohlo do ďalších mesiacov priniesť úľavu aj na európsky trh v podobe stabilizácie cien komodity, keďže spomalená čínska produkcia môže znovu zintenzívniť importy z EÚ.

Jatočný dobytok

Pokračujúci cenový vzostup komodity potiahol nemecké ceny jatočných kráv v tomto týždni medzitýždenne nahor o 3 eurocent/kg jat. hm. na 3,55 EUR/kg jat. hm., zatiaľ čo ceny býkov posilnili o 3 eurocent/kg jat. hm. na 4,35 EUR/kg jat. hm.

Mlieko:

Európske priemyselné mliečne komodity pokračujú vo svojom vzostupnom trende hnané nahor hlavne pri mliečnych tukoch. Európske maslo dnes posilnilo už na 4880 EUR/t, čo je o 130 EUR/t viac ako pred týždňom, zatiaľ čo cena SOM vzrástla o 33 EUR/t na 2940 EUR/t. Teoretická cena mlieka vypočítaná z ceny masla a SOM sa tak dostala na nové niekoľkoročné maximum 45,98 EUR/100 kg, čo signalizuje medzitýždenný nárast o 2,6 %. Nemecké dodávky mlieka si držia trend, keď sú medziročne o 2,1 % nižšie. Spotové ceny mlieka v Nemecku ako aj v Holandsku minulý týždeň na medzitýždennej báze ostali nezmenené. V Nemecku sa hýbali v intervale 45,5 až 49 EUR/100 kg, v Holandsku na 45 EUR/100 kg.

Výsledky dnešnej aukcie mliekarne Fonterra na N. Zélande potvrdzujú priaznivý cenový vývoj na globálnom trhu. Jednotlivé kontrakty boli zobchodované za priemernú cenu 4061 USD/t, čo je o 2,2 % viac v porovnaní s minulou aukciou zo začiatku októbra.

Ceny mlieka v USA ostatný týždeň oslabili o 0,2 % na 39,46 USD/100 kg.

Na dnešnom Dni prvovýrobcov mlieka organizovanom SZPM zástupca Slovenského mliekarenského zväzu avizoval, že cena slovenského surového kravského mlieka by mala v októbri ako aj novembri a decembri vykazovať rastúci trend. Na rovnaký trend pritom jednoznačne poukazuje i dianie na trhu. I preto naďalej ostávame naladení na to, že slovenské ceny mlieka v najbližšom období zamieria do pásma 34 – 35 EUR/100 kg. Mierne navyšujeme náš odhad cien pre mesiace november a december.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): Október 2021: 33,20 EUR/100 kg, november 2021: 33,55 EUR/100 kg, december 2021: 34,15 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): Október 2021: 33,25 EUR/100 kg, november 2021: 33,95 EUR/100 kg, december 2021: 34,85 EUR/100 kg.

Ropa a PHM

Ropa Brent opatrne, zato vytrvalo pokračuje vo svojom vzostupe nahor, keď včera cena komodity otestovala svoje 3 – ročné maximum na 86 USD za barel. Dnes sa ropa obchoduje za 85 USD za barel, čo znamená medzitýždenný nárast ceny o 1 USD za barel. Zemný plyn v EÚ po minulotýždňovej korekcii zo 160 EUR/MWh k 85 EUR/MWh tento týždeň opäť mierne zdražoval smerom k 92 EUR/MWh, no cena sa už nespráva tak hekticky ako v prvej dekáde októbra. Energie však ostávajú drahé, čo potvrdzujú i nové rekordy cien uhlia v Číne.

Ropa má nateraz naďalej namierené k cenovke 90 USD za barel, pričom k vzostupu komodite ďalej pomáha fakt, že členovia OPEC+ nateraz napriek rastúcim rizikám vyplývajúcich z vysokých cien energií (spomaľovanie výroby) neohlásili, že navýšia spoju produkciu ropy a to i napriek tomu, že po USA ich k tomu najnovšie vyzvalo i Japonsko.

Zastaviť cenu v raste môže najbližšie dni skutočnosť, že ropa aktuálne testuje svoje niekoľkoročné cenové maximum a teda ak chce pomýšľať na ďalší rast, mala by sa ho pokúsiť prekonať. Cena 86 – 87 USD za barel tak môže najbližšie dni pôsobiť ako rezistencia. Jej prekonanie, resp. neprekonanie nám naznačí ďalšie smerovanie cien komodity.

Ostatný týždeň vidíme na európskom trhu stagnáciu cien nafty, zato ceny benzínov v Rotterdame pokračovali v raste. Zdá sa tak, že ceny nafty v SR by mohli tento týždeň stagnovať v okolí 1,40 EUR/l, kým ceny benzínu Natural 95 môžu posilniť o 2 eurocent/l na 1,53 EUR/l.


/AGROBIZNIS/

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov