tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Takmer dve tretiny Nemcov by v záujme klímy znížili spotrebu mäsa a klobás. Úplné odpustenie však vôbec neprichádza do úvahy pre 24 % Nemcov. Takmer polovica nemeckej populácie by sa v rámci ochrany klímy mohla zaobísť bez leteckej dopravy, no len 8 % je ochotných kvôli klimatickým podmienkam úplne vylúčiť zo svojho jedálnička živočíšne potraviny ako syry či mlieko. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu, ktorý si objednalo združenie information.medien.agrar (i.m.a) o „obraze nemeckého poľnohospodárstva“.

Viac ako polovica z 2225 opýtaných si preto vie predstaviť obmedzenie dovolenkových ciest. Myšlienka obmedziť cesty autom kvôli ochrane klímy sa však stretla s najväčším súhlasom. Nemci by tiež urobili ústupky, pokiaľ ide o výživu: takmer dve tretiny uviedli, že by mohli znížiť svoju spotrebu mäsa a údenín v záujme klímy. Úplné odpustenie však vôbec neprichádza do úvahy pre 24 % Nemcov.

Existujú však jasné rozdiely v odpovediach rôznych vekových skupín. Prevažne mladí ľudia sú ochotní nejesť mäso a údeniny vôbec: 26 % vo veku od 16 do 29 rokov.

Pre 16 % opýtaných v tejto vekovej skupine to platí aj pre ostatné potraviny živočíšneho pôvodu. Iná situácia je v skupine 40 až 49 ročných, pretože 28 % z nich by sa nechcelo zaobísť bez mäsa a 41 % bez živočíšnych produktov.

Rôzne pohľady v závislosti od veku

Nadpriemerný počet opýtaných vo veku 60 a viac rokov si vie aspoň predstaviť celkové zníženie spotreby živočíšnych produktov. Starší ľudia by tiež mohli obmedziť svoju túžbu cestovať: 57 % vo vekovej skupine od 60 rokov by sa úplne zaobišlo bez leteckej dopravy, aby ochránili klímu.

Život bez leteckej dopravy si ľudia vo veku 16 až 29 rokov vedia predstaviť ťažšie, no viac ako polovica by bola ochotná ho zredukovať. Bez lietadla sa najmenej zaobídu ľudia vo veku 30 až 39 rokov.

 

Z topagrar preložila a upravila Martina Gondeková, NPPC-VÚŽV Nitra

Snímka: picture alliance/dpa | Daniel Vogl

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Mohlo by vás zaujímať

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov