tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Zložité národné rokovania o SPP, rastúce ceny komodít a elektriny sú niektoré z výziev, s ktorými sa španielsky poľnohospodársky sektor stretáva. Napriek tomu zostáva odolným sektorom a lídrom v oblasti vývozu.

 

Národný strategický plán

Minister pôdohospodárstva a 17 regionálnych ministrov zatiaľ nedosiahli konsenzus o národnom strategickom pláne, ktorý musí Španielsko predložiť Bruselu ako súčasť novej SPP do 31. decembra 2021.

Zladenie vopred stanovených záujmov nielen kvôli rôznym politickým stranám, ktoré riadia regióny, ale aj kvôli veľkej rozmanitosti výroby v krajine nie je pre ministra Planasa ľahká úloha. Zladenie týchto dvoch faktorov s ďalekosiahlymi strategickými zmenami schválenými Bruselom na nové obdobie pomoci (najmä pokiaľ ide o environmentálne podmienky) je veľkou výzvou, ktorej Španielsko čelí. Malo by sa tiež pamätať na to, že je to po prvýkrát v histórii SPP, keď každý členský štát dostal takú veľkú rozhodovaciu právomoc, pokiaľ ide o navrhovanie a implementáciu európskych predpisov.

V španielskom poľnohospodárskom sektore sú prostriedky SPP ešte významnejšie než tie, ktoré pochádzajú z plánu obnovy EÚ. Na obdobie rokov 2023-2027 dostane Španielsko takmer 48 mld. EUR, z čoho bude mať prospech približne 700 000 poľnohospodárov.

 

Výrobné náklady

Prvovýrobcom to neuľahčuje ani vývoj ďalších okolností, ako je napríklad nárast cien niektorých komodít a jeho vplyv na výrobné náklady. Poľnohospodárske asociácie na to upozornili pred niekoľkými dňami a zamerali sa na nárast obilnín a olejnatých semien (sója, slnečnica, kukurica). Národná produkcia obilnín sa odhaduje na 19,5 mil. ton v porovnaní so spotrebou 36,5 mil. ton na rôzne účely, vrátane krmív pre zvieratá. Odhadujú, že cena krmiva pre teľatá sa medzi rokmi 2019 a 2021 zvýšila o 26,6 %. Ďalšími príkladom je situácia majiteľa farmy s 1200 ovcami v Albacete, ktorý investoval do mechanizácie farmy - viac elektronického vybavenia a teleskopických strojov, teraz trápia rastúce ceny nafty a elektriny.

Obrovský nárast cien elektriny v posledných týždňoch v Španielsku, spôsobený európskymi environmentálnymi záväzkami, má tiež veľmi negatívny vplyv na zavlažovače. Podľa odhadov ich združenia Fenacore náklady na elektrickú energiu vzrástli od zrušenia špeciálnych taríf na zavlažovanie v roku 2008 o viac ako 120 %.

 

Poľnohospodári produkujú mlieko pod výrobnými nákladmi

Chovatelia dojníc sú na tom najhoršie. Podľa údajov zverejnených ministerstvom pôdohospodárstva boli náklady na výrobu litra mlieka v rokoch 2018 až 2020 na úrovni 0,35 EUR, pričom farmári dostali vstupnú cenu na farme 0,32 EUR za liter. Ministerstvo tiež varovalo, že rozdiel medzi cenou zaplatenou farmárovi a maloobchodnou cenou sa pohybuje od 1,77 do 2,38 EURA. Andalúzski farmári už avizovali demonštrácie, ktoré majú situáciu odsúdiť.

Podľa združenia poľnohospodárov UPA má zvýšenie ceny surovín za následok stratu pol milióna EUR denne v celej krajine. Zároveň sa zatvára stále viac fariem: v rokoch 2018 až 2020 zaniklo 2 270 fariem. V apríli tohto roku zostalo 11 910 fariem, v porovnaní s 25 000 pred piatimi rokmi.

 

Odolnosť sektora

Napriek všetkým vyššie uvedeným skutočnostiam a kontroverziám týkajúcim sa niektorých produktov z tretích krajín, ako je marocká paradajka, agropotravinársky sektor ukazuje svoju silu. Konkrétne v roku 2020, roku poznačenom pandémiou, dosiahla hodnota španielskeho vývozu takmer 55 mld. EUR, čo je o 2,3 % viac ako v roku 2019. Španielsko bolo štvrtým najväčším vývozcom v EÚ a piatym najväčším dovozcom .

V nových údajoch, ktoré poskytlo ministerstvo poľnohospodárstva, v období od mája 2020 do apríla 2021 vývoz už presiahol 55 mld. EUR (+3,9 % ako v rovnakom období minulého roka). Kladná obchodná bilancia presahuje 20 000 mil. EUR.

Tento sektor navyše zvýšil svoj príspevok k španielskej ekonomike: hrubá pridaná hodnota (HPH) vzrástla o 5,8 % na 59 mld. EUR, čo presahuje priemer EÚ-27 (3,8%).

 

Zo zdrojov agroberichtenbuitenland preložil a upravil

Miroslav Záhradník, NPPC-VÚŽV Nitra

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov