tatra banka

tatra banka agrofinancovanie

tatra banka agrofinancovanie

Streda 23.oktobra 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Ceny plodín na globálnych burzách ostatný týždeň pripisovali mierne zisky. Dobrým signálom je, že v dominantnej miere prestali tvoriť nové cenové minimá. Pri pohľade na dianie na trhu s ropou sa pritom natíska otázka, či aj ďalšie komodity nemajú priestor nasledujúce týždne pre cenový vzostup. Cenám na MATIFe aktuálne hrá do karát aj posilňovanie dolára voči euru, čo zvyšuje konkurencieschopnosť európskych exportov.

Na burze MATIF medzitýždenne vzrástli ceny pšenice o 1 EUR/t, keď sa komodita počas dnešného dňa obchoduje za 240 EUR/t. Kukurica posilnila o 2 EUR/t na dnešných 212 EUR/t. Repka na MATIFe medzitýždenne pridala 8 EUR/t, keď sa dnes obchoduje na cene 441 EUR/t. Cena kanadskej repky medzitýždenne klesla o 12 EUR/t na 501 EUR/t, kým austrálska repka na domácom trhu stratila 12 EUR/t, keď zlacnela na 437 EUR/t.

Na burze CBoT medzitýždenne vzrástla cena mäkkej pšenice v USA o 1 EUR/t na 204 EUR/t. Kukurica na CBoT medzitýždenne posilnila o 5 EUR/t, keď sa dnes obchoduje za 179 EUR/t, zatiaľ čo cena sóje medzitýždenne korigovala nadol o 3 EUR/t na 450 EUR/t.

Pšenica

Na úvod jedno malé zamyslenie. Už dávno na agrárnych trhoch nepanoval tak veľký pesimizmus ohľadom cien. Nik plodiny nechce, situácia je napätá. Práve v takýchto pesimistických okamihoch sa rodia nové býčie (prorastové) trhy. Hlavne pri obilninách vidíme už dlhšiu dobu, že tieto prestali na burzách tvoriť nové cenové minimá, čo môže byť signál trhu, že sa obracia trend.

Pozrime sa na to, čo robia ceny ropy. Síce ostatný týždeň oslabili, no aj tak sú na viac ako ročných rekordoch. Potitika OPEC+ vedie k redukcii ponuky komodity, pričom sa očakáva, že do konca roka bude globálny trh vykazovať denný deficit produkcie k spotrebe vo výške 3 mil. barelov denne. Najnovšie Rusko nariadilo zákaz exportov nafty a benzínu. Začína obrat v cenách na trhu so zemným plynom.

A čo je dôležité, ekonomika USA napriek medziročnému nárastu úrokov o 5 % má stále slušnú prorastovú dynamiku – teda aspoň zatiaľ. Inflačné tlaky v USA opäť začali rásť. Ekonomika eurozóny je síce pravdepodobne už v recesii, no kľúčové je dianie v USA. AGROMAGAZÍN pozorne sleduje hlavný komoditný index, ktorý sa stále síce „neodtrhol“ do jasného rastového trendu, no naďalej sa oň pokúša. Preto si myslíme, že dokým na trh nedorazia jednoznačné správy, že ekonomika USA sa prepadla do recesie, komodity majú šancu pre svoj cenový vzostup.

Ceny pšenice nepodliezli svoje cenové minimum na burze MATIF už viac ako tri mesiace, navyše aktuálne sa znovu dostali nad svoj 50–dňový priemer, čo komodite otvára priestor pre jej ďalší cenový vzostup. Najbližším cieľom sa nateraz javí úroveň 200–dňového priemeru (v okolí 255 EUR/t), ktorá tradične býva považovaná za métu nástupu nového dlhodobého rastového trendu.

Nad touto úrovňou investori hľadajú hlavne prorastové príležitosti, kým pri cenách pod 200–dňovým priemerom stále prevládajú stratégie, ktoré ťažia z dosahovania ziskov na poklesnom trende. Z tohto pohľadu tak pšenica stále nie je v dlhodobom rastovom trende. Globálna produkcia v novom ročníku je faktorom, ktorý bráni cenám rásť. Na druhej strane najnovšie dáta vedú k postupnému poklesu odhadov produkcie.

Napríklad sucho v Austrálii núti analytikov ďalej redukovať odhad tamojšej produkcie. Extrémne vlhko na Sibíri zase skomplikovalo tamojšiu žatvu ruskej pšenice, čo viedlo k poklesu odhadov ruskej produkcie z 92,2 mil. ton na 91,6 mil. ton.

Dianie v Rusku je a bude kľúčové pre budúce ceny komodity. Exporty pšenice z krajiny v septembri podľa odhadov SovEconu dosiahnu 5,1 mil. ton, čo hovorí o robustnom tempe. Malú oslavu si zaslúži i Ukrajina, ktorá minulý týždeň vypravila po Čiernom mori napriek riziku útokov prvú loď s 3 000 tonami pšenice. Tá sa dopravila do cieľa bez ujmy.

Otázka znie ako bude Rusko reagovať, ak Ukrajina bude zintenzívňovať svoje exporty zo svojho územia po Čiernom mori. Aj včera Rusko opäť napadlo prístavnú infraštruktúru v Odese, no nemožno vylúčiť aj priamy útok na lode. A to nielen s ukrajinským tovarom, ale aj toho z Ruska. Pre ceny pšenice by takáto eskalácia znamenala veľký prorastový impulz. Rovnako tak napríklad ohlásenie zavedenia minimálnej exportnej ceny ruskej pšenice, ktorá by mohla spomaliť ruské exporty plodiny. Scenárov je veľa, no v každom prípade aktuálny tlak na pokles cien aj na slovenskom trhu už nemá veľa opory vo fundamentoch.

Ukrajinská nová úroda pšenice dosiahla okolo 20 mil. ton, čo znamená, že Ukrajina má na export okolo 10 mil. ton pšenice, čo nie je až tak veľa. Navyše Ukrajinská poľnohospodárska rada informovala, že z celkovej tohtoročníkovej produkcie bude spĺňať parametre potravinárskej pšenice len približne 40 % v porovnaní so 70 % v bežných ročníkoch. Cena pšenice na MATIFe osciluje v relatívne úzkom obchodnom pásme, pričom ak sa z tohto pásma vymaní, môžeme očakávať opätovný nárast cenovej volatility.

Aktuálne vidíme potenciál pre posilnenie cien na MATIFe do pásma 250 – 255 EUR/t.

Kukurica

Kukurica na burze MATIF sa síce ostatný týždeň dostala na nové minimá 207 EUR/t, no ani tento trh momentálne nejaví výrazné tendencie k poklesu. Viaceré technické indikátory poukazujú na divergenciu svojho vývoja a samotného pohybu ceny, čo naznačuje, že v hre je obrat cenového trendu. Naďalej platí, že aktuálnym cieľom komodity by mala byť značka 200 EUR/t, no vôbec by nás neprekvapilo, ak by kukurica v najbližších dňoch posilnila na hornú hranicu svojho aktuálneho obchodného intervalu (t.j. 218 EUR/t), pričom ak by ho prekonala, v hre je ďalší vzostup nad 230 EUR/t.

Kukurica fundamentálne nemá až takú dobrú pozíciu pre svoj cenový rast ako napríklad pšenica, no práve susedný trh s pšenicou môže byť jedným z faktorov, ktorý by mohol ceny potiahnuť vyššie. Aj v tomto prípade sa nemôžeme pozerať len na samotné fundamenty plodiny, ale celkovú situáciu na trhu – ekonomiku, čo robia ďalšie komodity, ako putuje kapitál medzi dlhopismi, akciami a komoditami.

A práve takáto medzitrhová analýza nám naznačuje, že kým ceny dlhopisov už klesajú, akcie ešte technicky môžu rásť a to dáva priestor aj pre vytvorenie prorastového potenciálu pre ceny komodít. Kukurice na globálnom trhu tak môže byť veľa, to však nemusí znamenať, že jej cena musí zákonite klesať. Možno sa mýlime, no viacero indícií nám naznačuje na novú vlnu rastu inflačných očakávaní (či skôr zrejme len na refláciu, teda dočasné zrýchlenie inflácie), a na to môžu reagovať i ceny komodít. Nachádzame sa v novom ekonomickom režime, kde infláciu nemusí byť až také ľahké skrotiť ako tomu bolo v uplynulej dekáde.

Späť k fundamentom. V USA už majú 15 % výmer kukurice zožatých, pričom USDA najnovšie navyšovalo kondičný stav porastov, čím naznačuje i na vyšší priemerný hektárový výnos plodiny. Stále je však otázne, či finálna produkcia v USA vôbec presiahne 170 bušelov na aker (aktuálny odhad USDA 173,8 bpa) a to nielen kvôli jarnému suchu, ale aj rýchlemu dozrievaniu porastov koncom leta kvôli vysokým teplotám. V AGROMAGAZÍNe naďalej očakávame, že USDA bude odteraz už len redukovať svoj výhľad produkcie USA.

Rovnako tak produkcia EÚ nebude príliš vysoká, no tento trh bude dobre zásobovaný z Brazílie a Ukrajiny. Slovenský trh navyše čakajú tlaky vďaka dobrej produkcii Maďarska a Rumunska. Ceny sa tak budú v SR ďalej pohybovať citeľnejšie pod úrovňou MATIFu, no ak sa pohnú nahor ceny na MATIFe ako to očakávame, potom by mali nasledovať aj slovenské ceny.

Pri kukurici to nateraz vyzerá na MATIFe na pohyb ceny v pásme medzi 207 až 218 EUR/t. Poklesný trend ešte môže tento interval mierne rozšíriť smerom nadol, no ak cena začne útočiť na vrchný interval (218 EUR/t), výrazne sa zvýši šanca, že dochádza k obratu trendu a otvoreniu priestoru pre ďalší cenový vzostup komodity.

Olejniny

Repke na burze MATIF sa podarilo minulý týždeň opäť dostať nad 435 EUR/t, čo komoditu zastabilizovalo v nami avizovanom obchodnom pásme medzi 435 – 455 EUR/t. Repke aktuálne pomáha aj posilňovanie dolára voči euru, na čo naznačuje i fakt, že európske ceny komodity ostatný týždeň posilnili, kým v Kanade a Austrálii mierne klesali. V súlade s našimi očakávaniami skorigovala k svojim jarným minimám aj cena sóje, keď minulý týždeň klesla na 12,8 USD za bušel (470 USD/t).

Európsky trh s repkou ostáva pod tlakom vďaka veľkému exportnému potenciálu ukrajinskej repky. Repka sa na MATIFe naďalej obchoduje pod svojím 50 – dňovým priemerom, čo ponecháva komoditu nateraz stále náchylnú pre tvorbu nových cenových miním. Skutočné cenové minimum však repka nevytvorila už viac ako tri mesiace, čo naznačuje, že komodita nie je ochotná zísť až tak nízko. Momentálne ostáva naďalej v hre cenový pokles k 418 EUR/t, no to len v prípade, že sa táto olejnina nedokáže udržať nad cenovkou 435 EUR/t.

Situácia na trhu s ropou by mohla cenám repke ďalej brániť v poklese.

Aj v prípade sóje by sme v najbližšom období očakávali odraz smerom na vyššie úrovne. Kondícia porastov sóje v USA pokračuje v poklese, čo naznačuje na ďalšiu redukciu odhadovaného priemerného výnosu plodiny a tým aj celkovej produkcie v USA. Okrem toho v Brazílii začala sejba novej úrody plodiny, no tú komplikuje zrážkový deficit.

Samozrejme, v prípade Brazílie je nateraz veľmi skoré hovoriť o nejakých potenciálnych škodách. No trh sa sústredí na finálne číslo produkcie sóje v USA, ktorá podľa nášho názoru bude ďalej redukovaná nadol. I preto sója má potenciál sa v 4.Q 23 opäť šplhať nahor k 14 USD za bušel (514 USD/t). To by mohlo pomôcť aj cenám repky. V tomto momente má ale repka stále veľmi obmedzený rastový potenciál, keďže technika trhu naďalej favorizuje scenár poklesu ceny.

No komoditné trhy sú bližšie a bližšie k obratu smerom k rastu a to môže v 4. Q. 2023 zmeniť celkovú dynamiku a hlavne smer ich cien vrátane cien plodín. Podmienkou ale je, aby americká ekonomika si udržala relatívnu stabilitu, čo sa jej nateraz darí.

Očakávané ceny plodín na burze MATIF na konci 39. týždňa 2023: pšenica 235 – 250 EUR/t, kukurica 205 – 218 EUR/t, repka 418 – 455 EUR/t.

 

AGROBIZNIS

Predplatné Agromagazínu

AGROMAGAZÍN je mesačník o ekonomike a financiách v agrosektore.

Predplaťte si časopis samostatne, alebo iný z našich časopisov a získajte ho ZADARMO.

Viac o predplatnom Agromagazínu

pottinger

Ponuka našej vydavateľskej skupiny

agromagazin

pole

mechanizacia

chov