tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

/AGROBIZNIS/

Plodiny:

Augustový report o Odhade svetovej ponuky a dopytu

po agrokomoditách (WASDE) zamával trhmi.

Na burze MATIF za ostatné dva týždne klesli ceny septembrového kontraktu pšenice o 8 EUR/t, keď sa komodita dnes obchoduje za 165 EUR/t. Septembrový kontrakt však čoskoro vystrieda na líderskej pozícii decembrový kontrakt, ktorý je už aktuálne likvidnejší a ktorý sa momentálne obchoduje za 171 EUR/t. Cena kukurice na burze MATIF v sledovanom období poklesla o 6 EUR/t na dnešných 165 EUR/t, zatiaľ čo repka posilnila o 6 EUR/t na 379 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne vzrástla o 7 EUR/t na 307 EUR/t. Na burze v Chicagu medzitýždenne klesli ceny čiernomorskej pšenice (Rusko, Ukrajina) o 2 EUR/t na 174 EUR/t, zatiaľ čo ceny americkej mäkkej pšenice korigovali nadol o 8 EUR/t na 154 EUR/t. Cena kukurice na CBoT stratila v ostatných dvoch týždňoch 12 EUR/t zo svojej ceny, keď sa dnes obchoduje za 130 EUR/t. Sója v sledovanom období posilnila o 2 EUR/t na 283 EUR/t.

Dôležitý WASDE report od USDA v kombinácii so správou od FSA USDA o nezasiatych plochách, na ktoré sa bude uplatňovať poistná schéma priniesla na trh poklesný uragán a to predovšetkým pre kukuricu. Naplnil sa totiž nami avizovaný scenár, ktorý sme pred dvomi týždňami považovali za menej pravdepodobný, podľa ktorého USDA nebude príliš meniť tohtoročné pestovateľské výmery kukurice v USA oproti súčasnému výhľadu. Najprv FSA zverejnila správu o tom, že americkí farmári tento rok si nateraz uplatnili poistnú schému na nezasiate výmery kukurice na rekordných 11,2 mil. akrov, čo jasne podporovalo scenár, že USDA vo WASDE citeľne skoriguje údaj o pestovateľských výmerách kukurice z titulu nepriaznivého počasia počas jarnej sejby smerom nadol. Účastníci trhov však ostali prekvapení, keď napriek vyššie spomenutému rekordu v nezasiatych plochách USDA oznámilo, že tohtoročné pestovateľské výmery kukurice v USA sú na úrovni 90 mil. akrov, teda len o 1,6 mil. akrov nižšie oproti predchádzajúcemu odhadu. Analytici očakávali plochy v intervale 85 - 86 mil. akrov. Správa nekompromisne poslala ceny kukurice k zemi, pričom cena komodity v priebehu niekoľkých minút od zverejnenia reportu padla o limit, čo znamenalo prerušenie obchodovania až do ďalšieho obchodného dňa. Do poklesnej špirály sa dostala aj pšenica a to i napriek tomu, že USDA medzimesačne znížilo odhad svetovej produkcie plodiny. USDA súčasne zverejnilo, že v poistnej schéme nezasiatych plôch je i 4,3 mil. akrov sóje a že celkovo je v schéme zaregistrovaných rekordných 19,2 mil. akrov pôdy, teda okolo 8 % celkovej výmery ornej pôdy v USA. Keď farmári zasiali rovnakú výmeru kukurice ako vlani a súčasne nedokázali zasiať viac ako 19 mil. akrov, logicky sa natíska otázka, kde sa nachádzajú stratené výmery? Odpoveďou, zdá sa byť, sója. USDA totiž vo WASDE reporte stanovilo tohtoročné pestovateľské výmery sóje v USA na 76,7 mil. akrov, čo signalizuje medziročný pokles plôch plodiny o 19 %. V praxi to teda znamená, že pôvodne plánovali americkí farmári zasiať kukuricu na neuveriteľných 101,2 mil. akrov pôdy (90 mil. akrov plocha plus 11,2 mil. akrov poistná schéma). Ešte koncom marca pritom ministerstvu avizovali zámery sejby len na úrovni 92,8 mil. akrov. Správa týkajúca sa kukurice bola pre trhy tak šokujúca, že investori húfne odchádzali zo všetkých plodín vrátane sóje, ktorej cena po zverejnení reportu paradoxne taktiež poklesla. Viac informácií k WASDE reportu prinesieme zajtra v spravodajstve.

Tým, že kukurica (decembrový kontrakt) na CBoT si po zverejnení reportu nedokázala udržať cenovú hladinu 4,15 USD, dostala sa do silného technického výpredaja, ktorý sa (nateraz) zastavil až na nami (pred dvomi týždňami) avizovanej cene 3,70 USD za bušel. Komodita pritom stále má priestor pre ďalší pokles, keďže čoskoro expiruje septembrový kontrakt kukurice, ktorý sa aktuálne obchoduje na 3,6 USD za bušel a nahradí ho práve spomínaný decembrový kontrakt, ktorý môže na túto cenu poklesnúť taktiež. Napriek negatívnej nálade na trhu však stále vyvstávajú pri jarinách veľké otázniky. Tak napríklad FSA nateraz reportuje v USA len 85,9 mil. akrov zasiatych plôch kukuricou, čo je o celých 4,1 mil. akrov menej ako predstavuje údaj USDA NASS (vo WASDE reporte). Historicky sa rozdiel medzi obidvomi údajmi hýbe len medzi 2 až 3 mil. akrov. Ďalším otáznikom budú zozbierané hektáre kukurice na zrno. Kukurica výrazne mešká vo vývoji a je otázne, či dokáže všade plne dozrieť do nástupu prvých mrazov. Napokon to potvrdzuje i tohtotýždňová ostro sledovaná Pro Farmer Midwest Crop Tour, kde skauti počas 4 dní odoberajú vzorky kukurice a sóje v kľúčových 7 štátoch Amerického stredozápadu a odhadujú výnosy. Kukurica mešká, rovnako tak sója. Prvý deň Tour pritom priniesol prvé oficiálne výsledky odhadu výnosu pre štáty Ohio a South Dakota, ktoré sú nižšie v porovnaní s odhadom USDA, ktorý využíva vo svojom WASDE reporte. Očakávaný výnos kukurice v S. Dakote a Ohiu podľa PF Tour je medziročne o 14 % nižší a pri sóji v Ohiu sa hovorí dokonca o 39 % poklese výnosu na medziročnej báze. Pred nami sú však ešte tri dni PF Tour, uvidíme, s akým finálnym odhadom skauti prídu.

Včerajší report USDA o kondícii jarín v USA potvrdil pokles kondície kukurice i sóje, keď v dobrej až excelentnej kondícii je 56 % kukurice (pred týždňom 57 %) a 53 % sóje (pred týždňom 54 %).

Na burze MATIF kukurica aktuálne z technického hľadiska bojuje s dôležitou úrovňou podpory na 164 EUR/t, pričom je dôležité, aby sa nad ňou udržala. Ako sme už ale spomínali, decembrový kontrakt kukurice na CBoT môže ešte dočasne korigovať nižšie z aktuálnych 3,7 na 3,6 USD za bušel a teda i kukurica na MATIFe sa môže dočasne dostať bližšie k 160 EUR/t. Predpokladáme ale, že kukurica má cenový pokles už za sebou a že ju čaká skorý odraz na vyššie úrovne.

Rovnako tak pšenica na MATIFe bojuje s dôležitou úrovňou cenovej podpory na 165 EUR/t, pričom i pri tejto plodine očakávame synchrónny budúci pohyb s cenami kukurice a teda zvýšené šance pre odraz na vyššie úrovne.

Najsilnejšou plodinou tak podľa očakávania ostáva repka, ktorá sa dnes chvíľkovo rozhodla otestovať svoje júlové maximá na cene 382 EUR/t. Kvôli nedostatku komodity na EÚ trhu počítame s pokračovaním cenovej podpory plodiny s dlhšie avizovaným cenovým cieľom na úrovni 388 EUR/t.

Zamieriť vyššie by mohla vzhľadom na radikálne nižšie pestovateľské plochy v USA i sója. Nateraz však účastníci trhov vstrebávajú report WASDE, pričom ceny plodín ostávajú pod poklesným tlakom a to stále prináša reálne riziko tvorby nových cenových miním. Vzhľadom na stále neistý budúci vývoj v USA však predpokladáme skorý cenový obrat plodín. Ten by mohli priniesť už čoskoro postupne prichádzajúce správy o potenciálnych rizikách nočných mrazov, ktoré sa v severnejších štátoch Amerického stredozápadu zvyknú objavovať už po 15.9.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 35. týždňa 2019: pšenica 170 – 175 EUR/t, kukurica 170 – 175 EUR/t, repka 386 – 390 EUR/t.

Zookomodity:

Ceny jatočných ošípaných v Nemecku v ostatných dvoch týždňoch sa znovu dostali do rastového tempa, keď posilnili o 10 eurocent/kg jat. hm. na tohtotýždňovú cenu 1,88 EUR/kg jat. hm. Ceny v Dánsku posilnili o 7 eurocent/kg jat. hm. na 1,70 EUR/kg jat. hm. V minulom týždni sme videli aj medzitýždenný nárast cien ošípaných v susednom Poľsku a to o 4 %, čo sa nepochybne prejaví aj na slovenských cenách. Za cenovým rastom ostáva vývoj situácie v Číne. Miestne ceny tu pokračujú vo výraznom raste po tom, čo krajine postupne klesajú zásoby komodity z titulu obmedzenej domácej výroby ovplyvnenej negatívne výskytom Afrického moru ošípaných. Ceny ošípaných v Číne tento týždeň posilnili už na 3 EUR/kg jat. hm., čo znamená, že za dva týždne pridali opäť 20 %. To tlačí na vyššie cenové úrovne aj európske ceny komodity. Na druhej strane ďalšie vyostrenie obchodného sporu USA a Číny sa stará o to, že ceny futures kontraktov jatočných polovičiek v USA v ostatných dvoch týždňoch paradoxne poklesli, keď korigovali nadol o 5,5 % na 1,41 USD/kg jat. hm. Na druhej strane farmárske ceny ošípaných v štátoch Iowa a Minnesota v sledovanom období si držali cenu a aktuálne sa realizujú za 1,59 USD/kg jat. hm., teda citeľne nad burzovými cenami futures kontraktov. Predpokladáme, že tento týždeň uvidíme na slovenskom trhu pokračovanie rastu cien ošípaných, ktoré by mohli posilniť do pásma 1,85 – 1,90 EUR/kg jat. hm.

Ceny jatočného dobytka v Nemecku sa v auguste odrazili citeľne od dna a to hlavne platí pre jatočné býky. Ich ceny za ostatné dva týždne posilnili o 17 eurocent/kg jat. hm. na 3,60 EUR/kg jat. hm (R3), kým ceny jatočných kráv pridali 5 eurocent/kg jat. hm., keď vzrástli na 2,90 EUR/kg jat. hm. (R3).

Ceny mliečnych komodít sa v ostatnom období vyvíjajú neutrálne. Počas dnešnej aukcie mliekarne Fonterra na N. Zélande sa jednotlivé mliečne kontrakty zobchodovali za priemernú cenu 3255 USD/t, čo bola o 0,2 % nižšia cena v porovnaní s predchádzajúcou aukciou z úvodu augusta.

Ceny masla v EÚ za ostatné dva týždne posilnili o 50 EUR/t na 3625 EUR/t, no teoretickú cenu mlieka nepodporili v raste klesajúce ceny SOM, ktoré v sledovanom období poklesli o 55 EUR/t na 2125 EUR/t. Teoretická cena mlieka tak v porovnaní s minulým reportom oslabila o 0,8 % na 31,74 EUR/100 kg.

Spotové ceny mlieka v ostatných dvoch týždňoch v Nemecku posilnili o 0,5 EUR/100 kg do pásma 34 – 36 EUR/100 kg, spot v Holandsku pridal 1 EUR/100 kg, keď cena posilnila na 35 EUR/100 kg. Nemecké dodávky mlieka do mliekarní v 32. týždni 2019 však v porovnaní s totožným týždňom roka 2018 citeľne zrýchlili, keď medziročne stúpli o 2,9 %. Ak sa potvrdí zrýchľujúca produkcia mlieka v Nemecku, môže to mať do budúcich mesiacov negatívny vplyv na cenotvorbu mlieka. Ceny mlieka v USA sú zastabilizované, podobne ako aj miestna produkcia mlieka, ktorá v júli na medziročnej báze bola len o 0,1 % vyššia. Cena mlieka v USA za ostatné dva týždne poklesla o 0,5 % na 39,20 USD/100 kg. V rámci našej prognózy jemne posúvame nadol odhad októbrových cien mlieka v SR.

Očakávané ceny surového kravského mlieka v SR (skorigované na 3,7 % tuku a 3,3 % bielkovín): august 2019: 31,40 EUR/100 kg, september 2019: 31,50 EUR/100 kg, október 2019: 31,55 EUR/100 kg. Očakávané priemerné nákupné ceny mlieka v SR (skorigované na reálny obsah mliečnych zložiek): august 2019: 31,10 EUR/100 kg, september 2019: 31,70 EUR/100 kg, október 2019: 31,95 EUR/100 kg.

Ropa a PHM: 

Turbulencie v svetovej ekonomike, ktoré sa prejavujú hlavne v potvrdzujúcich dátach spomaľovania priemyselnej produkcie, naďalej držia ceny ropy pod tlakom. Ropa Brent za však dokázala zastabilizovať, keď sa obchoduje za ostatné dva týždne pri nezmenenej cene 60 USD za barel. Podporou cien bolo avízo členov OPEC, ktorí avizovali flexibilný prístup k produkcii s cieľom zabrániť cenám ropy citeľnejší pokles. Komodite tiež pomohli k stabilizácii ceny správy o tom, že Čína ako aj Nemecko chcú implementovať opatrenia na podporu svojich ekonomík. Nejasná situácia v rámci dynamiky globálnej ekonomiky však zrejme najbližšie obdobie bude naďalej držať ceny komodity pod tlakom a i preto očakávame naďalej pohyb cien ropy Brent v pásme 55 až 60 USD za barel s reálnou možnosťou ďalšieho poklesu smerom k 50 USD za barel.

Súčasný cenový pokles ropy je už v dominantnej miere započítaný v cenách PHM v SR, pričom tento týždeň by sme mohli ešte vidieť pokles cien benzínu natural 95 o 1 eurocent/l na 1,33 EUR/l. Ceny nafty by mali stagnovať na 1,21 EUR/l.

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov