tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Ceny plodín sa na globálnych burzách ostatný týždeň pohybovali dynamicky obidvomi smermi. Na druhom brehu Atlantiku v USA špekulatívny kapitál znovu zatlačil ceny nižšie.

Na burze MATIF medzitýždenne klesli ceny pšenice o 9 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 221 EUR/t. Kukurica medzitýždenne posilnila o 3 EUR/t na 213 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne vzrástla o 6 EUR/t na dnešných 494 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 2 EUR/t na dnešných 435 EUR/t. O 12 EUR/t klesla cena austrálskej repky a to na dnešnú cenu 476 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne klesla cena mäkkej pšenice v USA o 8 EUR/t na 194 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne oslabila o 6 EUR/t na 143 EUR/t a sója skorigovala nadol o 20 EUR/t, čo ju poslalo na cenovku 372 EUR/t.

Pšenica

Zmiešané správy o kvalite a výške úrody pšeníc v Európe držia ceny komodity na burze MATIF naďalej nad 220 EUR/t, čo znamená, že komodita sa technicky naďalej nachádza v rastovom trende. Minulý týždeň počas dočasného vzostupu ceny sa ale pšenici nepodarilo dostať sa nad 235 EUR/t, ale naopak, komodita následne odovzdávala zisky, čo zvýšilo šance, že ceny ešte môžu počas júla a žatvy ďalej klesať. Hlavne v USA špekulatívny kapitál znovu masívne otváral krátke pozície, teda stávky na ďalší pokles cien, čo sa prejavilo poklesom cien. Aj keď výhľady produkcie pšenice v Európe naznačujú na medziročný pokles produkcie ako v EÚ, tak i v Rusku a na Ukrajine, globálny trh je naďalej komfortne zásobovaný, pričom aj nová globálna produkcia má dosiahnuť nad 790 mil. ton, čo je priaznivé číslo. Hlavne na burze CBoT ostáva pšenica pod poklesným tlakom. Žatva ozimnej pšenice v USA napreduje, pričom tunajšie jarné pšenice sú v najlepšej kondícii za ostatnú dekádu. Manažéri fondov sú tak odvážnejší a znovu akumulujú krátke pozície. Pre farmárov to nie je dobrá správa, teda aspoň do času, kedy na trh nedorazia nové fundamenty hovoriace za rast ceny, ktoré prinútia fondy tieto pozície znovu zatvárať. V nejakom okamihu sa tak môžeme znovu tešiť na skokový nárast cien pšenice, no zdá sa, že momentálne v tejto pozície nie sme.

Hrozí skôr opačné riziko a to, že ak sa pšenica na MATIFe neudrží nad 220 EUR/t (je to súčasne úroveň 200 – dňového cenového priemeru), otvorí sa jej priestor pre ďalší pokles smerom k 202 EUR/t. Zatiaľ sa ale komodita drží nad 220 EUR/t, a dokiaľ to tak je, pšenica by sa mala obchodovať ďalej v pásme medzi 219 až 231 EUR/t. Keďže správy týkajúce sa žatvy pšeníc v EÚ sú premenlivé (viacerí farmári hovoria o priemernej úrode a nízkom obsahu NL), je tu reálna šanca, že komodita nebude mať tendencie výraznejšie oslabovať a podarí sa jej udržať nad 220 EUR/t.

Kukurica

Manažéri fondov alias špekulatívny kapitál ostatný týždeň napumpoval svoje krátke pozície (stávky na pokles ceny) na burze CBoT na nový rekord do blízkosti 500 tis. lotov. Tento faktor tak poslal včera ceny kukurice na burze CBoT na nové niekoľkoročné minimá pod 4 USD za bušel (160 USD/t). Ceny v USA sa tak dostali do blízkosti miním spred covidového obdobia bez ohľadu na to, že medzičasom sa peňažná zásoba v ekonomike vzrástla o takmer 30 %. Aj z tohto vyplýva, že momentálne ceny kukurice v USA sú podhodnotené. Napokon, farmári potrebujú získať cenu aspoň 5 USD za bušel (200 USD/t), aby sa dostali na nulovú rentabilitu. Problémom ostávajú vysoké zásoby kukurice v USA, čo potvrdil predchádzajúci report USDA, pričom nepomohla ani správa o tom, že farmári túto sezónu zasiali viac kukurice ako sa pôvodne očakávalo. Okrem toho hurikán Beryl, ktorý sa zmenil na tropickú búrku, má priniesť najbližšie dni na americký stredozápad dostatok zrážok, čo by malo podporiť kukuricu v opeľovaní a tým aj tvorbe úrody. Ako badať, na trh dorazilo množstvo správ hovoriacich za nižšie ceny, čo i reálne tlačí ceny nadol.

V EÚ je situácia o niečo menej prehľadná. Suché počasie naďalej pretrváva na Ukrajine, čo môže znížiť potenciál novej úrody plodiny. Aj preto sa na MATIFe kukurica naďalej drží nad 210 EUR/t, čo je aj vzhľadom na cenovú korekciu susedného trhu s pšenicou do istej miery prekvapivý vývoj. Obzvlášť, keď si uvedomíme, pod akým poklesným tlakom je americká kukurica na burze CBoT.

Aj na slovenskom trhu sa aktuálne pohybujú cenové prémie kukurice relatívne na priaznivých úrovniach, keďže indície naznačujú, že domáci farmári ďalej znižovali v tejto sezóne pestovateľské plochy. Ďalší pokles produkcie plodiny v SR tak zrejme bude držať cenové prémie v novej sezóne na atraktívnejších úrovniach v porovnaní s vlaňajškom.

Z pohľadu technickej analýzy je pri kukurici pozitívnym signálom, že sa komodita na MATIFe znovu obchoduje nad 20 – dňovým priemerom, čo nám skôr naznačuje, že komodite sa chce ďalej posilňovať a nie korigovať na nižšie úrovne. Vidíme tak reálnu šancu, že kukurica sa prepracuje tento týždeň do hornej hranice svojho aktuálneho intervalu 198 až 218 EUR/t, teda k 218 EUR/t. Otázka znie, či na komoditu nebude ďalšie dni negatívne vplývať vývoj na burze CBoT, resp. či aj na MATIFe nezačne špekulatívny kapitál znovu navyšovať svoje stávky na pokles ceny.

Znovu pripomíname, že keďže sú manažéri fondov v USA nastavení rekordne na krátku stranu (pokles cien), ak na trh dorazia správy hovoriace za rast cien, môže dôjsť k short coveringu, čo by mohlo skokovo poslať ceny nahor.

V tomto týždni očakávame skôr neutrálny cenový vývoj kukurice na MATIFe, kým na CBoT silný poklesný trend ešte môže dočasne tlačiť ceny nižšie.

Olejniny

Viaceré správy farmárov priamo zo žatvy v EÚ naznačujú na nižšie výnosy repky, čo je prípad aj SR. Slovenský štatistický úrad nedávno zverejnil svoj prvý odhad výnosov plodín, pričom výnos repky kvantifikoval na 2,95 t/ha, čo je 0,19 t/ha pod 5- ročným priemerom. Repke sa práve vďaka týmto správam podarilo uplynulý týždeň posilniť na MATIFe na nové ročné maximum k 509 EUR/t, aktuálne sa však komodita znovu dostala do korekcie.

Pod silným tlakom poklesu je totiž cena sóje na burze CBoT a to hlavne pri kontraktoch novej úrody. Tie sa už dostali na nami avizovaný cenový cieľ 10,8 USD za bušel (397 USD/t).

USDA pritom včera znovu začalo navyšovať kondičný status porastov sóje v USA, keď v dobrej až excelentnej kondícii ohodnotilo až 68 % všetkých porastov, čo je o 1 % viac ako pred týždňom. Pestovateľské oblasti má pritom potešiť príchod výdatných zrážok, čo by malo ďalej zvýšiť produkčný potenciál komodity. I preto manažéri fondov naďalej držia vysoké počty krátkych pozícií (stávky na pokles cien), čo bráni cenám posilňovať.

Niektorí analytici si však všímajú, že ostatné dni výrazne vzrástli ceny sójového oleja, pritom tento trh sa dostal do dlhodobého rastového trendu. Rastlinné oleje aj za asistencie rastu cien ropy by tak mohli pomáhať k stabilizácii cien olejnín.

V prípade repky naďalej ostáva v platnosti nami avizovaný cieľ 518 – 521 EUR/t. Je ale pravdepodobné, že najprv komodita skoriguje k 472 EUR/t, aby sa následne pokúsila o novú vlnu vzostupu k tomuto cieľu. Na druhej strane, ak sa repka neudrží nad 472 EUR/t, potom sa zvýši pravdepodobnosť, že komodita ďalej skoriguje k 445 EUR/t.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 28. týždňa 2024: pšenica 219 – 232 EUR/t, kukurica 205 – 218 EUR/t, repka 472 – 521 EUR/t.

 

David Karkulín, AGROBIZNIS

 

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov