tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Pri príležitosti znovuzvolenia Ing. Dalibora Bátiho

do funkcie prezidenta Slovenskej asociácie ochrany rastlín (SCPA) na nové funkčné obdobie sme sa rozprávali na tému rizík spojených s aplikáciou nelegálnych a podštandardných prípravkov na ochranu rastlín (POR), aký je odhadovaný rozsah a dopady na poľnohospodárov, spotrebiteľov a životné prostredie. Ako a čo robia na obmedzenie týchto ilegálnych aktivít orgány EÚ, štátnej správy SR a výrobcovia POR združení v SCPA.

 

Aké sú hlavné motivácie paralelných dovozov POR, medzi ktorými, žiaľ, nachádzame i ilegálne prípravky?

Hneď na úvod by som chcel poznamenať, že paralelný, resp. súbežný dovoz POR je európskou legislatívou oficiálne povolený spôsob dovozu. Tento mechanizmus vyvinula Európska Únia (EÚ) kvôli tomu, aby bolo na vnútornom trhu EÚ zaistené primerané konkurenčné prostredie. . Je to nástroj, ktorý posilňuje uplatňovanie základných slobôd vnútorného trhu EÚ a to voľného pohybu tovaru, osôb, služieb a kapitálu. Keďže voľný pohyb tovaru patrí medzi základné slobody EÚ – Európska Komisia (EK) nemôže obmedziť resp. zakázať oficiálne paralelné dovozy a to aj napriek tomu, že práve tento spôsob dovozu je do určitej miery problematický a zneužívaný na pohyb ilegálnych prípravkov na vnútornom trhu EÚ. Dôvody realizácie paralelných dovozov sú jasné. Tovar, ktorý je distribuovaný v jednom členskom štáte môže byť z rôznych dôvodov lacnejší ako totožný tovar v inom členskom štáte. Bolo by tak nespravodlivé zrušením paralelných dovozov spotrebiteľom zakázať im doviezť takýto tovar z inej krajiny, keď je totožný a súčasne je v danom členskom štáte jeho používanie povolené. Druhou vecou sú ilegálne dovozy. Na základe Ad-hoc štúdie DG SANCO riaditeľstva Európskej komisie pre zdravie a bezpečnosť potravín z roku 2015 bolo zistené, že Cit.: z bodu S1.3. Findings):Existuje mnoho dôkazov, ktoré naznačujú, že systém paralelného obchodu je zneužívaný, pre pohyb nelegálnych prípravkov po EÚ a pri ich uvádzaní na trh. Na hraniciach nie sú realizované pravidelné kontroly a náhmatkové kontroly už na území SR sú nedostatočné alebo neefektívne, keďže je pomerne ťažké skontrolovať plný kamión, v ktorom je časť legálneho tovaru a tá druhá niekde vzadu alebo strede už nie. A aké sú motivácie takéhoto ilegálneho dovozu POR? Sú podobné ako pri liekoch, parfémoch, cigaretách, káve, či luxusnom tovare ako hodinky atď. a to na úkor vlastníkov ochranných známok, či zdravia svojich zákazníkov generovať špinavé peniaze pre rôzne ďalšie ilegálne, či zločinecké aktivity. Najviac sa do EÚ dovážajú falzifikáty liekov, a falzifikáty POR sú v prvej päťke najfalšovanejších komodít, pretože patria medzi vysoko hodnotné komodity.

Aký pomer z aplikovaných POR v EÚ či v SR pripadá na „falzifikáty“?

EUIPO, (Kancelária EÚ pre priemyselné vlastníctvo) odhaduje, že každoročne sa do EÚ dovezie ilegálny tovar s pesticídmi v hodnote 1,3 mld. EUR. S podobnými číslami pritom operuje aj EUROPOL. Z celkového objemu aplikovaných prípravkov to odhadovo predstavuje 13 %. Na Slovensku sa tento pomer odhadovo hýbe medzi 14 – 15 % t.j. hodnota ilegálnych dovozov na úrovni okolo 12 mil. €.

Celý rozhovor si môžete prečítať v AGROMAGAZÍNe 02/2020 na s. 20 – 22.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov